Halla-aho mielipidekirjoituksessaan: ”kansallinen itsemääräämisoikeus universaalina oikeusperiaatteena ylittää yksittäisen valtion perustuslain”

2
Mainos

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Jussi halla-aho on ottanut kantaa kansainvälisestikin puhuttaneeseen Katalonian itsenäistymisponnisteluun ja Espanjan valtion taisteluun sitä vastaan. Financial Times julkaisi Halla-ahon mielipidekirjoituksen jossa tämä puolusti kansojen itsemääräämisoikeutta ja Katalonian itsenäisyyspyrkimyksiä, vastoin EU:ssa yleistynyttä mielipidettä.

Kirjoituksessaan Halla-aho puhui kansojen itsemääräämisoikeudesta universaalina periaatteena joka painoarvollaan kumoaa yksittäisten maiden perustuslain. Ongelmassa ei siis hänen mukaansa ole kysymys siitä, pitäisikö Katalonian olla itsenäinen vaan siitä onko Katalonialla oikeus itsenäisyyteen.

-”Jos itsenäisyys on laillinen tavoite (kuten sen tulee ollakin), mutta sen saavuttamiseksi ei ole laillisia keinoja (kuten Katalonian tapauksessa), on oltava laillista tehdä se yksipuolisella itsenäisyysjulistuksella, kunhan päätös tehdään demokraattisesti.”

Halla-aho toi esille myöskin sen ikävän tosiasian, että usein itsenäistyminen tapahtuu pitkällisten pyrkimyksien jälkeen vasta brutaalin väkivallan keinoin. Esimerkkeinä hän mainitsi muunmuassa Yhdysvaltojen erkaantumisen Iso-Britanniasta ja piti tätä valitettavana mutta ” historiallisen kokemusten valossa tyypillisenä periaatteena.”.

-”On pidettävä mielessä että useat nykyisistä valtioista ovat syntyneet ”laittomuuksien” kautta. Tämä pätee omaan kotimaahani (Suomeen), Yhdysvaltoihin, Algeriaan, Mosambikiin ja moniin muihin. Onko heidän itsenäisyytensä siis lainvastainen?”

Tämän lisäksi Halla-aho toi esille Financial Times-lehden toimitussihteeri Wolfgang Münchaun kirjoituksessa mainitut Katalonian itsenäisyyttä vastustavat syyt jotka pitivät sisällään lähinnä sen että Katalonia erotettaisiin EU:sta, eurosta ja schengen-alueesta.

Halla-ahon mukaan  argumentit ovat heikkoja, koska ne eivät olisi luonnollinen seuraus Katalonian itsenäisyydestä vaan itsenäistä Kataloniaa vastustavien rangaistus maalle, joka ei olisi tehnyt muuta väärää kuin itsenäistynyt.

Lähde: FT

Mainos

2 KOMMENTIT

VASTAA: Sana vapaa. Jokainen vastaa omista kommenteista.