Espanjan hallitus lähti liennytyksen tielle – Uudet vaalit estäisivät Katalonian ”rankaisemisen”

0

Nimettömänä pysyttelevä hallituslähde on kertonut uutistoimisto AFP:lle uusien vaalien olevan mahdollinen ulospääsy Katalonian itsenäisyysäänestyksen ja hallituksen väkivaltaisen reagoinnin aiheuttamasta kriisistä.

Noin viikko sitten Espanjan hallitus antoi Katalonian presidentille, Carles Puigdemontille tämän viikon maanantaihin asti aikaa hylätä aikeensa itsenäisyydestä ja torstaihin asti harkita kantaansa uudestaan, mikäli vastaus ei olisi miellyttänyt. Espanjasta irtoamisen kannalla olevat separatistit ja pysymistä kannattavat ovat painostaneet Puigdemontia molemmin puolin, mutta ilmoitusta ei ole kuulunut kumpaankaan suuntaan. Tämä tarkoittaisi hallituksen ”uhkauksien”myötä sitä, että Espanjan hallitus siirtyy huomenna Katalonian laajaa itsemääräämistä rajoittaviin toimiin.

Mainittu hallituslähde kuitenkin kertoo, että mikäli Puigdemont järjestää ennenaikaiset vaalit Espanjan ohjeistuksen mukaisesti, rangaistuksilta vältyttäisiin ja Katalonian ”laillinen status” palautuisi.

Puigdemont ei ole ottanut kantaa tähänkään tarjoukseen. ”Ainoaksi keinoksi” kuvailtu vaihtoehto herätti myöskin oppositioon kuuluvan sosialistijohtajan Pedro Sanchezin mielenkiinnon ja tämä pitää tarjottua mahdollisuutta kannattavana oljenkortena.

Katalonian ulkoministeri Raul Romeva on tuoreeltaan hylännyt ajatuksen, eikä se ole saanut positiivista vastakaikua muuallakaan Katalonian hallinnossa. Katalonialainen, myöskin nimetön lähde, toteaa seuraavaa:

-”Emme reagoi epävirallisiin ”tarjouksiin” hallitukselta. Tällä hetkellä emme priorisoi tätä asiaa. Me emme aio tehdä päätöstä, vaan odotamme kuinka hallitus huomenna reagoi tilanteeseen.”

Lähde: AFP

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.