Evira selvittänyt Littoistenjärven mutanttihauen kohtalon – ”Muutosten ensisijainen syy jää epäselväksi”

0

Valtiollinen elintarviketurvallisuusvirasto Evira on selvittänyt mikä Littoistenjärvestä nostettua ”mutanttihaukea” vaivasi. Hauella todettiin ihohaavaumien lisäksi laaja vesihometartunta, mutta muusta merkittävästä taudista, loistartunnasta tai myrkytyksestä ei ollut merkkiä.

Anna Maria Eriksson-Kallio Eviran eläintautibakteriologian ja -patologian yksiköstä kertoo Eviran tiedotteessa tarkemmin.

Littoistenjärveltä nostettu hauki.

-”Hauella todettiin laaja pinnallinen vesihometartunta, joka on tarttunut kalan ihossa olleiden, mahdollisesti saalistuksessa syntyneiden haavaumien kautta. Vesihome ei itsessään aiheuta kuolemaa, mutta se vaikeuttaa kalan nestetasapainon hallintaa ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa kalan kuolemaan. Tautia aiheuttavia kalatautibakteereita tai -viruksia hauesta ei löydetty, ei myöskään merkittävää loistartuntaa”

Vesihome on vedessä elävien leväsienten pinnallinen ihotartunta, yleensä Saprolegnia sp. -suvun sienten aiheuttama tauti. Vesihome ei tartu ihmiseen. Sieni-itiöt ovat yleisiä makeassa vedessä. Jos kalan vastustuskyky heikkenee esimerkiksi ulkoisen ihovaurion tai taudin seurauksena, tunkeutuvat sieni-itiöt kalan ihoon kasvattaen sienirihmoja ihoon ja sen pinnalle.

Tutkimuksia vaikeutti se että kala oli jo alkanut mädäntyä.

-”Bakteriologisessa tutkimuksessa hauessa todettiin yleisiä vesibakteereita, jotka ovat merkki jo pitkälle edenneistä, kuolemanjälkeisistä muutoksista”

Littoistenjärven kemikaaleilla suoritettava kirkastusoperaatio on, vastoin alkuperäisessä selvityksessä ilmoitettuja määriä, kuollut lähes 5000kg kalaa vaikka alkuperäisen selvityksen mukaan määrän piti olla noin puolet tästä. Facebookiin artikkelissakin käytettyjä kuvia itse kalastamistaan hauista laittanut kalamies puhui päivityksessään jopa ”hauki-kadosta” järvellä.

-””Nyt löytyi syy Littoisten järven hauki katoon.on löytynyt useampi hauki,joita luultiin kuolleiksi,mutta ovat pohjassa väärinpäin ja elossa! tämän näköisiä.valkoisia patteja ja ihan käsittämätön mätä haju hauilla.”

Lähde: NykysuomiEvira

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.