Katalonialaiset protestoivat nostamalla pankeista käteistä – Tiedätkö miksi juuri 155 euron ja 1714 euron nostot ovat suosiossa?

1

Kataloniassa on tänään protestoitu aivan uudenlaisellatavalla. Itsenäisyyttä Espanjasta ajavat separatistit ovat tänään nostaneet joukoittain käteistä paikallisista pankeista. Kaksi erillistä separatistien ryhmää on kutsunut asiaansa kannattavia osaksi protestia, jossa pankeista nostetaan tiettyjä summia joilla on symbolinen merkitys maan tilanteen kannalta.

Pienempi nostettavista summista, 155 euroa, viittaa Espanjan perustuslain pykälään numero 155, jota Espanjan valtio aikoo soveltaa Katalonian itsemääräämisoikeuden rajoittamiseen. Toiset nostivat kuitenkin suuremman summan. 1714 euron nosto symboloi vuotta 1714, jolloin kuningas Filip V:n joukot miehittivät Barcelonan, Katalonian pääkaupungin ja aloittivat kapinallisten alueiden taltuttamisen.

Roser Cobos, 42 vuotias asianajaja nosti mainitun 1714 euroa ja kertoi etteivät protestoijat tahdo kolauttaa Espanjan tai Katalonian taloutta.

-”Tämä on ainoa keinomme osoittaa tyytymättömyytemme hallituksen asenteeseen meitä kohtaan.”

Separatistien toinen motivaatio erikoiselle protestoinnille on Kataloniasta pääkonttorinsa pois siirtäneiden pankkien näpäyttäminen. Asiakkaiden kommenttien mukaan alueelta on löytynyt poikkeuksellisen paljon tyhjennettyjä automaatteja, kun taas pankit kertovat päivän olleen ”aivan normaali perjantai”.

Lähde: AFP

1 KOMMENTTI

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.