Suomi vauhdittaa tekoälyn hyödyntämistä EU:ssa

2

Brysselissä torstaina 19. lokakuuta alkanut Eurooppa-neuvosto käsitteli ensimmäisenä päivänä puolustusta, digitaalisen Euroopan kehittämistä ja muuttoliikettä.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi kollegoilleen, että Suomi on juuri tehnyt poliittisen päätöksen osallistumisesta pysyvään rakenteelliseen yhteistyöhön (PRY). PRY on tärkeä askel EU:n yhteisen turvallisuus- ja puolustuspolitiikan vahvistamisessa. Mukaan on todennäköisesti lähdössä yli 20 EU-maata.

– Suomi on edistänyt aktiivisesti EU:n puolustuspolitiikan kehittämistä, ja olemme tyytyväisiä vauhtiin, jolla on edetty. Pysyvän rakenteellisen yhteistyön kautta unionia voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti turvallisuusyhteisönä. Yhteistyön on katettava niin kriisinhallinta, EU:n kumppanimaiden tukeminen ja Euroopan turvaaminen, pääministeri Sipilä sanoi.

– Suomea kiinnostaa esimerkiksi kyberyhteistyön syventäminen, miehittämättömät ilma-alukset, satelliittiyhteistyö ja meriturvallisuuteen liittyvät kysymykset kuten esimerkiksi tilannekuvan jakaminen, pääministeri Sipilä kertoi.

– Olen myös hyvin tyytyväinen siitä, että olemme saaneet PRY-valmisteluissa sisällytettyä yhteistyöhön viittauksen Lissabonin sopimuksen avunantolausekkeeseen, pääministeri Sipilä totesi.

Digitaalisen Euroopan rakentamista koskeneessa keskustelussa Suomi esitti, että EU:lle luotaisiin tekoälystrategia. Suomen aloitteesta neuvoston päätelmiin kirjattiin, että Euroopan komissio valmistelee lähikuukausina, miten EU voisi edetä parhaiten tekoälyn hyödyntämisessä.

– Meidän on aloitettava tämä työ heti. Euroopalla ei ole varaa menettää parhaita ideoita kilpailijoille ja muille markkinoille. EU-tason yhteiset toimenpiteet voisivat olla esimerkiksi koulutusta, rahoitusta ja vain tarkkaan harkittua säätelyä. Tekoälyn hyödyntämisessäkin on oleellista, että saamme rakennettua toimivat digitaaliset sisämarkkinat, pääministeri Sipilä sanoi.

Muuttoliikkeen osalta Eurooppa-neuvosto korosti Afrikan maiden tukemista sekä yhteistyötä YK-järjestöjen kanssa, jotta pakolaisten olosuhteita saadaan parannettua.

Lähde: Valtioneuvosto

2 KOMMENTIT

  1. Kannatettava idea ottaa tekoäly käyttöön EU:ssa, tällä hetkellä sieltä ei löydy
    minkäänlaista älyä. Ainakin juoppo Junckerin voisi korvata, koska kekkaloi siellä
    kännipäissään. Pelottavaa ajatella, että tällaiset ihmiset, joita ei ole vaaleilla valittu,
    päättävät myös meidän suomalaisten asioista. Hyvä idea Sipilältä.

  2. Myös kaikki vanhat puolueet voisi korvata tekoälyllä. Nykyinen hallitus paranisi 100% kun äly ottaisi vain huomioon järkiasiat kuten rajojen valvomisen ja jättäisi pois turhan rahan jakamisen ulkomaille. Myös palkkiovirat lakkaisivat kuin seinään kun tekoäly ottaisi huomioon kyvykkyyden eikä perseilyä puoluekirjalla.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.