Berner lupaa tukea vanhan auton muuntamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi

9

Hallitus esittää määräaikaista lakia henkilöautojen romutuspalkkiosta, sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta. Esityksen mukaan yksityishenkilö voisi saada tukea uuden vähäpäästöisemmän auton hankintaan romutuspalkkion tai hankintatuen kautta, tai vanhan auton muuntamiseen kaasu- tai etanolikäyttöiseksi.

– Suomen autokanta on Euroopan unionin vanhimpia. Tavoitteenamme on edistää autokannan uudistumista ja vähentää liikenteestä aiheutuvia päästöjä. Samalla parannamme liikenneturvallisuutta ja edistämme vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistymistä liikenteessä, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Hallitus antoi eduskunnalle esityksen laiksi henkilöautojen romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta sekä henkilöautojen kaasu- tai etanolikäyttöisiksi muuntamisen tuesta 26. lokakuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1. tammikuuta 2018 ja olla voimassa 31. joulukuuta 2021 asti. Romutuspalkkio olisi kuitenkin käytössä vain 31. elokuuta 2018 asti.

Romutuspalkkion suuruus uuden auton käyttövoiman mukaan

Esityksen mukaan romutuspalkkiona tuettaisiin 1000 eurolla sellaisen uuden henkilöauton hankintaa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat enintään 110 grammaa kilometriä kohden.

Uuden etanoli-, kaasu- sekä täyssähkö- ja ladattavien hybridiautojen hankintaa tuettaisiin 2000 eurolla. Näiden kohdalla ei sovellettaisi 110 gramman päästörajaa.

Romutuspalkkion saisi auton myyntihinnan alennuksena uuden auton hankinnan yhteydessä. Lisäksi autoalalle annetaan mahdollisuus osallistua romutuspalkkioon uuden auton lisäalennuksella.

Romutuspalkkion maksamisen edellytyksenä olisi, että uuden vähäpäästöisen henkilöauton ostaja veisi samalla vähintään kymmenen vuotta vanhan omistuksessaan olevan auton romutettavaksi lailliseen kierrätyspisteeseen. Lisäksi auton on pitänyt olla liikennekäytössä vuoden 2017 aikana.

Sähköautojen hankintatukea myös pitkäaikaisvuokraukseen

Esityksen mukaan täyssähköauton ostajalle tai pitkäaikaisvuokraajalle maksetaan hankintatukea 2000 euroa vuosina 2018-2021. Hankintatukea voitaisiin myöntää henkilölle joka ostaa tai pitkäaikaisvuokraa vähintään kolmeksi vuodeksi uuden täyssähköauton. Auto saisi maksaa enintään 50 000 euroa auton arvonlisävero sekä autovero mukaan laskettuna.

Sähköautojen hankintatuki koskisi ainoastaan täyssähköautoja ja sitä ei voisi saada päällekkäin romutuspalkkion kanssa. Hankintatuki myönnettäisiin auton myyntihinnan tai vuokran alennuksena.

Lakiesityksen mukaan yksityishenkilö voisi saada tukea henkilöautonsa muuntamiseksi kaasu- tai etanolikäyttöiseksi. Auton kaasukäyttöiseksi muuntamiseksi tukea saisi 1000 euroa. Auton etanolikäyttöiseksi muuntamiseen saisi tukea 200 euroa. Tuki maksettaisiin konvertoidun ajoneuvon muutoskatsastuksen jälkeen.

Tukien myöntämisestä vastaisi Trafi. Tukien hakuprosessista tiedotetaan tarkemmin lakiesityksen käsittelyn edetessä.

Lakiesitys edistää hallitusohjelman biotaloutta ja puhtaita ratkaisuja koskeva hankkeen tavoitteiden toteutumista. Esitys liittyy valtion vuoden 2018 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Esitettyjä tukia on valmisteltu parlamentaarisen liikenneverkon rahoitusta pohtivan työryhmän linjausten mukaisesti.

Lähde: LVM

9 KOMMENTIT

 1. Tottakai, koska tämä lehmä pakenee Sveitsiin heti kun ministeripesti loppuu. Ja koska autoihin tulee diesel-vero joka tekee niiden käytöstä kannattamattomia.

 2. Täällä saa ilmeisesti ilmaista itsensä suoraan ja kansanomaisesti kunhan ei parjaa laittomasti?
  Haista paska totalitaarinen ja alempaa kastia ruoskiva Berner!
  Perheellämme ei liikene nykyisillä pakkomaksuillasi ja veroillasi vaivaista ylimääräistä satasta muuntmaan edes pyörän istuinta. Pikemminkin WCkin on kohta muunnettava huussiksi kun kaupunki on liian kallis sekä vihaa työvoimaa ja sen edellyttämää autoilua.
  Narun jatkeeksi vain.

 3. Niin, maksetaanko kaasu- ja etanoliautoista vuotuista käyttövoimaveroa eli ns. ”dieselveroa”? Muistaakseni muita moottoripolttoaineita, kuin bensiiniä, käyttäviä autoja rokotetaan tällä lisäverolla.

  Eli saat vanhaan autoosi 500 euron ”muuntotuen” ja maksat seuraavan 10 vuoden aikana 5000 euroa lisää veroa. Näinkö se sitten menee?

 4. Niinhän se menee: Aikoinaan joku vvm:n älykäs virkamies sai ajettua läpi pykälän, jonka mukkaan jotain lievemmin verotettua polttoainetta, kuin bensiini, käytettäessä on ajoneuvolle määrättävä lisävero (joka käytännössä oli ns ”dieselvero”) , koski alunperin ns dieseliä, nestekaasua, häkäpönttöjä jne, ei mittään merkitystä, olivatko ”päästöt” pienemmät, kuin bensalla, pääasia oli se, että kukkaan ei vaan pääse halvalla autoilustaan, ja VEROTULOJEN KERÄÄMINEN! 😛

 5. poliitikon lupaus = arvoton, yhtä tyhjän kanssa, ei luotettava, ei sen varaan voi eikä pidä laskea

  Berner, ryömi takaisin sen kiven alle josta sinut Suomen poliittiseen elämään kaivettiin mukaan. Sinulla ei ole täällä mitään virkaa, kansa ei sinua ole halunnut eikä tule haluamaan. Olet kuin EU:n puheenjohtaja Juncker, Faragen sanat hänestä pätevät täysin myös sinuun.

 6. Missä maailmassa nämä elävät. Reaalielämä on täysin tuntematon näille liikenaislle ja miehille joita sipilän hallituksessa piisaa.

 7. Ottakaa selvää ennen kuin kommentoitte, vanhan auton muuttaminen kaasulle kannattaa, koska jos lasket että se vie 5 litraa bensaa ja kaasukäytöllä 5 kg kaasua, ajat vuodessa (yli 10 tkm) muutoksen kustannukset takasin, koska kaasu on noin 50 % halvempaa. Joka vuosi säästät enemmän kuin maksat, verrattuna siihen että et tee muutosta ja ajat niin kuin ennen.

  Vertailun vuoksi dieselin käyttövoimavero on esim. 700 ja samanlaisessa bensa-autossa se on 300, bensiini/CNG autossa se on noin 500 ja bensiini/sähkö autossa se on noin 600 vuodessa. Suomi on ainoa maa mailmassa joka verottaa puhtaampaa energiamuotoa enemmän. Sähköauto ja varsinkin tuulisähkö on totaalinen ekokatastrofi joka ei toimi millään markkinoilla ilman tukea.

  • ”samanlaisessa bensa-autossa se on 300” ei pidä paikkaansa. Bensiiniautoissa ei ole käyttövoimaveroa. Nykyisin autovero ja käyttövoimavero taitavat tulla samalla laskulla, niin ne menevät sekaisin tai ainakin ajattelussa helposti ”samaan kasaan”. Ja tuollainen 700 € dieselvero on valtavan iso, siinä on kaiketi jo mukana mainittu autovero. Keskikokoisen auton dieselvero pyörii 350-450 € ja isolla siitä ylikin. Omassani taisi olla 360, mutta muutin sen pakettiautoksi, niin vero pieneni alle sataseen. Siis käyttövoimavero, autovero tulee päälle, mutta se tulee myös bensiiniautoissa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.