Poliisi varoittaa: Nettihuijarit kalastavat talvellakin

0

Jossakin määrin ilmiöksi on muodostumassa rikollisten yhdeksi uusimmista toimintatavoista ottama toimintatapa, jossa yhdellä silmäyksellä luotettavalta ja vakiintuneeelta vaikuttavan internet-osoitteen takana onkin rikollinen toimija myyden ostajalle jotain aivan muuta kuin ilmoittamaansa tuotetta.

Suhteellisen lyhyellä ajalla on yksin Itä-Suomen poliisissa kirjattu useita ilmoituksia tapauksista, joissa ostaja on normaalilla tavalla ostettavaan tavaraan ja myyjään internetissä tutustuttuaan ostanut tältä jotain. Yleisimmin ostettava tavara on ollut jokin merkkivaate, jota on tietojen mukaan myynyt joku hyvämaineinen postimyyntiä harjoittava liike. Tilattuaan ja maksettuaan tuotteen on ostajan tyrmistys ja huijatuksi tulemisen tunne ollut valtava hänelle toimitetun paketin sisällön osoittauduttua aivan muuksi kuin josta oli sovittu.

Tietoon tulleissa tapauksissa on esimerkiksi laadukkaan merkkipuseron sijaan paketti sisältänyt jonkin halvan kiinalaisen T-paidan. Tai sitten on ostaja hyvin ostajan lämpimänä pitävän takin sijaan saanut tuskin sisätiloissa riittävästi lämmittävän takintekeleen. Tässä kyseisessä rikoksentekomuodossa ostajalle siis toimitetaan kyllä jotain, mutta aivan muuta kuin hänen maksamansa tuote. Tuotteella ei myöskään yleensä ole ilmoitettua palautusmahdollisuutta.

Välttyäkseen kerrotulla tavalla huijatuksi tulemiselta on ostajalla muutamia keinoja yrittää varmistaa myyjän oikeellisuus. Ykköskeino on se, että ostaja katsoo internetin osoiteriviltä myyjäfirman sivuston osoitteen (URL osoite) ja vertaa sitä muihin samasta firmasta internetissä oleviin osoitteisiin. Monta erilaista kirjoitustapaa osoitteessa antaa jo aiheen epäillä sivuston oikeellisuutta. Samoin on asianlaita silloin, jos osoite on kovin eksoottisen näköinen.

Yleisellä tasolla internetkaupoista puhuen kannattaa ostajan tehdä aina tuotteen hinnanvertailu.Ostajan ei ole syytä tarttua äärimmäisen edullisella hinnalla myytävään tuotteeseen.Kyseessä saattaa hyvin todennäköisesti olla huijaus. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on sitä.

Huijaustarkoituksessa internetissä ostajia saalistavat rikolliset eivät tarjoa pankkisiirtoa maksuvaihtoehtona. Niinpä kyseisen maksutavan puuttuminen maksuvaihtoehdoista saattaa olla merkki huijausyrityksestä.

Myyjäkaupan yhteystietojen puuttuminen tai selvät puutteellisuudet niissä saattavat olla merkkinä vilpillisyydestä.

Kannattaa tarkastaa myös käyttääkö myyjäkauppa suojattua yhteyttä. Tästä osoituksena on merkintä https:// URL -osoitteen edessä. Suojatun yhteyden mahdollinen puuttuminen kannattaa ostajan ottaa huomioon myyjän luotettavuutta arvioidessaan.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.