Kasvaa niitä ”friikkikaloja” muuallakin kuin Littoistenjärvessä – Katso mitä Kanadalainen kalamies sai saaliikseen

1

Nykysuomi kirjoitti syyskuussa ”mutanttihauista”, jotka eräs kalamies oli nostanut ”puhdistetusta” Littoistenjärvestä. Kalat kärsivät Eviran mukaan muunmuassa vesihometartunnasta, mutta muita syitä haukien ilmeisen huonoon tolaan ei löytynyt. Littoistenjärven tapaus kuitenkin herätti huolta sekä järviemme tilasta että mahdollisten tulevaisuudessa tehtävien kemiallisten puhdistusten vaikutuksista vesistöihimme.

Kanadalainen kalamies Adam Turnbull on osoittanut facebook-päivityksessään, kuinka luontoon päätyneet ihmisten tuotokset aiheuttavat päänvaivaa myös muualla. Turnbull kertoo päivityksessään nostaneensa kalareissullaan kalan, jonka ympärille oli juuttunut powerade-pullon etiketti. Mies myös näpäyttää luontoa roskaavia ihmisiä huomauttamalla, että kalan ympärille juuttunut ja sille taatusti tuskaa tuottanut roska ei veisi tilaa taskussasi ennen roska-astian äärelle pääsyä.

Kuvista päätellen saaliiksi saatu hauki oli elänyt etiketin ”vankina” jo hyvän tovin. Päivityksen luulisi löytävän useammankin roskaajan ja toimivan jopa piikkinä näiden omalletunnolle. Päivitystä on jaettu yli 12 000 kertaa ja siihen on kertynyt tuhansia kommentteja. Jos ei muuta, niin on se ainakin herättänyt keskustelua aiheen ympärille.

Useassa päivitykseen ilmestyneessä kommentissa päivitellään sitä, kuinka kala ensinäkemältä näyttäisi enemmän ”swimbait”-vieheeltä, kuin todelliselta kalalta.

Toinen kommentoija osoittaa huolensa hauki-paran tulevaisuuteen ja kysyy ”paraneeko kala lainkaan?”. Kysyjä korostaa, ettei hän ole trolli vaan että kysymys on oikea.

Vesistöjen kunto on kotimaassa ollut vakiopuheenaihe muunmuassa maanviljelyn vesistöihin valuttamien lannoitteiden ja kaivosteollisuuden tuhoamien vesialueiden muodossa, mutta juurikaan ei olla keskusteltu luonnossa liikkuvien kansalaisten luontoon pudottamien jätteiden vaikutuksista. Samoihin mittasuhteisiin ei melkoisen varmasti päästä, mutta Turnbullin päivitys on hyvä esimerkki siitä, kuinka pieni ajattelemattomus, voi aiheuttaa pienessä mittakaavassa suunnatontakin kärsimystä.

Tässä kuva Turnbullin poistettua kalaa puristaneen etiketin. Se, ettei puristuksissa olleen kohdan alla ole edes suomuja, kertoo siitä että kala on ollut pinteessä kohtalaisen pitkän aikaa. Näyttää jopa siltä, ettei edes kalan nahka ole enää ”normaalin” paksuinen.

Turnbull ei kerro päivityksessään sitä, miltä kala näytti ”ruumiinavauksen” jälkeen tai että päästikö hän kalan vapaaksi jatkamaan elämäänsä ”vapaana”.

 

 

 

Lähde: Facebook

1 KOMMENTTI

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.