Trafi kiristää katsastusohjeita ensi vuonna – Ajokielto ja hylky jatkossa herkemmin

24

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on antanut lukuisia uusia ohjeita ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksen arvosteluperusteista, uutisoi Ilta-Sanomat. Suurimmat muutokset koskevat päästöjen mittaamista. Tämän lisäksi myös hylkäys- ja ajokieltovikojen perusteita tarkennetaan.

Jatkossa bensiinimoottorilla varustetun, alle 10 vuotta vanhan ajoneuvon pakokaasupäästöt tarkastetaan nykyisestä menettelystä poiketen merkkivalon oikeanlaisesta toiminnasta ja lukemalla ajoneuvon OBD- järjestelmän vikamuisti. Hylkäysviaksi päästömittauksessa määritellään merkkivalon virheellinen toiminta ja osa auton vikamuistissa olevista vikakoodeista.

Sama muutos koskee 1.9.2016 jälkeen käyttöön otettuja dieselautoja, joiden osalta Trafi arvioi päästövikahavaintojen lisääntyvän. Katsastuksessa tapahtuvia moottorivaurioita ei tarvitsisi pakollisen moottoria rasittavan savutusmittauksen poistumisen vuoksi enää pelätä näiden uusien diesel-autojen kanssa. Mainittua vanhempien ajoneuvojen pakollisiin päästömittauksiin ei ole tulossa muutoksia.

Hylky jo rikkinäisestä kilpivalosta

Uuden määräyksen myötä monet aiemmin korjauskehotuksen aiheuttaneet viat muuttuvat hylkäysvioiksi. Näitä ovat esimerkiksi heijastimien tai rekisterikilven valaisimen puuttuminen sekä vaurioitunut rekisterikilpi, jotka luokitellaan toukokuusta alkaen hylkäykseen johtavaksi viaksi aiemman korjauskehotuksen sijaan.

Sekarengastuksen ja liikennevakuutuksen puuttumisen seuraus on jatkossa automaattisesti hylätty. Sama koskee myös sitä, jos luvanvaraisessa liikenteessä olevan ajoneuvon rekisterikilvestä puuttuu pakollinen oranssi tunnistereunus.

Ajokielto huonoista renkaista tai rikkinäisestä tuulilasista

Uusissa ohjeissa ajokiellon aiheuttaa renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden 1,6 millimetrin rajan alittaminen sekä tuulilasin liikenneturvallisuutta merkittävästi vaarantava vaurioituminen. Myös vetolaitteet -kohtaan on nykyiseen ohjeeseen verrattuna lisätty useita kytkentälaitteiden vikoja.

Nykymääräyksestä puuttuvat led-valot otetaan ensi vuodesta eteenpäin katsastuksessa huomioon. Led-valaisimet katsotaan kokonaan toimimattomaksi, jos valaisimen yksittäisistä ledeistä yli kolmasosa on pimeänä.

Samaan ryhmään kuuluva useampi vika tai puute luokitellaan jatkossa herkemmin entistä vakavammaksi.

Määräaikaiskatsastusvelvollisuus eli uudet katsastusohjeet koskevat jatkossa kaikkia autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot), kevyitä nelipyöriä (L6e-luokan ajoneuvot), raskaita nelipyöriä (L7e-luokan ajoneuvot), traktoreita (T-luokan ajoneuvot) sekä muita auton perävaunuja kuin kevyitä perävaunuja (O2-, O3- ja O4-luokan ajoneuvot).

Trafilla vapaus muuttaa ohjeita mieleisikseen

20.5.2018 voimaan astuvat katsastusmääräyksen muutokset on valmisteltu Trafissa virkatyönä, eikä niistä oteta enää vastaan lausuntoja.

Viime kesäkuussa muuttuneen ajoneuvolain ansiosta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi saa jatkossa muuttaa määräaikaistarkastuksen tarkastuskohteista ja tarkastusmenetelmistä annettuja ohjeita entistä kevyemmällä menettelyllä eli käytännössä itsenäisesti oman halunsa mukaan. Aiemmin katsastusmääräysten muuttamiseen on vaadittu valtioneuvoston asetus.

Lähde: IS

Katso myös:

Yllätys vuosikatsastuksessa: Korjauskehotus muutamasta koirankarvasta takapenkillä

Mainos

24 KOMMENTIT

 1. ”Trafi saa jatkossa muuttaa määräaikaistarkastuksen tarkastuskohteista ja tarkastusmenetelmistä annettuja ohjeita entistä kevyemmällä menettelyllä eli käytännössä itsenäisesti oman halunsa mukaan. Aiemmin katsastusmääräysten muuttamiseen on vaadittu valtioneuvoston asetus.”

  -Joka tarkoittaa sitä että seurantalaite onkin yhtäkkiä pakollinen katsastusvaruste ilman että täytyy käydä julkista keskustelua tai että KePu:n täytyisi tehdä poliiittista itsemurhaa.

 2. Mutta eikö äänestämällä pitänyt voida vaikuttaa asioihin. Mitäs nyt tehdään? Virkamiehille lisää (mieli)valtaa, lainsäätäjälle lisää rahaa. Mutta kun äänestämällä…

  Trafi= Terroristien ratifiontitoimisto

  Suomi = Selkäänpuukottajien uusi orgia ja mielisairaus

  tai yksinkertaisesti

  Suomi Gulag

  TRAFI = TERRORISTIEN RATIFIOINTITOIMISTO

 3. Virkamiehet on tosi paskoja vallankäyttäjiä. Ai niin ja se meidän hallitushan tän on varmaan siunannut ja taustalla hevosennaama Berner.

  • Bernerille terveisiä,mitäs sittenku sairaseläkkeellä ja luottotiedoissa merkintä.ai rikkaat saa ajaa autolla vaan,sitäkö Rouva tarkoittaa?

 4. Tämän hallituksen myötä piti tulla norminpurkutalkoot. Mitä on saatu? Entistä tiukempaa kansalaisten kyttäämistä ja tavallisten ihmisten kiusaamista. Sekopäistä touhua, vaihtoon kaikki virkamiehet ja hallitus.

 5. Hyvin menee eteenpäin nämä norminpurkutalkoot.
  Saa__nan he__tti!

 6. Alkaa tuntua siltä, että lain noudattaminen on pian liian kallista, kun menee pienestäkin viasta auto ajokieltoon. Taidan valmistautua siihen, että vaihdan lähitulevaisuudessa lainkuuliaisuudesta anarkian kannattajaksi.

 7. Halutaan köyhiltä kulkupelit pois, bernerin akan suuri suunnitelma.Vain rikkaat ajavat hybrdeillä tai täys sähköautoilla johon saavat valtion tukea lähes 100 % koska haluamme olla johtotähtenä fossiilisten poistossa, muiden saastuttaessa. Mutta vain ”valitut”saavat tämän edun.

  • Niin ja vielä jäi sanomatta että tällä kerätään rahaa varsin helposti matujen ylläpidon kustannuksiin jotka kasvavat päivä päivältä. Siksi ne salataan.

  • Ja sitten kaikista tulee työttömiä kun autoja ei ole ja bussit jossakin vähänkin syrjäsemmällä seudulla kulkee aivan päin helvetti aikatauluja. Suomi 100, ei helvetti

 8. Varmaan järkevintä mitä nykyinen hallitus saanut aikaan..Jo on aika saada kuriin nämä jo viidettä kertaa korjauskehoituksen saaneet autot samasta rikkinäisestä tuulilasista tai laittomista kiinan xenoneista…Ja ”lastutuspellet” sun muut EGR ”ohittelijat”..

 9. Kaikki autoon liittyvää on niin helppo rahastus nykyään…suomen johtajat sais vetää saunan taakse. Ja päästlistä puhumattakaan,kun ne rikkaat lentää ulkomaille ainoastaan SYÖMÄÄN. Niin ennenkuin ne autoilua hakkaa turhaan nii vois koittaa saada isommat ongelmat hoidettua ensin.

 10. Odotan vaan sitä kun suomalaiset päättävät väkijoukoittain mennä eduskuntaan ja julkisesti lynkata kaikki nää idiootti päättäjät

 11. Pientä kikkailua käyttää ni trafi joutuu eu tuomio istuimeen jos rupeee vastakarvaan elää . ku jos joku auton laite on hyväksytty toisessa eu maassa ni se sitoo trafia näin mua ohjeistettu muutaman auton laitteen kanssa

 12. Taas lisää syitä miks en katasta autoo.
  Ajanu jo 8v katastamatta koska tiellä ei kukaan valvo jos vaan ajelee nätisti.

  • Ei auta enää nätisti ajelut: poliisilla on autoissaan käytössä rekisterikilvenlukijat jotka lukevat vastaantulijoiden kilvet ja järjestelmä tsekkaa katsastuksen, liikkennekäytöstäpoiston, seurannan ym. Jos on hämminkiä, pandan kojelaudan näyttö pamahtaa punaiseksi ja siniset vilkut välähtää.. En ole lukenut tai luule, vaan olen kokenut.
   Veivät muuten kilvet kun oli 10 pv leima pitkä 😀
   Jos kloonaa kilven sellaisen kanssa jolla samanlainen auto, leima ym kunnossa, silloin jos nätisti ajelee ei kuunaan tule ongelmia.

 13. Se lukija pelaa vielä pirun hyvin pimeässä vesisateessakin. Emäntä osti käytetyn auton, jossa oli 15€ maksuja rästissä. Poliisit tuli vastaan ja majakat päälle. Ei lähtenyt kilvet, mutta kehotus olla ajamatta autolla tuli kyllä.

 14. Ohoh! Maailman paskin painajaismaahan vetää tänävuonna päivittäin oikein tuplaripuliannoksen alamaisen naamaan.
  Oikein ikävä vanhoihin aikoihin kun tuli päivittäin vain uusia kieltoja ja maksettavaa. Nyt tulee ihan puhdasta mielivaltaa ja terroria.

 15. Suomesta on tullut vittumainen maa porvareiden johdolla. Ja vielä äänestetään kokoomus ykköpaikalla, on tämä masokistinen kansa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.