Isänpäivä korvataan sukupuolineutraalilla läheisenpäivällä Helsingin päiväkodeissa – ”Lapsella voi olla kaksi isää tai äitiä”

15

Osa Helsingin päiväkodeista luopuu isänpäivän vietosta. Isänpäivän tilalle tulee neutraalimpi läheisenpäivä.

Perinteinen isänpäivä korvataan läheisenpäivällä ainakin Yliskylän ja Kulosaaren päiväkodeissa, vahvistaa Helsingin apulaispormestari Pia Pakarisen (kok) erityisavustaja Pirre Seppänen Iltalehdelle.

Päätöstä perustellaan lapsen edulla Kulosaaren päiväkodissa.

– Helsingissä on paljon erilaisia perheitä. Tässä lapsi on keskiössä. Lapselle on tärkeää, että meidän aamupaloille tulee aina joku läheinen. Katsomme nyt, miten tämä otetaan vastaan, päiväkodin johtaja Ria Sotka sanoo.

Kulosaaren päiväkodissa läheisenpäivää vietetään aamupalan merkeissä ensi viikon torstaina.

– Tavoitteena on kohdella kaikkia perheitä tasapuolisesti ja kaikki kokisivat olevansa tervetulleita, linjaa Sotka.

Sotka kertoo, että palautetta on jo tullut sekä puolesta että vastaan. Negatiivisia palautteita hän ei halua kommentoida.

– Tätä on pidetty hyvänä juttuna, Sotka toteaa.

Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen kertoo, että päiväkotien johtajat voivat päättää asiasta itsenäisesti.

– Jos vanhemmilta tulee pyyntöjä. Päätös voidaan tehdä, vaikka vain yhden lapsen traumaattisten kokemusten vuoksi. Toisaalta lapsella voi olla kaksi isää tai äitiä.

Pakarinen arvelee, että perinteistä luopuminen voi herättää myös vastareaktioita.

– En halua tästä yleisesti luopua perhetilanteiden vuoksi, mutta olin juuri päiväkodissa, jossa vietettiin juutalaisten lehtimajajuhlaa. Tehdään eri kulttuureja tutuksi.

Pakarinen huomauttaa, että kouluissakin rehtorit voivat päättää esimerkiksi joulujuhlien sisällöstä.

– Mitään yleistä ohjeistusta ei ole, eikä tule. Minusta on ihan hyvä, että tätä harkitaan päiväkotikohtaisesti.

Isänpäivää vietetään 12. marraskuuta. Se merkittiin almanakkoihin vuonna 1970. Virallinen liputuspäivä siitä tuli vuonna 1987.

– Ymmärrän, että jossain päiväkodissa tulee hankalia tilanteita, jos lapsella ei ole isää tai äitiä. Silloin päiväkodissa voidaan tätä muuttaa. Ei minulla ole mitään sitä vastaan, Pakarinen sanoo.

Pakarinen muistelee omaa lapsuuttaan. Isän- ja äitienpäiväkorttien askartelu oli traumaattista, jos isä tai äiti puuttui.

– Itsekin olen tuntenut sääliä, jos korteille ei ole ollut kohdetta. Ainahan on tietysti ollut tilanteita, että kortteja tehdäänkin esimerkiksi isovanhemmille.

Pakarinen myöntää, että joissain tapauksissa perinteistä luopuminen voi liittyä sukupuolineutraaliin ajatteluun tai uusiin perhemuotoihin.

Lähde: IL

15 KOMMENTIT

 1. Sota on rauhaa. Mädätys lapsen etu.

  Kummasti tämä ei ollut viime vuonna vielä mitenkään lapsen etujen vastaista. Mädätys on syvällä. Ja nuo hölmöt, rokotetut, fluoratut, ravinnevajauksissa vellovat hyödylliset hölmöt ajavat tämmöistä linjaa tajuamtta edes mitä tekevät.

 2. Pari prosenttia kansasta ohjailee ja neuvoo ja määrilee miten muiden pitäisi elää. Eletään omassa moniseksuaalisuus kuplassa, kun ollaan silloin vähän muita parempia.

 3. Jaaha, mä haen sitten Suomen valtiolta korvauksia henkisistä kärsimyksistä, kun en kouluaikana voinut osallistua isänpäiväjuttujen tekoon, kun oma isä oli jo pilvenreunalla ja vaareista toinen oli kuollut ja toista ei päässyt tapaamaan. Ja näin jatkui, kunnes täytin 18 ja pääsin tapaamaan yli 10 vuoden tauon jälkeen Nokian vaaria (aikuisten riidat johti tähän). Mä näen kokeneeni suurta vääryyttä siis 12 vuoden koulutaipaleen ajan. Musta on järdee, et vanhempansa menettäneitä ei funtsita, mut tällaisia ei-perusperhemalleja kyllä.

 4. Helvetti että mua oksettaa tämä touhu. Mikä perkeleen mafia on saanut tällaisen vallan että kaikki vanha lykätään vessanpytystä alas. Odotan suuren puhdistuksen päivää malttamattomana.

 5. Tasa-arvon nimissä myös äitienpäivän vietto kuuluu lopettaa. Tässä ollaan taas saman asian äärellä kuin avioerolasten oikeuksissa jostain kumman syystä lapsilla ei ole kuin äiti ja isillä ei ole merkitystä

 6. Ennen isättömiä lapsia tavattiin sanoa äpäriksi, muuttuuko isänpäivä nyt äpäränpäiväksi…

 7. Koska esim muslimi lapset pakotetaan syömään koulussa sianlihaa, että tulee toiset kulttuurit tutuiksi?

 8. ei tosiaan voi olla kahta tai kahta vanhempaa, huhhu suututtaa ja pilas mun paivan taa (&#/¤(¤()!!!!

 9. Lapsella voi olla, on 100 prosenttisen pakko, olla vain yksi isä ja yksi äiti! Jeesus ehkä oli poikkeus mutta muita en tiedä eikä tiedä kukaan muukaan. Jos tietää niin tänne ilmoittautumaan.
  Muokatkaa lakia miten lystäätte, mutta sitä tosiasiaa ette saa muutettua miksikään! Ikinä!

 10. Kas kun ei otettu monikulttuurista 10 isän päivää käyttöön.
  Olisihan mahtavaa kun monikulttyyriset lapset kotona kertoisivat että päiväkodissa oli juhlat 10 isän lapsille ja kysyvät että missä heidän 10 isää ovat, voi sitä rikastuksen määrää.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.