Sarjatörmääjä vaani autoilijoita parkkipaikoilla – Vakuutusetsivä käräytti

1

Toistakymmentä samankaltaista kolaria vajaan kahden vuoden aikana herätti vakuutusyhtiön epäilyt. Kaikki kolarit olivat tapahtuneet markettien parkkipaikoilla, ja jokaisessa oli osallisena sama mies.

Viisikymppinen mies vanhan autonsa kanssa oli kaikissa tapauksissa se  ns. syytön osapuoli, jolle vakuutusyhtiöt olivat maksaneet yhteensä yli 17 000 euron korvaukset.

Vakuutusyhtiö katsoi, ettei ollut uskottavaa, että kukaan tahtomattaan joutuisi näin moneen ja luonteeltaan samanlaiseen liikennevahinkoon, joten se laittoi vakuutusetsivänsä tutkimaan asiaa.

Tutkimuksissa selvisi, että kolarit olivat tapahtuneet Citymarketin, Prisman ja Tarjoustalon parkkipaikoilla Riihimäellä, Klaukkalassa ja Kannelmäessä.

Esimerkiksi Kannelmäen Prisman parkkipaikalta lähdössä ollut mies oli huomannut takanaan oikealla olleen auton pysähtyneen, jolloin hän ymmärsi kuljettajan antavan hänelle tilaa poistua ruudusta. Kun mies oli lähtenyt peruuttamaan, perässä rysähti.

Pysähdyksissä ollut vanha punainen Renault oli yllättäen kiihdyttänyt päin peruuttavaa. Renaultista hyppäsi ulos mies, jolla oli vakuutusyhtiön lomakkeet valmiina kädessään. Hän vaati peruuttajaa allekirjoittamaan syyllisyytensä.

Samanlainen kuvio oli toistunut kaikissa muissakin tapauksissa. Yllättäen taakse ilmestynyt autoilija oli saanut peruuttajat vakuuttumaan syyllisyydestään. Joissain tapauksissa mies oli puhunut poliisin kutsumisesta, jos peruuttaja ei heti myöntänyt syyllisyyttään.

Monessa tapauksessa mies oli vaatinut peruuttajaa lähtemään saman tien kanssaan vakuutusyhtiöön tekemään vahinkoilmoitusta.

Syylliseksi lavastetut autoilijat kertoivat, että auto, johon he olivat törmänneet, oli ilmestynyt täysin yllättäen ja kovaa vauhtia heidän taakseen juuri silloin, kun he olivat lähteneet liikkeelle.

Klaukkalan Tarjoustalon parkkipaikalla kolaroinut henkilö kertoi nähneensä kuukauden kuluttua samalla parkkipaikalla saman miehen, jonka autoon hän oli peruuttanut. Mies oli istunut autossaan ajoväylän päässä seuraten myymälästä ulos tulevia ihmisiä. Parin viikon kuluttua hän näki taas saman miehen, joka tällä kertaa selvitteli kolaria samalla parkkipaikalla.

Vakuutusyhtiö Pohjolan etsivänä lähes 30 vuotta toiminut entinen poliisi kertoi, ettei ole koskaan aiemmin ollut törmännyt vastaavaan petossarjaan.

Parkkipaikoilla vaaninut vakuutushuijari oli aina liikkeellä vanhoilla autoilla, joiden arvo oli muutamasta satasesta muutamaan tuhanteen euroon. Vakuutusyhtiöt olivat maksaneet hänelle aina reilun, lähes auton käyvän arvon mukaisen kertakorvauksen. Korvauksen saatuaan mies oli nopeasti myynyt autot eteenpäin.

Miehen autojen saamilla pienillä maali- ja muilla vahingoilla ei juurikaan ollut vaikutusta vanhan auton hintaan. Mies saattoi myös ajaa uusia vahinkoja entisten korjaamattomien ”päälle”.

Asian päädyttyä poliisitutkintaan, ei vanhimpia tapauksia voitu enää ottaa vanhentuneina käsittelyyn.

Hyvinkään käräjäoikeus piti rikossarjaa kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Oikeus tuomitsi vuonna 1964 syntyneelle miehelle 8 kuukautta ehdollista vankeutta törkeästä petoksesta ja seitsemästä liikennerikkomuksesta. Tämän lisäksi mies tuomittiin maksamaan yhteensä yli 20 000 euron korvaukset vakuutusyhtiöille ja muille asianomistajille.

Helsingin hovioikeus vahvisti käräjäoikeuden tuomion tällä viikolla antamallaan päätöksellä.

Artikkelikuvan auto ei liity tapaukseen. Kuvituskuva.

Lähde: IL

1 KOMMENTTI

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.