Valepoliisit huijaavat edelleen aktiivisesti pankkitunnuksia puhelimitse

0

Valepoliisit huijaavat edelleen puhelimitse iäkkäiltä ihmisiltä pankkitunnuksia ainakin Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella.

Pohjanmaan poliisin tietoon on tullut tämän vuoden aikana jo noin 70 tapausta, joissa ihmisille on soitettu ja poliisina esiintyen koetettu urkkia pankkitunnuksia. Rikosilmoituksia on edelleenkin tullut etenkin Etelä-Pohjanmaan alueella Lapualta, Alavudelta sekä Kauhajoelta mutta myös sekä Vaasan että Kokkolan alueilta. Suurimmassa osassa tapauksissa soittaja ei kuitenkaan ole onnistunut pääsemään käsiksi vastaajan pankkitietoihin.

Puheluissa poliisina esiintyneet ovat tyypillisesti väittäneet, että vastaajan pankkikortti olisi kopioitu ja tililtä yritetty nostaa rahaa. Soittaja on myös vedonnut asian kiireellisyyteen ja pyytänyt pankkitunnuksia asian selvittämiseksi. Poikkeuksetta soitot ovat kohdistuneet iäkkäisiin ihmisiin ja osassa tapauksissa rahaa on myös onnistuttu vastaajilta saamaan. Suurimmat summat ovat olleet kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisi muistuttaa, ettei poliisi, viranomaiset tai pankit koskaan kysele verkkopankkitunnuksia puhelimitse. Ilmiön johdosta poliisi toivoo, että omaiset ja esimerkiksi palveluammateissa toimivat ottaisivat asian esille iäkkäiden ihmisten kanssa.

Mikäli kuitenkin tulee erehdyksessä luovuttaneeksi pankkitunnuksensa, on tilisiirtojen estämiseksi tärkeää, että asianosainen mahdollisimman nopeasti ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa sekä myös poliisiin, jotta siirrettyjen varojen mahdollinen palauttaminen olisi mahdollista turvata.

Poliisina esiintymistä tutkitaan virkavallan anastuksina sekä petosrikoksina.

Lähde: Poliisi

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.