Satakunnan oikeus – jokia saa saastuttaa vahingossa

3

Norilsk Nickel -yhtiön neljää esimiestä syytettiin joen saastuttamisesta. Oikeus kuitenkin katsoi kyseessä olleen inhimillinen erehdys.

Tehtaalta pääsi jokeen 66 tonnia nikkeliä ja 1,2 tonnia kobolttia, mikä on 450 kertainen määrä sallittuun nähden. Vuosittainen määrä, mikä on sallittu laskettavaksi jokeen on 550 kiloa.

Oikeuden mukaan esimiehet eivät voineet seurata kaikkia mittareita niin huolellisesti, että olisivat huomanneet 450 kertaiset vuodot.

Vuodon seurauksena jokeen istutettu jokisimpukkakanta menetettiin. Arvioitu kuolleiden simpukoiden määrä on 4,5 miljoonaa kappaletta, myös Vuollejoen simpukkakannasta kuoli 60%.

Yhtiö on vahingon jälkeen korjannut jäähdytysjärjestelmiään suljetuksi, jotta vastaavia vuotoja ei sattuisi.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n kotipaikkana on Espoo. Yhtiön toimitusjohtaja on Hautojärvi Joni Pekka, joka toimii myös Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtajana.

 

3 KOMMENTIT

 1. Jos tästä olisi tullut tuomio niin seuraavaksi tuomittavina olisivat olleet kaupunkien vesilaitosten johtajat ja jätevesipäälliköt. Miettikääpä esim. Tampereen kaupungin päästämiä jätteitä Kokemäenjokeen. Ensiksikin sielä on järkyttävä määrä lääkeylijäämiä joita ei haluta puhdistaa. Sitten sieltä löytyy poliovirusta. Sieltä löytyy mikromuovia ja pisteenä i:n päälle, silkkaa paskaa tonnitolkulla.

  Tampeeen kaupunki on vomakkaasta ottanut puhdistettavakseen naapurikuntien ja koko ajan laajenevan kaupunkinsa jätevesiä. Sen seurauksena jäteveden puhdistus kaipaisi pikaista remonttia, mutta vaikka remontin jälkeen puhdistus saataisiinkin uudessa Sulkavuoren laitoksessa mainittuun 97%:iin, niin se vastasisi Nokian kokoisen kaupungin puhdistamttomia jätevesiä. Jätevettä tulee niin paljon että pienikin prosentti kiintoaineita kasvaa tonneiksi vuorokaudessa.

  Ja sitten jokaisen jätevesipuhdistamon painajainen: ohijuoksutukset. Jokainen jätevesilaitos joutuu virhetilanteiden vuoksi ohijuoksuttamaan jätteet puhdistamattomin vesitöihin 1-3pv/a. Se on ihan normaalia ja sitä sattuu kaikissa puhdistamoissa. Siitä ei vain puhuta. Jos tästä olisi tullut tuomio niin samin perustein kunnaliset ja osakeyhtön vastuuhenkilöt istuisivat käräjillä joka vuosi. Ohijuoksusuten vuoksi.

  Mutta Tampereella on kaikki hyvin.Jätevedet ovat poissa silmistä ja mielestä kun ne lasketaan järvivesiin. Jossa sitten Pirkkalalaiset uivat ja nauttivat sen mausta. Olenkin aina ihmetellyt miksi Pirkkala on niin vetovoimainen ”järvikaupunkina”, se kun käytännössä on Tampereen purkuputken alapuolella. Nokiakin on tässä mielessä houkuttelevampi koska sen vesistöihin laskee muita jotka ”laimentavat” Tampereen kikkareita, kunnes Nokia päästää sinne omansa.

  Ja loppujen lopuksi, Turkulaiset ottavat juomavetensä tästä samasta joesta, jonka alajuoksulla tämä Nikkelitehdas sijaitsee. Mutta turkulaiset saavat TSV:n toimittamana tamperelaisten päästöt. Ja muutaman muunkin paikkakunnan.

 2. Siis suojeleeko Satakunnan oikeuslaitos vesistöjen saastuttajia? Onko Satakunnan Oikeuslaitos Jätevesimafiasaastuttajien suojelija? Onko Satakunta Suomen Sisilia? Kuka kustantaa uudet jokisimpukat tapettujen tilalle? Kai ne simpukat oli tarkoitettu terveelliaeksi ihmisravinnoksi? Mitä tuollainen nikkeli- ja kobolttimäärä tekee luonnolle? Miten niiden aiheuttama ympäristöhaitta poistetaan? Vapautettiinko Norilsk Nickel ja sen johtajat kaikista tästä tapauksesta aiheutuneista vastuista?

 3. Ja kaikki tämä tapahtui vihreiden ex- puheenjohtajan Ville Niinistön ollessa ympäristöministeri!

  Tämä on suurempi ympäristötuho kuin Terrafame, josta Ville vinkui ja pelleili pipopäässään. Vihreiden kaksinaamaista valehtelevaa politikointia.

  Tässä olisi todellisille ympäristönsuojelusta kiinnostuneille toimittajille katettu pöytä muttei sovi koska vihreiden virhe? Todelliset toimivat ja tekevät oikeat ympäristönsuojelijat löytyvät Kokoomuksen ja Kepun kannattajista. Katsokaas ketkä on saanut todellisia tekoja aikaan esim. Itämeren suojelussa. Vihreillä ei taida juuri kunnon kumisaappaita edes löytyä,

  Villehän kävi vettä juomassa ja totesi sen kelpaavan hyvin, jotta tämmönen julkinen valehtelija vihreissä on.

  Lopettakaa tuo insestipuolue vikinä ja tehkää oikeita tekoja. Touko, jätä tyttöset rauhaan, miehisty, osta nyt kumisaappaat ja myy ne kahdentonnin käsintehdyt hienostelukenkäsi pois, kääri hihasi ja tee jotain oikeaa hyödyllistä työtä. ”

  Korja rohkeasti Villen vihreät virheet!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.