Nykysuomen historiaa – Miksi näin?

3

Kerromme pienen tositarinan Nykysuomen historiasta, miksi kirjoitamme jostain avoimesti ja miksi jätämme joitain asioita julkaisematta.

Erittäin kiireinen kuvaustiimimme 6.12.2016 päätti kiertää lähes jokaisen itsenäisyyspäivän tapahtuman Suomessa. Kävimme kuvaamassa 5 eri tapahtumaa ja yksi niistä jäi eritoten mieleen.

SVL marssilla kävelimme marssijonon edessä, kuten kaikki muutkin medioiden kuvaajat Suomessa. Marssin edetessä yht´äkkiä oikealta puolelta rinteestä, kuin tyhjästä Jari Laine, tämä tunnettu anarkisti syöksyi suoraan marssiporukan päälle. Marssissa olleet kaatoivat Laineen nopeasti maahan, mistä poliisit poimivat Laineen auton kyytiin. Tilanne tuli yhtä nopeasti kun oli ohikin.

Tämän jälkeen jatkoimme matkaamme kohti soihtukulkuetta, samaa matkaa käveli kanssamme STT:n tutkiva uutismies. Juttelimme kyseisen herran kanssa tapahtuneesta ja mies kysyi kahdelta tiimimme jäseneltä vastaavan kysymyksen.

”Näittekö, natsit kävivät miehen kimppuun?”

Tiimimme jäsenet katsoivat toisiaan suut auki, sanomattakin oli selvää, että mielessä oli sama kysymys. ”mitä hittoa me juuri kuultiin?”

No tiet erosivat ja julkaisimme suoraan matkalla kulkueelle videon missä Jari Laine kävi tosiaan kulkueen kimppuun. Hetki sen jälkeen yksi valtamediaan kuuluvista julkaisi uutisen (STT:n tietoihin) vedoten, missä kerrottiin natsien käyneen tuntemattoman miehen kimppuun. Tämä uutinen ei kauaa sillä sivulla vanhentunut vaan se poistettiin lähes välittömästi. Ei sinäänsä ihme, koska netti oli jo pullollaan videota mistä totuuden näki jokainen omilla silmillään.

Tänään kirjoitimme BBC:n uutiseen perustuen Puolan itsenäisyyspäivän marssista. Kyseisessä BBC:n uutisessa mainittiin natsien potkineen vasemmistonaisia matkalla… Ei videoita, ei kuvia, ei mitään todistetta.

Edelleen takaraivossa kolkuttaa se, jos kerran Suomen Tietotoimisto näkee asiat tavalla mitä todistimme 6.12.2016, miksei samaa tapahtuisi myös muissa maissa.

Tämän takia, jos jätämme jutusta jotain pois. Se ei tarkoita että yrittäisimme jotain sensuroida, vaan se tarkoittaa sitä, ettemme löytäneet jutulle todisteita. Julkaisemme asiat tasan tarkkaan niin kun ne ovat tapahtuneet. Kotimaan asioista saamme todisteita helposti, mutta ulkomaa on haastava tässä suhteessa. Yksinkertaisesti jos jollekkin asialle ei löydy todisteita ulkomaan uutisoinnissa, sitä ei ole meidän mielestä tapahtunut, oli kyse sitten vasemmiston, oikeiston, muslimien, tai ihan minkä muun asian suhteen.

Toivomme että kirjoitus hieman avasi sitä minkä takia tätä teemme ja miksi näin.

Mainos

3 KOMMENTIT

  1. Hyvä kirjoitus. Ja hyvä, että edes joku instanssi pyrkii edelleen puolueettomaan tiedonjulkaisuun. Kiitos ja jaksamista tässä hullussa maailmassa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.