Oulun valepoliisikokonaisuus syyteharkintaan – Yli 20 rikosnimikettä, 9 epäiltyä

0

Oulun poliisilaitokselle alkukesästä ilmi tulleen valepoliisiasian, jossa on huijattu iäkkäältä Oululaiselta naiselta noin 168 000 € rahaa, esitutkinta on valmistunut ja asia on siirtynyt syyteharkintaan. Rikoskokonaisuus käsittää lopulta kymmenen rikosilmoitusta, sisältäen ns. päärikoskokonaisuuden lisäksi mm. petoksen yrityksiä, törkeitä rahanpesurikoksia, matkustuskiellon rikkomisia sekä törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisen. Rikosnimikkeitä on kaikkiaan yli kaksikymmentä ja rikoksista epäiltyinä on yhdeksän henkilöä.

Rahoista osa on saatu esitutkinnassa takaisin, mutta rikosvahinko on tästäkin huolimatta miltei 100 000 €. Esitutkinnan aikana poliisilla on ollut viisi henkilöä vangittuna sekä lisäksi muutamia henkilöitä pidätettyinä.

Valepoliisi-ilmiö on edelleen vahvana koko Suomessa ja tälle vuodelle on kirjattu rikosilmoitus jo yli 800:sta valepoliisitapauksesta, eivätkä kaikki tapaukset ole tulleet poliisin tietoon. Oulun poliisilaitoksen alueella ilmoituksia on kirjattu lähemmäs sata kappaletta. Tyypilliset rikosnimikkeet ovat virkavallan anastus, petos- tai törkeä petos taikka petoksen yritys.

Poliisi korostaa edelleen, ettei poliisi tiedustele koskaan ihmisten verkkopankkitunnuksia siitäkään huolimatta, että tiedustelujen ympärille kehitelty valepoliisin tarina kuulostaisi hyvinkin uskottavalta. Verkkopankkitunnuksia ei saa antaa kenenkään muun haltuun. On suotavaa, että iäkkäiden ihmisten omaiset myös muistuttaisivat tästä iäkkäitä läheisiään.

Lähde: Poliisi

Mainos

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.