Kolumni: Presidentinvaaleissa pukkaa protestia – Onko sillä mitään merkitystä, on toinen asia…

Näyttää valitettavan pitkälti siltä, että kansa on jo luovuttanut presidentinvaalien suhteen. ”Niinistö voittaa kuitenkin”-on vallitseva mielipide monella ”rintamalla”. Toisin sanottuna kansa on antautunut nykyisen vallan jatkumiseen jo hyvissä ajoin ja makaa nyt maassa odottaen kuoliniskua. Ei kai näin voi olla? Emme kai me näin varaudu tuleviin eduskuntavaaleihinkaan ja totea keskusta/kokoomus-akselin jo voittaneen? Edes Väyrysen kannattajat, kampanjansa alkumetrien kiihkoilusta huolimatta, eivät osoita minkäänlaista innokkuutta kampanjoida oman ehdokkaansa puolesta tai edes Niinistöä vastaan.

Perussuomalaiset toki näkevät oman ehdokkaansa potentiaalin, mutta surullisen usein Huhtasaarenkin mahdollisuudet nähdään parhaillaankin toiselle kierrokselle riittävinä.

Mikä tähän kansaan on mennyt? Mitä keinoja sitten aiotaan käyttää, mikäli ”pelin” voittaminen nykyisen vallan säännöillä koetaan mahdottomaksi? Käsittääkseni suoranaista onnistumisen edellytykset omaavaa vallankumousta ei suunnittele kovinkaan moni tässä maassa? Presidentin konkreettinen valta ei tietenkään ole kummoinen, jos vertaa vaikkapa sotavuosiin, mutta mistä se muutos on aloitettava, jos presidentinvaalit eivät kelpaa? Eivät ole kelvanneet eduskuntavaalit tai kuntavaalitkaan…

Toinen asia mikä jaksaa ihmetyttää, on ”protestina” esitelty äänestämättä jättäminen. Nyt on kysyttävä, mikä virka on protestilla joka ainoastaan pönkittää nykyisen vallan jatkumista? Tulevissa presidentinvaaleissa jokainen ääni, joka jätetään käyttämättä, on käytännössä yksi ääni lisää eroon Niinistön ja muiden ehdokkaiden väliin. Alhainen äänestysprosentti ei lähetä viestiä, ainakaan sellaista jota kuunneltaisiin ja jonka pohjalta toimittaisiin. Se, ettei Niinistöä valita suoraan ensimmäisellä kierroksella, vaan vasta toisella, ei tee hänestä yhtään vähempää presidenttiä. Näissäkään vaaleissa ei jaeta tammenlehviä tai kunniamerkkejä äänisaaliista, on vain voittaja ja häviäjät.

En ole sellaisessa asemassa, että minun sanomisissani tai puolen valitsemisessani olisi minkään valtakunnan painoarvoa, mutta sanonpa silti, että äänestäkää edes vähiten huonoa ehdokasta. Jokaisiin, jos yksiinkään vaaleihin et tule löytämään täydellistä ehdokasta, joten onko se silloin hyvä syy jättää äänestämättä? On hyvä miettiä niitä vähäisiä keinoja, joita meille on yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen annettu. Kuinka moni kansalaisaloite on mennyt läpi? Kuinka moni kansanedustaja on tehnyt lakialoitteen kansalaisen palautteen perusteella ja kuinka moni niistä on mennyt läpi? Kuinka moni lehti-, mielipide- tai blogikirjoitus on johtanut yhteiskunnalliseen muutokseen vähänkään huomattavissa määrin? Kuinka moni vallankumous on onnistunut? Kuinka monen mielenosoituksen jälkeen joku ministereistä on sanonut: ”Olette oikeassa, tehdään niin kuin sanoitte.”?

Muutos vaatii voiton siinä pelissä, jonka järjestelmä on luonut. Jos emme kykene sitä voittoa ottamaan, kuinka voisimme edes kuvitella tarjoavamme tilalle jotakin parempaa? Se vähä mikä demokratiasta on jäljellä, on ainoa keino tehdä todellisia muutoksia. Kaikki muu on tukitoimia ja kampanjaa. Joku varmasti on eri mieltä ja valmis lyttäämään mielipiteeni, mutta jos asiaa miettii yhtään tarkemmin, näin se on. Johtajien on muututtava, muuten ei muutu toimintakaan. Meillä ei ole monista yrityksistä tuttua aloitelaatikkoa tai ylipäätään vuorovaikutteisuutta yhteiskuntamme päätöksenteossa, päinvastoin. Muutoshaluisiin suhtaudutaan vihamielisesti.

Mitä lähempänä sataa äänestysprosentti on ja mitä pienemmän äänisaaliin Niinistö, se keskustan ehdokas ja se demareiden ehdokas saavat, sitä suurempi on protestin painoarvo. Jos äänestysprosentti jää alle edellisten presidentinvaalien (72,8%), ei tuloksella ole merkitystä, ellei Huhtasaari tai Väyrynen voita. Jokainen varmasti ymmärtää, ettei muutosta ole tiedossa, jos äänestysprosentti laskee käytännössä jokaisissa vaaleissa ja vanha valta kasvattaa voittomarginaaliaan? Jokainen voi käydä katsomassa, kuinka moni presidentti on edes jonkinlaisilla vaaleilla valittu keskustan/maalaisliiton, demareiden ja kokoomuksen ulkopuolelta. Vinkki: Vastaus on 1.

Olisiko aika muutokselle?

Petri Perta

8 thoughts on “Kolumni: Presidentinvaaleissa pukkaa protestia – Onko sillä mitään merkitystä, on toinen asia…

 • 26.11.2017 at 22:28
  Permalink

  Erittäin samaa mieltä kirjoittajan kanssa.

  Reply
 • 26.11.2017 at 22:30
  Permalink

  Ei Niinistö ole voittanut yhtään mitään. Päivastoin, sillä on kaikki työ ja tuska saada itselleen edes joku virka. Uudesta presidentin kaudesta se vi vain haaveilla, onhan se altavastaajana koska sen teot tiedetään. Eikä Saudeissakaan odota unelmapesti.

  Niin että, väitän että musta hevonen voittaa näissä vaaleissa. Se jota ei vielä edes odoteta kehään.

  Reply
 • 26.11.2017 at 23:34
  Permalink

  Järjestemässä on valuvika.

  Ja koska mitään todellista tahtoa ei ole korjata asiaa ei jää vaihtoehdoksi kuin vaikuttaminen siten että järjestelmä hajoitetaan – ja perusteellisesti .Sen jälkeen aloitetaan puhtaalta pöydältä.

  Kaikki puolueet käytännössä ovat sitoutuneet globalisaation agendalle. Ei ole merkitystä äänestääkö Sari Essayahin(äärisionisti) juutalaiskristillistä puoluetta tai sionistista kokoomusta, tai sionistista kepua, tai vihreitä marxilaisia.
  Sama sisältö hieman eri sävyin eri kääröissä. Sama kuin äänestäisi sateenkaari-kuravelli puoluetta.

  Jos ehdolla olisi edes yksi rehellinen pankkiryöstäjä hän saisi välittömästi ääneni.

  Reply
 • 26.11.2017 at 23:54
  Permalink

  On niin naivia kuvitella etta jos presidentti vaihtuisi muka jotain tapahtuisi .Mailmassa on ehka noin kymmenen kansan johtajaa jotka eivat ole korruptuneita tiedan vain yhden dalai lama. Hanen lisakseen muutamia viidakko tai pienen saaren inkkari paalikkoita..Luuleeko joku et huhtasaari on tai joku muu niin viisas ja erilainen etta saisi kaudellaan muutettua kaikki korkeimmat politiikot ,tuomarit virkamiehet ja poliisi armeija ukot ja estettya kaikki muut euroopan ja muun mailman politiikko pedarit vaikuttamasta tahan touhuun …milloin tyhma kansa tajuaa ettei demokratiaa ole eika ole ikina ollutkaan …valta ei kuuntele viisautta ja tyhminta mita voit tehda on hyvassa uskossa kiikuttaa aanestys lipun kun se vaan tuo uuden samanlaisen vedattajan tekemaan samat temput mitka edeltajansa…Kulta ja lyijy on se mita he kuuntelavat ja sita on vain pankkiireilla ja eliiteilla joten onnea….hahaa vayrynen tai huhtasaari presidenttina valtaoikeudet olisi voimassa n 5 minsaa..

  Reply
  • 27.11.2017 at 03:57
   Permalink

   Hyvin näyttää Trump pärjäävän ja siellä on menossa ihan oikea muutos. Tästä on infoa netti pullollaan kun vain viitsii hakea. Jostain se muutos on lähdettävä ja usein pienestä, sen takia äänestän Lauraa.

   Reply
   • 27.11.2017 at 06:11
    Permalink

    Kolme päivää ennen perussuomalaisten puoluekokousta Jyväskylässä Huhtasaari kävi Simon Elon kanssa Israelissa.

    Tuon matkan jälkeen Huhtasaarella on roikkunut juutalaisen suurpääoman tähti kaulassa.

    Juutalaiset ei voi olla Jumalan valittu kansa koska muutoin Jumala olisi kivenkova rasisti meitä muita kohtaan.

    Reply
 • 27.11.2017 at 05:40
  Permalink

  USAn demograafinen(väestötieteellinen) tilanne on johtamassa siihen että valkoiset ovat jäämässä vähemmistöön.

  White alone, not Hispanic or Latino, percent, July 1, 2016

  61,3%

  Kun tämä luku laskee alle 50% valkoisen väestön elinajan ennuste tulee romahtamaan, ellei jotain radikaalia muutosta tapahdu mikä estää valkoisia jäämästä vähemmistöön.

  Reply
 • 28.11.2017 at 09:12
  Permalink

  Lauralle menee ääneni.
  Nykyisestä presidentti niinistöstä ei ole mihinkään. Kannattaisi senkin jäädä isyyseläkkeelle.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *