Suomi 100 -juhlavuosi huipentui Suomessa ja maailmalla

2
Suomen satavuotista itsenäisyyttä on juhlittu kaikkialla Suomessa ja maailmalla. Monipäiväinen juhlatapahtumien virta huipentui itsenäisyyspäivän iltaan ja sinivalkoisiin ilotulituksiin useissa kaupungeissa. Suomi 100 -juhlavuosi jää historiaan maamme kaikkien aikojen laajimpana ja monimuotoisimpana juhlavuotena, joka rakennettiin yhdessä.

”Suomalaisten tahto juhlia itsenäisyyttä ylitti odotukset ja juhlavuodesta kasvoi suomalaisten näköinen, vertaansa vailla oleva kokonaisuus. Juhlavuoden tavoitteena oli vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja nostaa Suomen kansainvälistä profiilia, nämä molemmat tavoitteet saavutimme yhdessä”, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen tunnelmoi juhlavuoden virallisesti päättäneen ilotulituksen jälkeen Helsingissä.

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuodesta muodostui kaikkien aikojen suurin juhla- tai teemavuosi Suomessa. Satavuotisuutta juhlittiin koko Suomessa läpi vuoden, sekä yli sadassa maassa maailman kaikilla mantereilla. Avoimeen ohjelmaan liitettiin peräti 5 000 erilaista hanketta, ja yli 600 000 suomalaista ja Suomen ystävää osallistui ohjelman rakentamiseen. Tapahtumia hankkeissa oli yhteensä kymmeniä tuhansia. Avoin ohjelma, sen laajuus ja tekemisen tapa olivat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti.

Kahvihetkistä kunniavartioihin, karaokesta linnanjuhliin

Satavuotiaan Suomen syntymäpäivää on juhlittu näyttävästi niin Suomessa kuin maailmallakin. Jo itsenäisyyspäivää edeltävällä Suomen syntymäpäiväviikolla satavuotiasta muistettiin monin huomionosoituksin.

Itsenäisyyspäivän virallinen juhlinta käynnistyi aattona, tiistaina 5.12. juhlavalaisuin ja liputuksin. Sadat tuhannet suomalaiset viettivät yhteisiä kahvihetkiä satavuotiaan kunniaksi. Eduskunta juhlisti Suomen itsenäisyyden satavuotisuutta lasten hyvinvointia ja yhdenvertaista kehitystä tukevalla juhlapäätöksellä.

Helsingin Kauppatorilla nostettiin virallisessa avaustilaisuudessa siniristiliput sataan salkoon. Poistettu lause Iloinen aattopäivän juhlinta jatkui myöhään iltaan ja siniristiliput liehuivat ympäri Suomen yhtäjaksoisesti aina itsenäisyyspäivän iltaan asti.

Odotettu itsenäisyyspäivä 6.12. käynnistyi jumalanpalveluksilla sekä tunnelmallisilla kunniavartioilla sankarihaudoilla. Tuhannet nuoret asettuivat muistamaan maamme sankarivainajia eri puolilla Suomea. Kuopiossa järjestetty Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati ja opiskelijoiden juhlakulkueet useissa kaupungeissa nostattivat juhlallista tunnelmaa ja keräsivät runsaasti yleisöä. Satavuotisuutta juhlittiin perinteiseen tapaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla Helsingissä.

Juhlapäivän yllätys oli onnittelutekstiviesti, jonka suomalaiset saivat vastaanottaa matkapuhelimiinsa. Yhteensä päivän aikana lähetettiin yli 7 miljoonaa onnittelutekstiviestiä, mikä oli lajissaan ainutlaatuinen teko.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla huipentui juhlailotulitukseen Helsingissä kello 22. Finlandia-hymnin säveliin sovitettu Suomi 100 -juhlailotulitus samalla päätti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden.

Maailmasta tuli hetkeksi sinivalkoinen

Myös maailmalla muistettiin laajalti satavuotiasta Suomea. Kymmenet tunnetut kohteet ja ikoniset maamerkit eri puolilla maailmaa valaistiin sinivalkoisiksi satavuotiaan Suomen kunniaksi. Useat maat muistivat Suomea valtiojohtajien tervehdyksillä. Muun muassa Islannin, Itävallan, Kreikan, Latvian, Norjan, Portugalin, Puolan, Ruotsin, Saksan, Tanskan ja Viron johtajat onnittelivat Suomea videotervehdyksin.

”Maamme saamien huomionosoitusten määrä ja sydämellisyys ovat lämmittäneet mieltämme. Suomella on ystäviä kaikkialla maailmassa ja edustamamme arvot herättävät vastakaikua”, Pekka Timonen sanoo.

Kaikki Suomen edustustot järjestivät itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavastaanoton ja lukuisat suomalaisyhteisöt viettivät omia juhlia kotimaan kunniaksi. Sosiaalisessa mediassa miljoonat ihmiset onnittelivat satavuotiasta kuvin ja viestein.

Lähde: Valtioneuvosto

2 KOMMENTIT

  1. Heikki Porkka blogissaan eilen oikoi YLE:n suitsuttamaa kansainvälistä suitsutusta koskevaa uutista. Nimittäin YLE:n pääuutislähetyksessä annettiin ymmärtää, että ”maamerkkien” valaistukset Suomi -vainaan värein on kuin ulkomaiden omalta taholta luotuja impulsiivisia 100-vuotis -onnittelu hankkeita”. Totuus on hieman toinen, sillä noiden ”onnitelujen” kustannukset maksamme me suomalaiset veronmaksajat omasta pussistamme 100 000 euroa. Suomen suurlähettiläät kohdemaassaan neuvottelivat paikallisten viranomaisten kanssa ”diilin”, tästä itsehankitusta päänsärystä, jos katsotaan näin maksajien näkökulmasta. Siis, jos meikäpoika menee retostelemaan sillä, että itse ANNE HATHAWAY lähetti minulle tulenpalavan rakkauskirjeen, jonka tosin olin itse tankero -englannilla ITSE kirjoittanut ja ystävällisesti pyytäen maaimantähden vaivaantumaan kaikilta kiireiltään ja tosimiehiltä lähettämään kirjeen, jossa oli valmiiksi nuolemani postimerkki…. jne.
    Sitten voinkin kun saan kyseisen hartaasti odottamani kirjeen, joka tietystä ”yllätti” minut täysin ja lukaistuani kuumat suutelmat sun muut tykötarpeet. Voinkin mennä sitten rehentelemään, että kyllä tällä pojalla on sitten vientiä. Eikä ole ihan mikä sattuu suttura, vaan oikein ….. lopusta pitääkin sitten juoruämmät huolen.

  2. On sanoisinko ristiriitainen 100 vuotis juhla. Pönötetään itsenäisyyttä kun samaan aikaan annetaan määräysvaltaa EU:lle ja lytätään omaa itsemääräämisoikeutta aina valtiojohtoa myöten. Mediat ovat valjastettu tähän yhtenä rintamana, YLE joukon johtajana. Omaa kansallista identiteettiä vaalivia kansalaisia haukutaan natseiksi ym.alatyylisillä nimittelyillä. Itse en juhlinut mitenkään koska itsenäisyyttä ei ole enää siinä merkityksessä minä sen itse olen käsittänyt. Ei tarvinnut lähteä edes lippuvartioon koska en kuulu enää reserviläistoimintaan. Pitäkää tunkkinne.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.