Näkökulma: Sitä saa mitä tilaa, Finlayson

40
Finlaysonin tapaus osoittaa, että ylpeys käy lankeemuksen edellä.

Finlayson on nykyisen vielä virkaa tekevän toimitusjohtajansa Jukka Kurttilan johdolla profiloitunut erityisen suvaitsevaiseksi, vihervasemmistolaiseksi ja feministiseksi yritykseksi. Edellä mainitut arvot ovat tulleet Finlaysonin kohdalla esiin nimenomaan negatiivisessa mielessä.

Finlaysonin lanseeraamia Tom of Finland -lakanoita, joiden kuvituksena on piirrettyjä homomiehiä pullistelevine peniksineen, ylistettiin Suomen punavihreässä mediassa rohkeaksi ja ennakkoluulottomaksi vedoksi. Kenties omassa pienessä kuplassa tällä saatiinkin hyväksyntää ja olalletaputtelijoita, mutta tämä oli ensimmäinen askel sillä tiellä, jolla Finlayson alkoi vieraantua tavallisesta suomalaisesta ostavasta asiakkaasta.

Alkusyksystä 2017 Finlayson ilmoitti Jukka Kurttilan suulla aloittavansa viikon kestävän tarjouskampanjan, joka on suunnattu pelkästään naisille. Vielä tuolloin Suomessa oli sen verran tervettä maalaisjärkeä, että tasa-arvovaltuutetun puututtua asiaan naisten erioikeus alennukseen poistettiin, ja myös miehet saivat lopulta saman alennuksen kampanja-aikana. Tämä tempaus poiki Finlaysonille myös huomautuksen mainonnan eettiseltä neuvostolta. Lausunnossa Finlaysonin markkinoinnin todettiin olevan hyvän maun vastaista.

Myös tämä feministinen tempaus sai maksavat asiakkaat kurtistamaan kulmiaan. Vaikka feministit antoivat idealle varauksettoman kannatuksensa, suurin osa suomalaisista alkoi harkitsemaan vakavasti Finlaysonin tuotteiden jättämistä kaupan hyllylle. Nämä ulostulot tulivat väkisinkin mieleen, kun kaupassa sattui Finlaysonin tuote kouraan. Moni saattoikin tämän vuoksi valita poliittisesti neutraalin kilpailevan tuotteen.

Ehkä suurin ja ylimielisin virhe Finlaysonilta oli tavarataloketju J. Kärkkäisen asettaminen boikottiin. Kärkkäinen ei Finlaysonin mielestä edustanut samoja arvoja kuin he, joten tavaroiden toimittaminen Kärkkäisen tavarataloihin katkaistiin. Siinä samalla tultiin tehneeksi hallaa myös omalle liiketoiminnalle, mutta ilmeisesti arvopohja oli liiketoimintaa tärkeämpi hyve Kurttilalle ja Finlaysonille.

Kauppalehdessä uhottiin tuon jälkeen, että maailmalla ostoboikotit rankaisevat yrityksiä nopeasti ja rankalla kädellä. Epäsuorasti vihjattiin, että Finlaysonin ja ostajien boikotti tulisi olemaan Kärkkäisen liiketoiminnalle katastrofi.

Vaan kuinkas kävikään? Aivan päinvastoin. Ensin Juha Kärkkäinen ilmoitti, että Finlaysonin lähdön jälkeen kodintekstiilien myynti nousi 25 prosenttia, kun Finlaysonin tuotteet korvattiin liikkeissä kilpailijoiden tuotteilla.

Ja tänään tuli Finlaysonin ylpeyden jälkeen varsinainen lankeemus. Finlaysonilta tuli tiedote, jonka mukaan yritys aloittaa yt-neuvottelut ja etsii uutta toimitusjohtajaa. Yt-neuvottelut koskevat koko yritystä. Niillä tavoitellut kustannussäästöt ovat yli miljoona euroa, ja ne saattavat johtaa irtisanomisiin, kertoo yrityksen tiedote.

Finlaysonin Facebook-sivuilla toimitusjohtaja Jukka Kurttila etsii itselleen seuraajaa sloganilla ”Haluatko astua saappaisiini?” Kurttila kertoo itse jatkavansa yrityksessä luovana johtajana.

Kurttilan ajama linja ei ilmeisesti ole kannattanut. Kuluttajat on vieraannutettu Finlaysonista politikoinnilla. Pelkän punavihreän kuplan asiakkuudet eivät riitä pitämään isoa yritystä pystyssä. Ylimielisyys ja kaikkivoipaisuus kostautuivat.

Virallisessa selityksessä syitä kurimukseen haetaan jostain muualta, koska Finlayson ei kehtaa tunnustaa, mikä oikeasti meni pieleen. Niin kauan kun mitään lukuja ei esitetä (teko)syiden tueksi, niihin on syytä suhtautua varauksella. Vasemmisto valehtelee aina.

Kannattaako toimitusjohtajan suvakoida oman henkilökohtaisen ideologiansa riivaamana koko perinteikäs firma nurin? Vai onko Kurttilan edustama arvopohja yrityksen koko hallituksen siunaama toimintatapa?

Tässä kuitenkin nähdään se tosiseikka, että homolakanat, miehiä syrjivät tarjouskampanjat ja Kärkkäisen boikotointi eivät kannattaneet. Toivottavasti uutta toimitusjohtajaa ei valita poliittisen näkökannan, vaan liiketoimintaosaamisen perusteella.

Jos unohdetaan asiakkaita karkottava politikointi ja keskitytään ydinosaamiseen ja neutraaliin toimintaan, saattavat Finlaysonin lakanat tarttua jatkossa taas tolkun ihmistenkin ostoskoriin.

 

40 KOMMENTIT

 1. Haha… tyhmiä. On tainnut Finnlaysoniin upota median monikulttuurisuus ja kulttuurimarxismi hehkutus, Todellinen kuluttajien mielipide taitaa olla muuta, todellisuus ei ole välttämättä Sanoma konsernin mediassa.

 2. No, kurttila siirtyi ”luovaksi johtajaksi” eli eiköhän näitä napakalla kakanhajulla varustettuja lakanoita ole jatkossakin luvassa…

 3. Tämä oli niin odotettavissa! Mietinkin kun homolakanat kauppoihin tulivat että kuinka moni niissä haluaa oikeasti nukkua? Haluanko heterona naisen ja miehen lakanoihini? En todellakaan!

  • Tulevaisuudessa Finlaysonin lakanat ovat saatavissa Luovaksi Johtajaksi siirtyneen Kurttilan ja kumppaniensa leimaamilla kakkatahroilla. Päämarkkina-alueenaan Helsinki.

 4. Näillä ”homolakanoilla” ja niiden tuomalla julkisuudella Finlayson teki ensimmäisen voitollisen tuloksen vuosikausiin ja nosti liikevaihtoaan 50%. Kotimaassa Finlaysonilla menee kovaa, kampanjoista on ollut vain hyötyä. Ongelmat ovat Ruotsin kivijalkaliikkeissä ja kaukoidän lisenssituloutusten viivästymisissä. Kurttilan, joka muuten on Finlaysonin pääomistaja, linja on nimenomaan kannattanut ja sillä on nostettu sekä liiketulosta että liikevaihtoa ja Kurttila viime vuodesta pokkasikin aika makeat osingot.

  • Selittele nyt siinä, saatanan anuksenhajuinen hintti. 🙂

   Aivan turhaa selitellä ”linjan kannattavuudesta” kun joudutte irtisanomaan ihmisiä. Jos paskanhajuinen hinttilinjanne kannattaisi, ette joutuisi irtisanomaan ihmisiä. Täytyykö enää selvemmin sanoa?

  • ”Ongelmat ovat Ruotsin kivijalkaliikkeissä”

   Se voi tietenkin nykyään olla hieman vaikeata myydä homolakanoita suuren muslimipopulaation saast… omaavissa ruotsalaisissa kaupungeissa. Ja samaan aikaan yrittää varjella liikkeitä syttymästä jotenkin mystisesti jatkuvasti tuleen…

  • Tuota noin Kurttila itse sanoo että Tom of Finland oli pettymys. (Kauppalehti) Odottivat valtavaa tilausmäärää ulkomailta mutta ei sitä tullutkaan. Osuus Finlaysonin myynnistä vajaa 600000 e .Toki tekivät alkuun hyvää jälkeä mutta nyt ideologiset päämäärät on ottanut vallan ja alamäki alkoi. Toivottavasti uusi toimitusjohtaja osaa laittaa bisneksen hörhöilyn edelle. Firman niin väliä ,mutta Suomalaisilla työpaikoilla on.

  • ”hieman faktoja” -> olet tietysti aivan oikeassa. Näinhän se meni, Finlayson todistetusti +50%, tuo Kärkkäisen ilmoittama +25% tekstiiliosastolle on mahdollisesti ihan puhdasta propagandaa. Hauskoja nämä vasta-argumentit täällä, itse olen ihmetellyt että miten henkilöt kuten ”Oikeaa rauhaa” osaavat edes käyttää kommenttikenttää. Tai ehkä se on useamman tunnin ahertamisen tulos, noilla lahjoilla kun ei kovin pitkälle pötkitä.

 5. Myin Fiskarsin osakkeet sen jälkeen kun hekin poikotoivat Kärkkäistä. Syy oli vain se että kannatan vanhaa perinnettä missä busineksen on hyvä pysyä erossa uskonnosta ja politiikasta. Niin ja siksikin koska nämä Arabiat ja Hackmannit on tylsiä tuotteita.

  • FISKARS on ollut boikotissa jo vuosia. Halpatuotantomaiden rihkamaa ja mainoskampanja kotimaisilla Hackmannin tuoteilla ei pure. FISKARS potki kolme vuotta sitten ikääntyvää porukkaa pellolle urakalla ja samaan aikaan ulkoisti halpamaihin tuotantoa.

   • Hackmannilla meni tosi lujaa niin kauan kun perheyhtiö myytiin Italialaisille ja sittemmin Iittalalle. Sillä pilattiin erittäin hyvä nimi ja tuotteet.
    Olin aikoinaan siellä töissä ja koko yhteisö oli vertaansa vailla.

 6. Finlaysonin tärkein arvo on raha. Viis moraaliarvoista, eli viis siitä jos tof- taiteilija ihannoi törkyä ja saa kiksejä raiskaukssta, kidutuksista ja alistamisista. Finlaysonille on pääasia että tavaraa menee kaupaksi. Mutta he eivät tunne kansamme syvien rivien arvoja, ja monet suomalaiset kiertävät kaukaa Finlaysonin liikkeen koska se ihannoi sadomasokistista homopornoa esittävän taiteilijan taidetta. .

  Kärkkäisen vastustamisessa Finlayson on monien muiden, yhä liisääntyvien yritysten tavoin osunut oikeaan. Kukaan ei ole aina väärässä. Kärkkäinenhän on ihan virallisestikin tuomittu juutalaisvihasta, joten kirjoituksen asennetta ja asiantuntemattomuutta ihmettelenkin.

  • Kärkkäistä ei ole tuomittu mistään juutalaisvihasta. Miten luulet auttavasi asiaasi valehtelemisella? Kuka tahansa voi tarkastaa asian ihan Googlettamalla ja todeta sinun kirjoittavan paskaa joten miksi edes yrität?

  • Eli vihapuhetuomio riittää mielestäsi perusteeksi yritykseen kaataa yritysketju? Sellainenhan voi paukahtaa nykyisin mistä hyvänsä ja tässä tapauksessa on myös näin käynyt. Kannattaa todellakin paneutua tuohon tuomioon ja nimenomaan koko juttuun eli myös siihen johtaneisiin esityksiin ym.

 7. -finlayson
  -marimekko
  -fiskars
  -arabia
  -muumisonta
  -nokia

  Made in 100 vuotta Suomalia on aivan helvetin saatanan vuoden turhakkeita koko paskakasa!

  • ja nyt fazer, atria. poutusta puhumattakaan; 5% lihaa paistijauhelihassa, loput lehmän utaretta peräreikää yms.

 8. Ja työntekijät kiittävät. Kulttuurimarksismi kukoistaa vaan teoriassa ja valtamedian märissä unissa, todellisuuden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Vielä kun tuon akka huomaa että äijä on täys homo lähtee se häpesästä lätkimään, saa tämä tarina arvoisensa lopun ja kurttila sanoo lopuksi kaik’ män eik’ piisantkaan.

 9. Kas kummaa kun suurena monikulttuurisuuden ja homoilun puolestapuhujana tunnettu Fingayson ei lahjoittanut niitä homolakanoitaan esimerkiksi vastaanottokeskuksiin niitä tarvitseville? Ihmeellistä pihtailua.

 10. Mä voin tulla johtajaksi. Ensin kaikki homotuotteet pois ja sitten perheenarvostustuotteita tilalle (isä, äiti ja lapset niin kuin oikeasti asiat menee) Varmaan tulisi parempi tulos 😀 Ihan oikein ko firmalle. Itsekään en sieltä mitään ole homojuttujen jälkeen ostanut.

 11. Huvittavaa järjestää Yt mutta samalla etsiä uutta johtajaa? Eikös ole vähän harmaata aluetta kun jos joku saa potkut Yt takia niin palkkaamista yritykseen ei saisi tehdä (määrä aikaan).
  En muista kauan se oli mutta kuitenkin.

 12. Homorätit on boikotissa maailmanloppuun saakka -omaa kansaa vastaan kääntyneet yritykset pitää nuijia maanrakoon. Finlayson vittuili suomalaisille nyt on aika vittuilla takaisin! Kunnon kampanja käyntiin -nurin koko paska. Siinä tavoite!

 13. Suomessa tehty laadukas vastaava tuote olisi nyt hyvä lanseerata. Oikeasti Suomessa tehdystä voisi maksaakin korkeampaa hintaa. Ei enään näistä Finlaysonin kiina laatuisista.

 14. Kaikkia kulttuurimarksistisia arvoja kannattaa boikotoida. Tämä punaviherkupla on mahdollista puhkaista, mutta jos siihen ei aktiivisesti pyritä, niin lopulta se romuttaa yhteiskunnan. Suurin osa tässä kuplassa elävistä on aivopestyjä zombeja. Suomi on jo syvästi mädäntynyt. Aloittaa voisi vaikka korvaamalla Helsingin kaupunginhallituksen jäsenet terveillä ihmisillä.

 15. Finlaysonin tuotteet saavat minun puolestani olla ihan rauhassa kaupan hyllyllä siihen asti, kunnes yritys tunnustaa toimineensa väärin kolmessa tässä jutussa mainitussa ”hankkeessa”.

 16. Älkää ostako näitä ambomaissa valmistettuja astioita ja tekstiilejä. Ostin syksyllä Arabian 100-vuotismukin Halpa-hallista ja se sai riittää, Thaimaassa sekin on valmistettu. Pentik lienee ainoa, jolla on keramiikkatehdas Suomessa. Taidan siis ostaa Pentikin astioita.

 17. On niin eettinen firma että ihmisoikeuksien takia teettää paskansa maissa missä ei ole niitä. Kun niitä ei ole, ei niitä voi rikkoa. Eikös niin?

 18. Voi mitä seta Halonen teki Suomemelle ja loi rasisti ja suvaitsevuuskäsitteen ja nyt koko Suomi on sekaisin.

  Onneksi kansan nostama presitentti ehdokas Paavo Väyrynen perinteisillä arvoilla antaa suomelle arvot takaisin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.