Poliisi muistuttaa: Näpistäminen on rikos – alaikäisetkään eivät välty vahingonkorvauksilta

1

Näpistäminen on rikos, joista ilmoitetaan poliisille päivittäin. Joulusesonki on vilkasta aikaa myös näpistysrikoksissa: moni yrittää ja moni jää teostaan kiinni. Myymälävarkauksien määrät ovat suuria. Vuonna 2016 näitä ilmoitettiin poliisille liki 47 000 tapausta.

– Tänä vuonna luvut osoittavat lievää vähenemistä – toivottavasti tämä suunta pitää ihan vuoden loppuun asti, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Moni yrittäjä on tuskastunut myymälävarkaisiin ja niistä aiheutuvaan ylimääräiseen työhön sekä hävikkiin.

– Kauppaliikkeet tuntevat ongelman laajuuden ja panostavat näpistysten torjuntaan. On näkyviä vartijoita, kameravalvontaa, tuotekohtaista suojausta sekä muita asiakkaita, joista moni puuttuu näkemäänsä rikokseen joko siitä ilmoittamalla tai suoraan ottamalla epäillyn kiinni, Aho sanoo.

Myymälävarkaita on monenlaisia. Osa anastaa tavaroita puhtaasti ansaintamielessä eli pyritään viemään sellaista, jonka saa nopeasti myydyksi eteenpäin. Osa tekijöistä on päihdeongelmaisia tai maahan tulleita ammattirikollisia. Näpistelijöiden joukossa on myös nuoria sekä vanhuksia.

– Alle 18 -vuotiaiden osalta poliisi ottaa yhteyden vanhempiin ja lastensuojeluun. Kauppaliikkeet vaativat yleisesti rangaistusta ja seurauksena on sakkoa tai eteen tulee asiankäsittely oikeudessa. Alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta jos kaupassa on jotain syöty, sotkettu tai anastuksen kohde on rikkoutunut, niin vahingonkorvausvastuusta he eivät ole vapaita, Aho muistuttaa.

Ahon mukaan useimmille tieto oman lapsen näpistelystä tulee iskuna vasten kasvoja. Asiasta kannattaakin etukäteen puhua ja ihan oikeilla termeillä. Näpistäminen on rikos.

Lähde: Poliisi

1 KOMMENTTI

  1. Siis tarkentaen vielä edellistä, KANTASUOMALAISEN tekemä näpistys on rikos!!!!
    Uussuomalaisten tekemä vastaava teko on RIKASTUSTA!!!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.