Medialiiton tutkimus: Suomalaisten usko uutisointiin horjuu

9
Mainos

Medialiitto tilasi Tietoykköseltä tutkimuksen Suomalaisesta mediasta ja valeuutisoinnista. Tavoitteena oli selvittää suomalaisten mielipiteitä uutisoinnin luotettavuudesta. Eniten tyytymättömyyttä oli maahanmuuttouutisoinnissa.

Suomalaiset piti tärkeänä sitä, että Suomessa säilyy vahva ja monipuolinen, suomalaisia sisältöjä tuottava mediatarjonta. Mitä iäkkäämpi vastaaja oli, sitä tärkeämpänä asiaa pidettiin. Kuitenkin 43 % vastaajista kertoi törmänneensä verkossa uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia.

Suurinta tyytymättömyyttä uutisoinnissa koettiin muun muassa maahanmuuttokysymyksissä, jossa vajaa puolet (41%) koki uutisoinnin epäonnistuneen. Heistä valtaosa (64%) koki, että uutisointi maahanmuutto-ongelmasta on liian vähättelevää. Joka kolmas (38%) koki, että Suomen hallitusta käsitellään silkkihansikkain ja liian myönteisesti.

Mainos

Valeuutisoinnilla uskottiin olevan suuri vaikutus suomalaisten käsitykseen ajankohtaisten asioiden ja tapahtumien perusfaktoihin. Kolme neljästä koki ja luotti omiin kykyihin tunnistaa valeuutinen. Kaikkein optimistisimpia valeuutisten tunnistamisen suhteen olivat nuoret 18 – 24 vuotiaat. Vastaajista joka kymmenes myönsi jakaneen uutisen, jonka myöhemmin oli huomannut valheelliseksi.

Tutkimuksessa kysyttiin myös, että ketkä tuottavat keksittyjä ja valheellisia uutisia. Erikoissivustoja kuten MV-lehti, sekä poliittisten, aatteellisten tai ideologisten ryhmien julkaisuissa todettiin olevan eniten valeuutisointia, josta puolet vastaajista koki, että valeuutisia on paljon. Perinteinen kotimaan media ei myöskään selvinnyt kuivin jaloin, vastaajista 39 % piti, että näissä esiintyy valeuutisointia joko paljon tai jonkin verran.

Presidentinvaaleihin liittyvien keksittyjen uutisten levittämistä piti todennäköisenä 59 % vastaajista. Yli 65-vuotiaista peräti 75 % uskoo, että perättömiä uutisia tulee leviämään verkossa.

Lähteet: Mediakasvatusseura Ry, Medialiitto

Termistöä:

Valemedia on mielipiteisiin perustuvaa, vastoin hyvää journalistista tapaa toimiva viestintäkanava.

Valeuutinen on harhautustarkoituksessa tehty teksti tai viesti, jonka tarkoituksena on harhautus taloudellisen tai poliittisen hyödyn saavuttamiseksi.

Mainos

9 KOMMENTIT

 1. Silti, jostain syystä, esimerkiksi MV:n valeuutisia ei kukaan ole halukas osoittamaan. Provosoivaa? Äärimmäisen mautonta? Enemmän tai vähemmän. Mutta valheita? Miksi niitä ei sitten osoiteta selkeästi?

  Kun taas katsoo ”ammatti”mediaa, löytää suoria valheita lähes jokaisessa jutussa. Syyria, Irak, Afganistan Keskuspankit, lobbausjärjestöt, etninen väkivalta etc etc. Lähes jokainen tärkeä aihepiiri on väritetty jonkinvärisellä kynällä vastaamaan jotain tiettyä narratiivia.

  Julkisen sanan naurusto on hyvä esimerkki itseään luotettavaksi luonnehtivien naurettavuuden tasosta.

  • YLE:n ja Röngän suoranaisesta valehtelusta itsenäisyyspäivän iltauutisissa pitäisi tehdä jo tutkintapyyntö, mutta kuka uskaltaa ottaa poliittisen poliisin vihat niskaansa?

   • Kuka enää viitsii ylen(pois lukien luonto)ohjelmia katsoa. Itse sain jo vuosia sitten tarpeeksi homotuksesta ja sen päälle mamutuksesta. Onneksi tällaiselle perinteisiä arvoja kunnioittavalle löytyy myös muita uutislähteitä , kuten Nykysuomi . Kiitos siitä Teille. Kuin myös kanssakommentoijilleni.Ps yle; aivopesunne on liian näkyvää. ”Haluatko punaisen vai sinisen pillerin”;Matrixin Morfeus.

 2. Sipilä on Ylen shaissen julkaisujen takana. Sipilä jauhaa niin paljon paskaa että pitäisi laittaa pellolle seisomaan ja kertomaan valeitaan. Ei tarvitse lannoittaa peltoa kun luomu Jihad aukoo leipäläpeään.

 3. ”Erikoissivustoja kuten MV-lehti, sekä poliittisten, aatteellisten tai ideologisten ryhmien julkaisuissa todettiin olevan eniten valeuutisointia, josta puolet vastaajista koki, että valeuutisia on paljon.”

  Se on jännä että moni on sitkeästi tuota mieltä, mutta samalla ei kykene osoittamaan yhtäkään valeuutista ensiksimainitun tarjonnasta.

 4. Meidän ei tarvitse kuin ottaa mikä tahansa paperinen media ja katsoa melkein mitä tahansa ulkomaan uutista niin sielä valehdellaan. Ihan ensimmäiseksi pistää silmään se että ”ilmaisia” Reutersin ”uutisia” kirjoitetaan aivan kunten journalisti itse olisi ollut paikalla. Tekstin alla lukee ”toimittaja” kun siinä pitäisi lukea ”kääntäjä” ja sitten olla lähde. Lehtitalot käyttävät näitä reutersin ”uutisia” jonka jälkikäteen lehden uloasu muuttuikin jo sosialisten vastemieliseksi.

  Valehtelua on myös jättää pois sellaiset uutiset jotka vaikuttavat suomalaisten arkeen joko lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Suomalaisille ei ole uutisoitu että Macronin valinnan jälkeen Ranska on johtanut EU:ta. Saksa menetti johtajan asemansa. No, onko EU menossa pankkiunionin kautta (13.1.2018) parempaan tilaan kuin ennen? Entäs sitten verotus? Macronhan sanoi että jatkossa työstä ei verotettaisi vaan Eu ottaisi veronsa kulutuksesta, eli ostamisesta. Mutta laajaltikaan ei ollut julkistettu sitä että myös palkan tuleminen tilille on ”ostamista”. Työnantaja ostaa työntekijältä palveluksia. Näin EU kerää kaksi kertaa enemmän veroja kuin nyt. Ja joka kerta kun maksat sähkölaskusi, lämpölaskusi tms. niin maksat arvolisäveron lisäksi EU-veron. Ja koska olemme SEPA:ssa, on se helppo ottaa jokaisen tililtä ilman tilinomistajan hyväksyntää. Kun se kerran EU:ssa päätetään.

  Mitä muuta on jätetty kertomatta meille? Esim. se että Suomi on maailman suurin uraanin salakuljettaja. Siksi esim. Pekka Perä asuu Luxembourgissa ja on sielä rikkain suomalainen. Mutta tästäkin myöhemmin enemmän.

  • Pitäisiköhän Trumpille vihjaista että erään Pohjois-Korealaisen pullukan ytinlatausten raaka-aineet saattavat olla suomalaista alkuperää… 😉

  • Valehtelevaa uutisointia. Reutersin ”faktan”tonkijana toimii suurella palkalla oma mädättäjämme tavja halonen(Suomen Armeijan tuhooja n.1). Ja reutersin omistavat….Niimpä.

 5. Tutkikaa ketkä omistaa valtavirtamedian niin tiedätte kuka teitä kusettaa -ja ennenkaikkea miksi. Olemme niin rajun propagandamyrskyn keskellä ettei pumpulissa eläneet suomalaiset koskaan herää todellisuuteen vaan tarrautuvat mielummin heille syötettyyn valheeseen joka väittää kaiken olevan hyvin. Nämä ihmiset historia tulee muistamaan joukkona jotka tuhosivat isänmaansa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.