Muista! Kinkun paistorasva voi tukkia viemärin – Kierrätettynä siitä tehdään dieseliä

2

Joulukinkun paistamisesta jää yli rasvaa. Jos rasvan kaataa viemäriin, voi siitä seurata ikävä viemäritukos. Kun viemäri tukkeutuu, jätevesi nousee nopeasti lattiakaivosta, pesualtaasta ja pytystä lattialle. Putkiston seinämiin kertyvä rasva on yleisin syy kotien viemäritukoksiin.

Kinkunpaistolientä ja -rasvaa voi hyödyntää joulukinkun kastikkeessa. Estä viemärin rasvatukos ja lopeta viemärirottien ruokkiminen laittamalla ylimääräinen nestemäinen rasva tiiviisti suljetussa astiassa sekajäteastiaan tai viemällä sen Kinkkutemppu-tempauksen keräyspisteeseen. Hyytyneen rasvan voi laittaa biojätteeseen. Myös ruokajätteen oikea osoite on biojäteastia, ei viemäri.

Kinkkutemppu.fi-sivustolla opastetaan:

”Tee jouluna hyvää herkullisella tavalla! Ota joulunkinkun paistinrasvat talteen, kiikuta ne lähimpään keräyspisteeseen ja olet mukana tekemässä kaikkien aikojen Kinkkutemppua. Tänäkin jouluna suomalaisten joulukinkkujen paistinrasvoista valmistetaan uusiutuvaa dieseliä. Kinkkutempun tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.

Yhden kinkun rasvoilla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Ja kinkkuahan Suomessa syödään – 7 miljoonaa kiloa kinkkua joka joulu, jos tarkkoja ollaan. Joten eiköhän ryhdytä hommiin ja kierrätetä vähintään 100 000 suomalaisen kotitalouden kinkun paistinrasvat. Sillä tekisi jo paljon hyvää! Varmistetaan yhdessä, että tippaakaan paistinrasvaa ei päädy viemärin tukkeeksi.”

Lähteet: hel.fi, kinkkutemppu.fi

2 KOMMENTIT

  1. Hmm… Nestemäisten saippuoiden ”lima” on kyllä yleisin viemäreiden tukkeutumissyy. Jos kinkkurasvat kaataa vessanpyttyyn ja vetää heti, eivät ne ehdi tukkia mitään vaan kelluvat jätevedenpuhdistamolle asti. Ja sieltä kiinteä rasva voitaisiin keskitetysti kerätä ympäri vuoden, jos vain haluttaisiin.

    Otetaan esimerkki. Jos minä kiikuttaisin sen suolavesi-rasva seoksen lähimpään rasvankeräyspaikkaan (30km) niin minulta kuluisi siihen seitsemän litra bensiiniä. Ja kun siitä muutman litran anoksesta saataisiin bio-dieseliä, niin paljonko se laskisi polttoaineen hintaa? Ei yhtään koska väliin keksittäisiin aina joku vero tai sitten ST-1 parantaisi katteitaan.

    Joten, yhteiskunnallisestikkin olisi kaikille parasta jos rasva kerättäisiin keskitetysti talteen jätevedenpuhdistamoilla. Siellä sitä tulee ympäri vuoden, eikä pelkästään jouluna. Ja itse kaadan rasvat vessanpöntöön kuten ennenkin. Ikinä ei vielä ole mennyt viemäri tukkoon.

  2. Minä annan kinkkurasvat metsän eläimille.YLE:llä oli juttu tästä ja joku nainen oli oikein odottanut tätä uudistusta jo vuosia ja nyt oli onnellinen että sai osallistua tähän maailman pelastavaan tekoon. Joku voi ajaa autolla jopa 3 km kinkun rasvoilla.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.