Jouko Piho: Paavo Väyrynen – koleerinen tahtoihminen

0

Paavo Väyrynen kertoi vuosia sitten, että luettuaan O. Hallesbyn kirjan ”Ihmisluonteet Raamatun valossa” hän tunnisti olevansa koleerinen tahtoihminen.

Minulla on itselläni tuo samainen kirja, joten päätin tarkistaa siitä, mitä koleerisuuteen oikein liittyykään ja miten ne ominaisuudet sopivat presidentin tehtävän hoitamiseen.

Näin kirja kertoo: ”Tällä luonnetyypillä tahto on sielunelämän vallitsevin puoli. Kun sangviinikolla on nauttiva luonne ja melankolikolla kärsivä, niin koleerikon luonne on toimiva ja käytännöllinen.”

Sitten kirjassa luetellaan koleerikon seitsemän (sama numero kuin mikä Väyrysellä on presidentinvaaleissa) hyvää puolta:

  1. Koleerikolla on tahdonvoimaa.
  2. Koleerikolla on päättäväisyyttä ja tarmoa.
  3. Koleerikko on käytännöllinen.
  4. Koleerikko on teräväjärkinen.
  5. Koleerikko on neuvokas ja rohkea.
  6. Koleerikko ei anna vastoinkäymisten pelottaa tai masentaa.
  7. Koleerikossa on aina jotain pirteää ja raikasta, jotain tervettä ja voimakasta. Hän on kunnon mies.

Täytyy kyllä todeta, että Paavo Väyrysessä on kaikki nuo 7 hyvää ominaisuutta, jotka ovat myös erittäin tarpeellisia presidentin tehtävän hoitamisessa.

Kuten kaikissa luonnetyypeissä myös koleerikossa voi olla omat heikkoutensa. Näin myös Väyrysen kohdalla, kun täydellistä ihmistä ei ole, mutta näen Paavo Väyrysen luonteen voimakkaat puolet paljon merkitsevämpinä ja sellaisina, että juuri ne ominaisuudet tekisivät hänestä parhaimman presidentin Suomelle.

Jouko Piho

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.