Naapuri huijasi muistisairasta vanhusta – Omainen kehottaa valppauteen

1

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi eilen tuomionsa asiassa, jossa miespuolinen noin 55-vuotias naapuri oli auttamisen varjolla saanut puhuttua haltuunsa noin 90-vuotiaan muistisairaan naisen pankkikortin ja tunnusluvun.

Mies oli tehnyt pankkikortilla useita käteisnostoja ja ostoksia, joista suurin osa päätyi hänen omaan käyttöönsä.

Syyttäjä katsoi vastaajan käyttäneen naisen pankkikorttia ilman kortinhaltijan lupaa tai ilman muutakaan laillista oikeutta. Syyttäjän mukaan uhri ei voinut muistisairautensa vuoksi antaa pätevää suostumusta tai lupaa pankkikortin käyttöön.

Mies tuomittiin maksuvälinepetoksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen ja korvaamaan uhrilleen rikoksella aiheutetun rahallisen vahingon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uhrin poika: Pitäkää varanne!

Rikoksen uhrin poika kertoo Nykysuomelle, että epäilyt mahdollisista väärinkäytöksistä heräsivät sen jälkeen, kun epäilty oli estänyt lasten yhteydenpidon äitinsä kanssa sulkemalla vanhuksen puhelimen.

Rikoksen tapahtumahetkellä uhri asui Savonlinnassa ja hänen poikansa Turussa. Pojan mukaan hänen äitinsä ei itse osannut edes käyttää pankkiautomaattia.

– Lähes 500 kilometrin välimatkan vuoksi äidin asioista perillä pysyminen oli hankalaa, mies sanoo.

Maksuvälinepetoksen uhri asuu nykyään niin ikään Turussa, jotta vastaava ei enää toistuisi.

– Kavalluksen aikoihin äitini joutui olemaan kolme viikkoa sairaalassa, ja me lapset jouduimme maksamaan sairaalalaskut, koska äidin varat oli rikoksella viety. Äiti joutui rikoksen vuoksi turvautumaan myös toimeentulotukeen.

Mies kehottaakin vanhojen ihmisten omaisia valppauteen hyväksikäyttäjien varalta.

– Raha-asioista kannattaa olla kiinnostunut, kysellä niistä ja vaikka silloin tällöin vilkaista tiliotteita.

Miehen kertoman mukaan tuomion saanut ex-naapuri ei käy töissä, ja käyttää runsaasti alkoholia.

– Nähtäväksi jää saako äitini koskaan kavallettuja varojaan takaisin.

1 KOMMENTTI

  1. Niin, luota siinä sitten ihmisiin. Raha ja rakkaus ovat asioita, jotka saavat jokaisesta konnan kun vain tilaisuus koittaa.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.