Poliisi haluaa pitää henkilörekisteriä rikollisten lähipiiristä sekä rikosten uhreista ja todistajista, jopa ilmoittajista

Poliisin henkilötietojen käsittelyyn ehdotetaan uutta lainsäädäntöä. Lakiluonnoksen toteutuessa poliisi saa aikaisempaa huomattavasti laajemmat valtuudet esimerkiksi ylläpitää erilaisia henkilörekistereitä, jotka tähän saakka ovat olleet laittomia.
Poliisi haluaa ylläpitää rekistereitä esimerkiksi rikoksen uhreista, todistajista, ilmoittajista ja asianomistajista. Myös rikolliseen toimintaan syyllistyneiden tai epäiltyjen henkilöiden kanssa yhteyttä pitävät henkilöt, eli perheenjäsenet, sukulaiset, ystävät, työkaverit ja naapurit saattavat jatkossa olla poliisien rekistereissä tietämättään.

Sisäministeriö on lähettänyt lausunnolle lakiluonnoksen henkilötietojen käsittelystä poliisitoimessa. Uudella poliisin henkilötietolailla korvattaisiin olemassa olevat säännökset poliisin henkilötietojen käsittelystä. Uuden lain tulee täyttää uudistuneen EU:n tietosuojalainsäädännön vaatimukset, ottaen huomioon rikostorjunnan tarpeet ja perus- ja ihmisoikeuksien asettamat vaatimukset.

Tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle niin, että esitys käsiteltäisiin mahdollisimman samanaikaisesti EU:n tietosuojalainsäädännön täytäntöönpanoa koskevien hallituksen esitysten kanssa. EU:n uusi tietosuojalainsäädäntö hyväksyttiin 27.4.2016. Lakihankkeessa pannaan myös täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi matkustajarekisteritietojen (PNR) hyödyntämisestä rikostorjunnassa, joka hyväksyttiin samanaikaisesti tietosuojalainsäädännön kanssa.

Poliisin mahdollisuudet tehokkaaseen rikostiedusteluun paranisivat

Epäiltyjen tietojärjestelmää koskeva pykälä ollaan korvaamassa rikostiedusteluun liittyvää henkilötietojen käsittelyä koskevalla säännöksellä. Uudella sääntelyllä parannettaisiin poliisin mahdollisuuksia rikosten ennalta estämiseen ja selvittämiseen tehokkaan rikostiedustelun avulla. Rikostiedustelun avulla hankitaan ja analysoidaan rikostorjunnan kannalta merkityksellistä tietoa sekä tuotetaan selvityksiä rikoksista, rikollisista, rikollisuudesta ja sen seurauksista sekä yhteiskuntaa vaarantavista ilmiöistä.

Poliisille ei olla ehdottamassa uusia toimivaltuuksia tiedonhankintaan. Sen sijaan varmistetaan poliisin mahdollisuudet käsitellä olemassa olevilla toimivaltuuksilla saatuja henkilötietoja. Jatkossa henkilötietoja voisi käsitellä nykyistä paremmin esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen tai rikollisryhmiin kohdistuvien rikosanalyysien tekemiseksi ja laajempiin tapahtumakokonaisuuksiin liittyen.

Samalla säännös antaisi poliisille nykyistä paremmat mahdollisuudet käsitellä eri henkilöryhmien tietoja. Järjestelmään kirjattaisiin eri tavoin rikokseen tai rikolliseen toimintaan liittyviä henkilöitä sekä henkilöitä, jotka ovat poliisin tarkkailun kohteena. Lisäksi rikostiedustelutarkoituksessa voitaisiin käsitellä tietoja henkilöistä, jotka toistuvasti pitävät yhteyttä tai tapaavat rikokseen tai rikolliseen toimintaan liittyviä henkilöitä.

Poliisi voisi käsitellä rikostiedustelutarkoituksia varten myös todistajien, uhrien, rikosten ilmoittajien ja asianomistajien henkilötietoja. Kun kyse olisi muista kuin varsinaisesta rikollisesta toiminnasta epäillyistä henkilöistä, henkilötietojen käsittelylle asetettaisiin kuitenkin korkeampi kynnys tietosuojan ja oikeusturvan varmistamiseksi. Poliisi saisi käsitellä näiden henkilöiden tietoja rikostiedustelutarkoituksessa vain silloin, kun se on välttämätöntä rikoksen ennalta estämiseksi, paljastamiseksi tai selvittämiseksi.

Lentoliikenteen matkustajarekisteritietoja voitaisiin hyödyntää aiempaa laajemmin vakavien rikosten torjunnassa

EU:n matkustajarekisteridirektiivi velvoittaa lentoliikenteen harjoittajat siirtämään määritellyt matkustajatiedot jäsenvaltioiden perustamille tai nimeämille matkustajatietoyksiköille terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjumiseksi. Matkustajarekisteritiedoilla tarkoitetaan kunkin matkustajan matkustajatiedot sisältävää rekisteriä, joka sisältää matkustajan varausten yhteydessä antamat tiedot. Suomessa matkustajatietoyksikkönä toimisi poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhdessä muodostama yksikkö.

Matkustajatietoyksiköt analysoivat tietoja ennalta määriteltyjen kriteereiden mukaan sekä vertaavat tietoja terrorismirikosten ja vakavan rikollisuuden torjunnan kannalta olennaisiin kansallisiin ja kansainvälisiin tietokantoihin. Lakiluonnoksessa ehdotetaan myös uuden poliisin henkilörekisterin perustamista tätä varten. Matkustajatietoja olisi säilytettävä matkustajatietoyksikössä viisi vuotta.

Lähde: Sisäministeriö

 

6 thoughts on “Poliisi haluaa pitää henkilörekisteriä rikollisten lähipiiristä sekä rikosten uhreista ja todistajista, jopa ilmoittajista

  • 21.12.2017 at 17:38
    Permalink

    Täytyyhän urkinta saada yhdenmukaistettua EUvostoliiton Stasin tarpeisiin. Kaikki kortistoon, miehet naiset vauvat mummut vaarit!

    Reply
  • 21.12.2017 at 17:40
    Permalink

    Näitä rekistereitä ja tiedustelulakeja muutetaan lähinnä kansannousun estämiseksi. Terroristit saavat kävellä tänne avoimesta etuovesta keskellä päivää. Smaa asiaan tähtää eu:n yhteiset joukot. Sumalaista kun ei voi lattaa ampumaan suomlaista kansannousussa, mutta kuskataan tänne vaikka italialaisia. Samasta syystä poistettiin kielto, ettei oman maan kansalaisia saa ampua kovilla.

    Reply
  • 21.12.2017 at 18:12
    Permalink

    Mikä mahtaa olla syy tämän uuden lain tarpeeseen? -Sama taho on nimittäin jatkuvasti ”tiedottanut” rikollisuuden vähentymisestä suomessa ja jos tämä tieto pitää paikkaansa niin eikö nykyiset valtuudet riitä? Poliisin SISÄINEN RIKOLLISUUS tässä tavallista kansalaista huolestuttaa. Päivittäin saa lukea erinäisten virkamiesten huumeiden myynnistä, laittomista aseista ja talouspetoksista. Näiden rikosten tutkintaan tulee lisätä resursseja -sieltä ne suurimmat rikolliset löytyy, virkamerkin taakse piiloutuneena.

    Tämä ehdotus yhdistettynä tiedustelulakiin vie meidät Neuvostoliittoon. Minä luulin että se hulluus on jo naapurissa kertaalleen testattu ja toimimattomaksi osoitettu. Olin ilmeisesti väärässä.

    Reply
  • 21.12.2017 at 21:59
    Permalink

    Tälläkään ei estetä ainuttakaan teknistä häiriötä, Scania-rallia tai puukkokeppostelua. Mutta urkinta on kovin mukavaa. Varsinkin tavallisten ihmisten väärien mielipiteiden kyttääminen.

    Reply
  • 22.12.2017 at 01:58
    Permalink

    Persujen-lehden jakamisesta heti syyte? Sopisi kyllä Stasin kuvioihin. Täytyypä aktivoitua ja noiden kusipäiden autot voisi vaikka polttaa.

    Reply
  • 23.12.2017 at 12:34
    Permalink

    Sillä välin imetään pääkaupunkiseudulle kaikki mahdolliset takfiri-terroristit Syyriasta ja Irakista mitä vain saadaan ja pistetään asumisjonon ohi, ilmaiset terveyspalvelut ja elinikäinen elatus että jaksavat parat taas kohta käydä vähän keppostelemassa.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.