Presidentti vahvisti uuden alkoholilain – Vahvat lonkerot kauppoihin heti vuodenvaihteessa

Pitkään valmisteltu uusi alkoholilaki tulee voimaan kokonaisuudessaan 1.3.2018. Osa muutoksista tulee voimaan kuitenkin jo 1. tammikuuta 2018. Alkoholilaki kokoaa kattavasti yhteen aiemmat vanhan lain nojalla annetut 13 asetusta. Vanhentuneita ja aikansa eläneitä normeja on karsittu uudesta laista huomattavasti. Tasavallan presidentti vahvisti alkoholilain 28. joulukuuta.

Alkoholilain tarkoitus on jatkossakin ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja. Uudistuksessa säilytetään Alkon vähittäismyyntimonopoli ja nykyinen alkoholijuomien vähittäismyynnin lupajärjestelmä.

Osa muutoksista tulee voimaan jo 1.1.2018

Heti vuodenvaihteen jälkeen 1. tammikuuta voimaan tulee nippu muutoksia. Vahvojen oluiden ja siiderien sekä long drink -juomien myyntiä vapautetaan kaupoissa, ravintolat saavat mainostaa happy hour -tarjouksiaan, käsityöläisoluiden vähittäismyyntilupia saa hakea ja väkevien alkoholijuomien hintamainontaa vapautetaan verkossa. Ravintoloiden aukioloa koskeva sääntely poistetaan, mutta anniskeluaikoja koskevat muutokset tulevat voimaan vasta 1.3.2018. Sosiaali- ja terveysministeriö on tiedottanut näistä muutoksista jo ennen joulua (STM:n uutinen 19.12.2017).

Vanhentuneita ja kankeita normeja on karsittu erityisesti ravintola-alalta

Yhdellä anniskeluluvalla saa jatkossa anniskella kaikkia alkoholijuomia. Erillisiä A- ,B-. tai C-lupia ei enää ole. Ravintolat voivat hankkia luvan alkoholijuomien vähittäismyyntiin päivittäin klo 9–21 välisenä aikana. Säännöt ovat samat kuin muussakin alkoholijuomien vähittäismyynnissä.

Uuden lain mukaan jokaisessa työvuorossa pitää olla täysi-ikäinen vastuuhenkilö, mutta hänelle ei aseteta erityisiä pätevyysvaatimuksia. Alkoholia voi ravintolassa anniskella vuorovastaavan valvonnassa 16 vuotta täyttänyt henkilö.

Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat jatkossa sallittuja. Aiemmat tilapäiset anniskeluluvat korvataan osittain kevyemmällä menettelyllä. Ns. ”catering”-ilmoituksella ravintolat saavat jatkossa anniskella esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaaleilla tehtyään anniskelusta pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle.

Alkoholijuomien anniskeluaika päättyy jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saa jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04.00:ään. Aiempi lupakäsittely siis poistuu, mutta ravintoloille tulee vaatimuksia järjestyksen valvonnasta. Ravintolaa ei tarvitse enää sulkea anniskelun päätyttyä, mutta anniskellut alkoholijuomat on nautittava tunnin kuluessa anniskeluajan päättymisestä. Viranomaisilla on oikeus rajoittaa ja kieltää anniskelu häiriöiden ehkäisemiseksi.

Alkon monopoliasema säilyy – etämyynnin rajoittamista selvitetään

Uuden lain myötä Alkojen aukioloaika pitenee tunnilla aiemmasta kello 20:stä kello 21:een. Alkot voivat jatkossa järjestää esimerkiksi viinihuutokauppoja.

Äänestäessään alkoholilaista 19. joulukuuta eduskunta edellytti, että hallitus selvittää alkoholijuomien etämyyntiä koskevat epäselvät säännökset (eduskunnan tiedote 19.12.2017). Eduskunta edellyttää, että alkoholijuomien vähittäismyynnin yksinoikeus säilyy Alkolla ja että samalla turvataan suomalaisten elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuus suhteessa ulkomaalaisiin alkoholijuomien myyjiin. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin rajoittamista selvittävän työryhmän. Sen toimikausi päättyy 31.3.2018 (STM:n tiedote 22.12.2017).

Lähde: STM

2 thoughts on “Presidentti vahvisti uuden alkoholilain – Vahvat lonkerot kauppoihin heti vuodenvaihteessa

 • 29.12.2017 at 08:00
  Permalink

  Tämä tuntuu oleva valtakunnan ykkösasia joka tärkeydessään vaatii kansanedustajien pitkien joululomien peruuttamisen.Tiedä vaikka mitä tapahtuu kun kansa käy markettien neloskaljojen ja limuviinojen kimppuun.Myös kansallista hälytystasoa on nostettava korkeimpaan luokkaan ja pelastus ja poliisi on pidettävä täydessä valmiudessa.

  Reply
 • 31.12.2017 at 19:14
  Permalink

  No joskus sentään päätetään nopeasti. Sääli etteivät lampaat näe mihin tällä kaikella tähdätään. Lopussa ei kiitos seiso.

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.