Saksassa metalliliiton lakko – Haluavat 28h työviikkoja

6

Saksassa 15 000 työntekijän lakko, työkalut tippuvat ainakin 80 yrityksessä.

Kyseessä on Saksan suurimpia liitoja, nyt työntekijät vaativat itselleen 28 työtunnin viikkoja. Asiaa perustellaan kodin ja työpaikan balanssilla.

Metalliliitolla ja metallialalla on nyt menossa suurin työriita kolmeen vuosikymmeneen. Lakko sulkee jopa Porschen tehtaan.

Liitolla on jäseniä yhteensä 3.9 miljoonaa ja liitto haluaakin nyt jäsenilleen mahdollisuuden lyhentää työaikaa edellämainittuun maksimissaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja halutessaan palata normaaliin työaikaan milloin tahansa.

Metalliliiton ehdotus onkin, että työntekijä joka haluaa siirtyä 28h viikkoon, esimerkiksi lasten- tai vanhustenhoidon takia, on oikeutettu ylimääräiseen 200€ kuukausittaiseen tukeen. Ne jotka haluavat pitää taukoa vuorotöistä, saisivat 750€ vuosittaisen tuen. Vuorotyövapaata perustellaan terveysriskeillä.

Samaan hengenvetoon liitto vaatii koko alalle 6% palkankorotuksia.

Liiton tiedottaja on myös antanut lausunnon:

”Haluamme, että työnantajat tietävät, että perinteiset sukupuoliroolit nykyisissä perheissä muuttuvat ja haluamme, että työntekijöillä on mahdollisuus tehdä työtä, joka on yhteiskunnalle tärkeää”

Työnantajayhdistykset ovat hylänneet unionin ehdotukset ja valittaneet, että olisi liian kallista, jos jopa neljäsosa yritysten henkilöstöstä siirtyy 28-tuntiseen malliin.

”Emme voi täyttää palkkasaatavia koskevia vaatimuksia”, sanoi Gesamtmetallin johtaja Oliver Zander Die Welt -lehden haastattelussa.

Saksassa on noin 1,1 miljoonaa avointa työpaikkaa. Saksan kauppa- ja teollisuuskamareiden (DIHK) äskettäin tehdyssä mielipidetiedustelussa yli puolet kaikista yrityksistä mainitsee ongelmaksi pulan ammattitaitoisista työntekijöistä.

Seuraava neuvottelukierros on Saksassa 11. tammikuuta, jos ei silloin löydy sopua, luultavasti liitto aloittaa pakoitteet tehtaita vastaan.

6 KOMMENTIT

  1. Koskas meillä Suomessa tehtäisiin sama? Minä olisin ollut jo 10 vuotta sitten valmis siihen jotta kaikilla olisi edes vähän töitä.

    • Jos työtuntimäärä laskee luvusta 40h/vko lukemaan 30h/vko, niin palkastasi leikataan 25% pois. Kai olisit tähänkin valmis? Monella muulla vaan ei meinaa se 100% työtuntimäärä riittää elämiseen.

  2. Tätä miettiessä helposti unohtuu, että Suomi on edelleen matalapalkka maita. Sen lisäksi täältä on aktiivisesti ajettu työpaikkoja pois matalamman verotuksen ja halvemman toimintaympäristön maihin. Eikä halvempi toimintaympäristö tässä tarkoita pelkästään vielä matalampia palkkoja, vaan toimitilojen, kuljetusten sekä energian hinta ovat suuria tekijöitä yritykselle myös.
    Saksalainen työntekijä on oleellisesti erilaisessa neuvotteluasemassa kuin suomalainen.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.