Maahanmuuttovirastossa uhkatilanteita turvapaikkapuhutteluiden yhteydessä – Lakiesitys sallisi turvatarkastukset

15
Maahanmuuttoviraston turvatoimista on valmisteilla uusi laki. Laissa säädettäisiin Maahanmuuttoviraston käytössä olevissa tiloissa turvatehtävissä työskentelevien turvatarkastajien toimivaltuuksista. Mahdollistamalla turvatarkastusten tekeminen jo ennen asiakastapaamista, suojattaisiin Maahanmuuttovirastossa työskenteleviä henkilöitä erilaisilta vaaratekijöiltä, turvattaisiin työskentelyolosuhteita sekä suojattaisiin viraston omaisuutta.

Muuttuneessa turvallisuusympäristössä julkista valtaa edustavat viranomaiset joutuvat ottamaan toiminnassaan entistä enemmän huomioon turvallisuusnäkökohdat. Sen vuoksi myös Maahanmuuttoviraston toimitilojen ja toiminnan turvaamista on kehitettävä.

Sisäministeriö lähetti hallituksen esityksen laiksi turvatoimista Maahanmuuttovirastossa lausunnolle 23. tammikuuta.

Mahdollisiin turvallisuusuhkiin on pystyttävä tarttumaan ennakoivasti

Maahanmuuttovirasto on käyttänyt yksityisiä vartiointipalveluja, mutta vartijoilla ei ole toimivaltuuksia tehdä turvatarkastuksia tiloihin saapuville henkilöille ennen asiakaskohtaamista, vaan kyse on ollut reagoinnista uhkaavissa tilanteissa. Ehdotettavalla lainsäädännöllä täydennettäisiin nykyisiä keinoja varautua ennakolta turvallisuusuhkiin.

Maahanmuuttoviraston käytössä oleviin tiloihin tulevat henkilöt ja heillä mukana olevat tavarat saataisiin tarkastaa sen selvittämiseksi, ettei henkilöllä ole mukanaan esinettä tai ainetta, jolla voidaan aiheuttaa vaaraa turvallisuudelle tai järjestykselle tai jota voidaan käyttää omaisuuden vahingoittamiseen. Vastaavaa lainsäädäntöä on jo voimassa esimerkiksi eduskunnan, valtioneuvoston ja tuomioistuinten toiminnan turvaamiseksi.

Turvatarkastuksen tekijän olisi oltava asianmukaisesti koulutettu ja poliisin tehtävään hyväksymä

Turvatarkastajana voisi toimia poliisimies, rajavartiomies tai Maahanmuuttoviraston palveluksessa oleva tehtävään koulutettu henkilö. Turvatarkastuksen voisi suorittaa muukin henkilö, joka on saanut tehtävään asianmukaisen koulutuksen ja on poliisin tehtävään hyväksymä. Käytännössä turvatarkastuksia tekisivät ostopalveluina hankitut yksityisen turvallisuusalan toimijat.

Laissa säädettävät toimivaltuudet liittyisivät henkilöllisyyden tarkistamiseen, turvatarkastukseen, henkilöntarkastukseen, esineiden haltuunottoon, pääsyn estämiseen, henkilön poistamiseen ja henkilön kiinniottamiseen.

Lailla parannettaisiin Maahanmuuttoviraston henkilöstön työturvallisuutta

Viranomaisiin ja julkisiin tiloihin kohdistuvat turvallisuusuhkat ovat Suomessa lisääntyneet viime vuosina. Myös Maahanmuuttoviraston käytännön toiminnassa on havaittu turvallisuusuhkia erityisesti turvapaikkapuhuttelujen yhteydessä ja Maahanmuuttoviraston henkilöstö on kokenut turvattomuutta työtehtävissään.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian.

Lähde: Sisäministeriö

Artikkelikuvan henkilö ei liity juttuun. Kuvituskuva.

15 KOMMENTIT

 1. Kyllä ovat röyhkeitä ja ylimielisiä eivätkä osaa käyttäytyä.Tuommoisia ihmisiä ei tarvita Suomeen vaikka Sipilä ja Orpo kuinka vakuuttelevat että me tarvitaan näitä.Samantien maasta ulos vaan!

 2. Kyllähän matu raivostuu, jos ilmainen helppo elämä on uhattuna.

 3. Josta jälleen kohta kaikkialle muuallekin samat käytännöt. Eli näin vartiointi siirtyy rajoilta maan kaduille, kauppoihin ja virastoihin jne. Kun meidän pölhökustaat Niinistö, Sipilä, Orpo ja Soini päästävät noita tappajasotilaita ym. häiriintyneitä, jotka ovat kotimaissaan tehneet ties mitä homoheittoja, kristitynteloituksia ym. jota mieleen vain voi tulla, tänne asialliseen Suomeemme kusemaan muroihimme, jotta saisivat maan myytyä EU-liittovaltion maakunnaksi, niin tässä sitä nyt sitten ollaan: missään ei ole mitään tolkkua enää…
  Laittakaahan siis viitonen ensi sunnuntaina siihen äänestyslappuunne, siis viitonen (5). Laura vie varmimmin oikeaan suuntaan.

 4. Laura, siis vaikka onkin joissain asioissa selvästi kokematon, on erittäin oppivainen ja sitäpaitsi mieluisa neuvottelukumppani varmasti monen ulkomaisen valtionjohtajan silmissä, kuten mm. USA:n presidentti Donald Trumpin silmissä. Väitän, ettei mene kauaakaan kun herra Trump tekee valtiovierailun Suomeen jos Laurasta tulee presidentti. Ja siitä poikii monen moista kauppaa ja hyvää vaikutusta Suomelle. Sillä Laura ei ole mikään jäykkäniska tekoasiallinen valtionpäänä. Siitä kaikki asialliset valtionpäämiehet pitävät ja muutkin ihan tarpeeksi…

 5. Kyllä muutama tappo tai kunnon verijuhlat vanhanaikaisella kaulan katkomisella migrin tiloissa saisi aikaan sitä kuuluisaa värinää.

 6. Mitä ihmettä, migriltä on rasismia epäillä rauhanuskonnon harrastajia väkivaltaisuudesta ja perusteettomista turvapaikkahakemuksista.
  Ei saa antaa pelolle valtaa vaan täytyy suvaita ja ymmärtää miten irtopäät kuuluvat rauhankulttuuriin.
  Sitäpaitsi johan sitä päätettiin että körmyjen ulkomaalaispoliisien osallistuminen turvapaikkakäsittelyihin on rasismia joka traumatisoi muslimit joten homma siirrettiin tykkänään migrin hellään huomaan ja ulkomaalaispoliisit vietiin saunan taakse häpeämään olemassaoloaan.
  Jos migrissä sattuu yksittäistapaus niin aina voi paeta, piiloutua ja hälyttää Inarin poliisipartion ja varata halalpurtavaa odotusajaksi.

 7. miten se nyt olikaan, pelolle ei saa antaa valtaa, hehe, kyllä valtion luusereita suojellaan mutta knu kansalaiset ovat vaarassa nini paskat mitään väliä siinähän tappavat suomalaisia, näin se menee kansalla ei ole mitään turvaa ja oikeuksia mutta valtion herrat ja narrit migrin työntekijät kyllä suojellaan miljoonien investointneilla ja uusilla laeilla.

 8. Panssarivaunu pihaan kun on ”räyhänuskonnosta” kyse. ”Lapsoset maan” ovat ikuisessa uhmaiässä.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.