Tulehduskipulääkkeet lisäävät infarktin vaaraa

1
Kaikkien tulehduskipulääkkeiden käyttöön liittyy suurentunut akuutin sydäninfarktin vaara. Jo viikon mittainen säännöllinen käyttö aiheuttaa puolitoistakertaisen riskin. Siksi sepelvaltimotautia tai muuta valtimotautia sairastavien tulee välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä.

Tulehduskipulääkkeet saattavat myös pahentaa sydämen vajaatoimintaa sairastavan oireita ja lisätä sairaalahoidon tarvetta.

Koska tulehduskipulääkkeet lisäävät veren hyytymistä estävän lääkityksen eli antikoagulanttihoitoon liittyvää verenvuodon vaaraa, kaikkien antikoagulantteja käyttävien tulisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Antikoagulanttien kauppanimiä ovat Marevan®, Eliquis®, Lixiana®, Pradaxa® ja Xarelto®.

Sydänpotilaiden tulehduskipulääkkeiden käytöstä on vastikään julkaistu ohjeet osana Duodecimin Käypä hoito -suosituksiin liitettyjä tutkimustietoon perustuvia Vältä viisaasti -hoitosuosituksia. Suositusten tavoitteena on tunnistaa ja poistaa käytöstä menetelmiä, jotka eivät ole vaikuttavia tai ne ovat huonompia kuin vaihtoehtoiset käytettävissä olevat hoitomuodot.

Linkki: Tulehduskipulääkkeiden käyttö sydämen vajaatoimintaa sairastavilla

Lähde: Sydänliitto

1 KOMMENTTI

  1. Jo vuosia on ollut julkinen salaisuus että Burana tappaa enemmän kuin alkoholi tai tupakka. Buranaa saa ottaa vain silloin jos on tulehdus. Muulloin pitää ottaa Aspiriinia tai Para-tabsia.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.