STM:n ylijohtaja: Sote-uudistus ei ole uhka alan työllisyydelle – Maahanmuuttajat työllistetään

-Valtaosa sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista on palkkakuluja. Siten sote-uudistuksen tavoite hillitä kustannuskasvua edellyttää säästöjä henkilöstökuluissa. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysalan yleinen työtilanne on tulevaisuudessakin hyvä. Uhkakuvien maalailu on perusteetonta, sillä työvoimapula on todennäköisempää kuin massatyöttömyys. On tärkeää, että alalle valmistuu runsaasti uusia ammattilaisia vuosittain ja myös maahanmuuttajat työllistetään, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila blogissaan.

-Kaikki julkisen sektorin 200 000 sote-työntekijää eivät työskentele jatkossakaan palveluissa, joissa asiakkaan valinnanvapautta on tarkoitus laajentaa. Valinnanvapausmalli vaikuttaisi eniten kuntien terveyskeskustyyppiseen toimintaan, missä on noin 45 000 työntekijää. Julkisissa sairaaloissa työskentelee yli 80 000 henkilöä ja sosiaalipalveluissa lähes 70 000 henkeä. Sosiaalihuollon henkilöstöön sote-keskusten toiminta ei juuri vaikuttaisi ja erikoissairaanhoitoon vain rajatusti.

– Maakunnista yksityisten omistamiin sote-keskuksiin voisi siirtyä karkeasti arvioiden 6 000–25 000 työntekijää.  On vaikea kuvitella, millä laskuopilla siirtymän vuoksi yhtäkkiä jäisi työtä vaille kymmeniä tuhansia työntekijöitä, kuten jotkut ovat maalailleet. Hoiva-ala on edelleen hyvin työvoimavaltaista, peruspalvelujen kustannuksista 70-80 % tulee henkilöstön palkoista. Vaikka yksityinen sektori pystyy järjestämään innovatiivisemmin toimintojaan, henkilöstön tuottavuus ei etäänny kovin kauas julkisesta, kirjoittaa Varhila.

Lue lisää Varhilan blogista

Lähde: STM

5 thoughts on “STM:n ylijohtaja: Sote-uudistus ei ole uhka alan työllisyydelle – Maahanmuuttajat työllistetään

  • 19.2.2018 at 17:05
    Permalink

    Joku varmsti tulevaisuudessa osaa laskea paljonko tämäkin säästäminen tuli maksamaan. Vieläkö kuka muistaa Henna Virkkusen, sen joka Kokoomuksen leiristä pisti sote-sopan alulle?

    Reply
  • 19.2.2018 at 17:52
    Permalink

    Matuilu ei ole uhka eikä rasite yksityisille SOTE-yrityksille, jokainen matu saa vähintään refugee-työpaikan yksityisten sote- ja matubisnesten asiakkaana.
    Hei, kyllä kansa maksaa ja joku tienaa…

    Reply
  • 19.2.2018 at 18:13
    Permalink

    ”Maahanmuuttajat työllistetään” ?!?!?!

    Niin ja lehmät lentää. Maahanmuuttajien (eivät ole maahanmuuttajia, vaan loisia) ns. työllistäminen nielee rahaa tähtitieteellisiä summia suorana rahana ja kerrannaisvaikutuksena, koska ”työ” ei kasvata Suomen kansantuotetta paskaakaan. Päinvastoin sillä rahalla mitä tuohon mielettömyyteen kuluu, Suomi voisi kattaa täysin ja jäisi vielä ylikin oman avaruusprojektinsa ja käydä viemässä Somalian lipun ja Suurmoskeijan peruskiven Kuuhun. Tietenkin punavihreä ”monikulttinautti” lausuu kuolemattomat sanansa astuessaan maan uskollisen seuralaisen kamaralle. ”Maasta minä ole tullut ja julistan tämän taivaankappaleen ”syrjinnästä ja rasismista vapaaksi vyöhykkeeksi”. Sen jälkeen uljas monikultti -nautti pössäyttää sauhut ja lyö ghanalaista rumpua rytmikkäästi kuten wanhaan suomalaiseen kulttuuriin ja tapaan on ”aina” kuulunut.

    Reply
  • 19.2.2018 at 20:43
    Permalink

    Juu, tätä tarkoittaa ”sote-uudistus jossa myös ”maahanmuuttajat työllistetään”:

    jäljelle jäävä julkinen puoli lähenee Ruotsin mallia, à la ”irtoavatko hampaasi lääkärikäynnin jälkeen? Ei se mitään, ne voi aina liimata takaisin kiinni” ja yksityinen puoli, jossa saa sitten vielä jotain suht. pätevää hoitoakin mutta nämä firmat eivät maksa senttiäkään veroa tuloksesta Suomeen ja jota entistä harvemmalla on eduskunnan kyykytys- ja kurjistamispolitiikan edessä varaa käyttää. Tämä ryssitään satavarmasti ja sehän on toki tarkoituskin.

    Yksityistäminen on ihan hyvä juttu kun se tehdään oikein ja oikeissa asioissa, mutta valitettavasti Suomessa kaikki on tehty päin p*rsettä, kaikki alat jonne on käytännössä mahdotonta syntyä kilpailua on yksityistetty ja monopolien toimintaoikeus myyty ”sijoittajille” jotka maksavat huonoimman mahdollisen hinnan. Myydään nyt vielä tieverkkokin niin mutakakku on valmis. No onneksi kokkarit saavat muutaman keksinmurun palkkioksi vaivannäöstään.

    Reply
  • 20.2.2018 at 05:46
    Permalink

    Tämän akan haavemaailma tarvitsee nopeasti ammattiapua.Ei ole ihme että maahan saa jäädä yhä enemmän loisijoita.

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.