Ministeri Saarikko: Valinnanvapaus vahvistaa perustason sote-palveluja

2

– Valinnanvapaus on väline, jolla tavoitellaan erityisesti perustason palvelujen vahvistamista. Tämä tapahtuu palvelujen saatavuutta ja laatua parantamalla, kun tuottajia ja kilpailua lisätään. Samalla lisätään asiakkaan itsemääräämisoikeutta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia omiin palveluihinsa, totesi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko eduskunnassa 14.3. pitämässä puheessaan.

Ministeri Saarikko puhui eduskunnan lähetekeskustelussa hallituksen esityksestä asiakkaan valinnanvapauslaiksi.  Saarikon mukaan uuden valinnanvapausmallin myötä asiakkaiden yhdenvertaisuus paranee nykyisestä.

– Erityisesti sosiaalihuollon sekä paljon palveluja käyttävien asiakkaiden, kuten vammaisten, valinnanvapaus laajenee. Nykyiset palveluntuottajien kilpailutuksiin liittyvät ongelmat ja puheet huutolaiskäytännöistä ovat tulevaisuudessa toivottavasti historiaa, kun asiakas on jatkossa se, joka valitsee, sanoi ministeri Saarikko.

– Tarkoituksena on valinnanvapauden kautta toteuttaa hallittu systeeminen muutos. Yksityiset palveluntuottajat otetaan mukaan tuottamaan julkista palvelua julkisen järjestäjän määrittämin ehdoin ja rahakukkaron nyöreistä tiukasti kiinni pitäen. Nykytilan jatkuminen tarkoittaisi hallitsematonta muutosta ja sote-palvelujen erilaista todellisuutta. Laatua ja tarjontaa tulisi lisää lähinnä niille, joilla on vakuutus tai muuten varaa maksaa.

– Jatkossa yhä enemmän palveluja saa verkosta. Esimerkiksi jo nyt Lapissa tarjotaan palveluja netissä virtuaalisen sosiaali- ja terveyskeskuksen kautta. Robotiikka tulee avuksi esimerkiksi kuntoutuksessa ja lääkkeiden jaossa. Kehittyvä tekoäly tukee diagnosoinnissa niin asiakasta itseään kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista. Genomitiedon ja yksilöllistyvän lääketieteen keinoin saamme määriteltyä nykyistä täsmällisemmin, mikä lääke auttaa juuri tietyllä ihmisellä. Tästä kaikesta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on kysymys, sanoi ministeri Saarikko.

Ministeri Saarikko korosti, että sote-alan ammattilaisia tarvitaan jatkossakin ja paljon. Henkilöstön ei tarvitse olla huolissaan siitä, että työtä ei tulevaisuudessa riittäisi. Pikemminkin paikoittain ollaan työvoimapulan edessä, sillä väestö ikääntyy ja hoivatehtävät ovat työvoimavaltaisia.

Ministeri Saarikon puhe lähetekeskustelussa 14.3.2018

Lähde: STM

2 KOMMENTIT

  1. Miks tällaisia valinnanvapauksia koitetaan ajaa kuin käärmettä pyssyyn? Tässä on ihan selvät sävelet:

    1) Valtio ottaa kaikki terveyskekuskset ja sairaalat SOTE:n alle

    2) kunnilta poistuvat maksut sote-palveluiden käytöstä ja ne verotetaan kansalaisilta valtionverotuksessa

    3) yksityislääkäreiden ja -hoitojen tukeminen lopetetaan kerralla. Valtio hoitaa VAIN omien laitostensa kulut.

    4) työnantajien pakollinen työterveydenhoito lopetetaan ja ihmiset käyvät terveyskeskuksissa kuten ennenkin.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.