Poliisi: Näin suojaudut rajat ylittävältä rikollisuudelta

6
Hämeen poliisi kirjoittaa tiedotteessaan ajankohtaisesta asiasta eli kevään myötä ulkomailta tulevista rikollisista.

Tiedote kuuluu seuraavasti:

Talven pakkaset ovat takana ja kevätaurinko lämmittää. Poliisin näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset alkavat taas liikkua enemmän ja kokoontua turuille ja toreille. Valitettavasti kevätaurinko tuo myös Suomeen talviaikaa enemmän valtioiden rajat ylittävän rikollisuuden ilmenemismuotoja kotoperäisten ”poliisin tuttavien” lisäksi.

Tyypillistä kevääseen ja kesään ajoittuvaa rajat ylittävää rikollisuutta ovat taskuvarkaudet, kauppaliikkeissä tapahtuvat rahansieppaukset, rahanvaihtohuijaukset erilaiseen kaupusteluun tai kauppaliikkeissä asioimiseen liittyen, näpistelyt sekä asuttuihin asuntoihin tehdyt murrot ja niin edelleen. Tässä vaiheessa vuotta on hyvä muistuttaa ihmisiä muutamista maalaisjärkeenkin sopivista perusasioista joilla voi ainakin pienentää tämän tyyppisen rikoksen kohteeksi joutumista. Nämä neuvot toki pätevät muinakin vuodenaikoina.

– Asioi pankkiautomaatilla siten ettei tunnuslukusi ole ulkopuolisen luettavissa.

– Lämpenevistä keleistä ja siitä seuraavasta vaatetuksen kevenemisestä huolimatta säilytä lompakot, pankkikortit, käteiset rahat ja muut arvoesineet niitä mukana kuljettaessasi siten, etteivät ne ole näkösällä tai toisen henkilön helposti saatavilla.

– Älä päästä tuntemattomia kaupustelijoita tms. asuntoosi sisään juomaan vettä, vessaan tai jotakin muuta vastaavaa asiaa toimittamaan. Kaikki eivät välttämättä ole vilpittömässä mielessä liikkeellä.

– Säilytä käsilaukkusi tai lompakkosi tavarataloissa ja kauppaliikkeissä siten, etteivät ne ole kenenkään toisen ihmisen mukaan napattavissa esim. ostoskärrystä.

– Ilmoita poliisille mikäli tienvarsilla tai levähdysalueilla esiintyy häiritsevää kaupustelua.

– Matkoilla ollessasi pyydä esim. naapuria pitämään silmällä asuntoasi ja tyhjentämään postilaatikkosi. Sosiaalisessa mediassa ei kannata kuuluttaa poissaolostasi.

– Varmista kotisi lukitus ja pidä ulko-oven lukko aina takalukossa.

– Älä säilytä suuria summia käteistä rahaa kotona.

– Harkitse hälytinlaitteen asentamista. Hälyttimellä on myös suuri ennalta estävä vaikutus (tarrat ikkunoissa ja ulko-ovissa).

Näillä vinkeillä kohti turvallista ja aurinkoista kesää ensin keväästä nauttien toivottaa Hämeen poliisi!

Lähde: Poliisi

6 KOMMENTIT

 1. Rajavalvonta? Kun se ei näytä onnistuvan millään niin eivät tarvi rahoitustakaan. Nyt tavallinen kansalainen velvoitetaan tekemään itse se työ mistä on kertaalleen maksanut.

  Sisäministeriö on näiden varoittelujen oikea osoite -sen tehtävänä on hoitaa asiat niin ettei listassa lueteltuja rikoksia tapahdu suomessa ollenkaan. Käytännön elämässä nollatoleranssin saavuttaminen on mahdottomuus mutta nyt edelleen täysin holtittomana jatkuvaa, länsi ja pohjoisrajan yli kulkevaa rikollisrallia ei ole edes yritetty vähentää saati lopettaa. Toisinsanoen työt on jätetty tekemättä ja silloin palkanmaksukin tulee lopettaa.

  Hyvin yksinkertaista.

 2. Niinpä.
  Kysyn vaan onko mitään järkeä että elintasopakolaiset, kerjäläiset, taskuvarkaat, huorat, huumediilerit, pankkikorttien skimmaajat, murtokoplat, karkurit ja muu paskasakki saa vapaasti lampsia maahamme?
  VITTU MITEN VÄHÄLLÄ JÄRJELLÄ TÄTÄKIN MAATA JOHDETAAN!

 3. Rajat ylittävää rikollisuutta ei olisi jos Petturi Orpo ja Sipilä olisivat toimineet oikein 2015.
  Täytyy myös muistaa että mielisairas EU jäsenyys toi paitsi jäsenvaltioiden välisen vapaakaupan myös työvoiman-siis ihmisten vapaan liikkuvuuden. Kuinkas kävikään kun alikehittyneet maat otettiin EU jäseneksi? Saatiin pitkin poikin kiertävä rikolliset riesaksi, jotka samalla nauttivat sosiaalietuuksia työttömyys korvauksia ja asumistukia ja lähettävätpä lapsilisät kotona rupumaassa odottavalle muijalleen,
  EU ja globalisaatio on vain kommunismin kehittyneempi muoto johon uuskommunisti puolueet keskusta ja kokoomus ovat menneet innolla mukaan.

 4. Tuo pankkikortin tunnusluvun suojaaminen ei ole kovin tärkeää. Mutta pankkikortin säilyttäminen sitävastoin on. Kaikki pankkikorttien PIN-kyselyt voidaan ohittaa. Eli jos pitkäkyntinen saa pankkikorttisi haltuunsa, hän saa napattua sinulta niin paljon rahaa kuin nostoraja on. Jos ette usko niin kysykää vaikka minkä kaupan kassalta. Hekin pystyvät ohittamaan kyselyn jos asiakkaan kortti ei jostain syystä toimi. Riittää että kortin koodi saadaan kassajärjestelmään.

  Mitä tulee sitten muuhun rikollisuuteen niin tässä ei ole otettu kantaa taaskaan terrorismiin. Talvella kun on kylmä, terrorismi-iskut ovat harvinaisempia. Mutta heti kun kevät tulee, niin terroristitkin lähtevät liikkeelle. Ja se tarkoittaa kaikkea terrorismia joilla koitetaan järkyttää olemassa olevan yhteiskunnan tilaa. Tai aiheuttaa ihmisille stressiä siitä kun odotellaan koska ja missä tapahtuu seuraava terriristi isku.

  Tuo rahan kotona säilyttäminen vähän ihmetyttää. Jos rahat ei ole kotona niin missäs ne sitten olisi? Pankeilta varastetaan miljoonia joka päivä ja erilaiset EU-maksut naposivat tileitlä rahaa ”palvelumaksuina”. Myös raha-automaatti yhdistys velottaa 12c jokaisesta kortilla maksetusta tapahtumasta. Joten, miksei kotona saisi säilyttää rahojaan? Sitä ei tiettävästi ole kriminalisoitu. Onhan raha voimassa oleva maksuväline.

  • Niin pientä kotia ei ole olemassakaan ettei vararahastolle löytyisi varmaa piiloa. Tärkeintä on ettei kukaan muu tiedä asunnossa olevista rahoista. Randomilla, ilman ennakkotietoa niitä erittäin epätodennäköisesti kukaan tulee etsimään.

 5. Voihan vittu mitä ohjeita. Kyllä kuuma lyijy on paras puolustuskeino jos joku yrittää esim. murtautau kotiin. Sitten soitto hälytyskeskukseen ettei ole kiire.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.