Lakiin kirjataan periaate, jonka mukaan lapsen synnyttäjä on lapsen äiti

6
Hallitus esittää äitiyslain ja siihen liittyvien muutosten vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait tulemaan voimaan 1. huhtikuuta 2019.

Eduskunta hyväksyi äitiyslakia koskevan kansalaisaloitteen 1.3.2018. Äitiyslaki on uusi laki, joka sisältää säännökset äitiyden määräytymisestä. Lakiin kirjataan periaate, jonka mukaan lapsen synnyttäjä on lapsen äiti.

Lisäksi laki sisältää säännökset äitiyden vahvistamisesta hedelmöityshoitoon annetun suostumuksen perusteella. Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäjän ohella, kun lapsi on hankittu yhteistuumin hedelmöityshoidon avulla. Äitiys vahvistetaan maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä noudattaen menettelyä, joka vastaa pitkälti isyyden vahvistamismenettelyä. Nykyisin äitiys vahvistetaan tällaisissa tapauksissa perheen sisäisellä adoptiolla.

Noin vuoden pituinen siirtymäaika lain vahvistamisesta sen voimaantuloon on tarpeen, koska uusi äitiyslaki edellyttää viranomaisten tietojärjestelmien muuttamista. Lisäksi on tarpeen muun muassa antaa alemman asteista sääntelyä sekä huolehtia koulutuksesta ja tiedottamisesta.

Lähde: Oikeusministeriö

6 KOMMENTIT

 1. Voi tätä mädätyksen määrää. Otsikko lupaili järkeä, mutta lain sivu säännökset ovat kerrassaan sairaat.
  Kutsuuko lapsi synnyttänyttä aitiä äiti numero 1 ja sitä toista äitiä äiti numero 2 ?
  Entä miten sujuu lapsen psyykkinen kehitys, siinä vaiheessa kun hän alkaa hahmottaa sosiaalisia suhteita?
  Eduskunnassa istuu mielisairaita poliitkkoja. Presidentti se vasta sairas on kun moisen lain menee vahvistamaan, mutta Salehan onkin NWO:n kätyri.

 2. Hohhoijaa, sijaissynnyttäjät, muutama kymmen eri sukupuolta ja kuka panikaan korvan taakse. Onko termi äiti nyt varmasti sukupuoli- / rotuneutraali, ettei taas joku pallopää saa valittamisen aihetta? Vai pitääkö rotu- ja geeniperintö kieltää? Onkohan nyt kaikki tasa-päisyysvaltuutetut ja perustuslakivaliokunta varmasti konsultoitu? Wattujooo!

 3. Hyvä! Nyt voin tuhota lopullisesti wanhan ladon takaa hevosvetoisen niittokoneen romun lopullisesti.

 4. ”uusi äitiyslaki edellyttää viranomaisten tietojärjestelmien muuttamista”, oliko tämä koko lakihärdellin ”uudistus ja kehitys”-idean taustalla?
  Tulossa taas uusi rahAPOTTI-ikiliikkujahanke jolla jotkut tienaavat fantastisesti?

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.