Teiden kelirikkotilanne vaikein 20 vuoteen

Kevään lämpöaalto on aiheuttanut kelirikkoa koko maassa. Maanteiden kelirikko on tällä hetkellä vaikein 20 vuoteen. Jo nyt on painorajoituksia noin 4 000 soratiekilometrillä ja rajoituksia on lähes koko maassa. Painorajoitusten määrä todennäköisesti vielä kasvaa.

Tienkäyttäjät voivat ilmoittaa kelirikkohaitoista ja liikennöitävyysongelmista Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle ympäri vuorokauden numeroon 0200 2100. Urakoitsijat sekä ELY-keskusten aluevastaavat saavat tätä kautta tiedon haitoista. Liikenneviraston sivuilla on ajantasainen tieto voimassaolevista painorajoitetuista teistä.

– Tilanne on poikkeuksellisen hankala kaikille teiden käyttäjille. Olemme saaneet asiasta paljon palautetta sekä yksittäisiltä kansalaisilta että yrityksiltä. Kelirikkohaitoista teiden kunnossapitäjille tehtyjen ilmoitusten tulisi johtaa mahdollisimman nopeasti tehtäviin korjaustoimenpiteisiin, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Kelirikkotilannetta tien päällä seurataan päivittäin. Tiet pyritään pitämään liikennöitävinä lisäämällä mursketta pahimpiin kelirikkokohtiin. Mursketta voidaan kuitenkin käyttää vain pahimmissa paikoissa ja turvata liikennöitävyys yleensä vain kevyille ajoneuvoille.

Tierungon pehmetessä ja kantavuuden heikentyessä on pakko myös käyttää painorajoituksia. Painorajoituksilla vähennetään tien vaurioitumista ja turvataan muun kuin raskaan liikenteen liikkumismahdollisuudet. Elintärkeät kuljetukset sallitaan kaikissa tilanteissa. Kestävämpiä korjaustoimenpiteitä päästään tekemään teiden kuivuttua.

Kelirikon laajuus vaihtelee vuosittain kevään sääolojen mukaan. Loppuvuoden runsaiden sateiden vuoksi tierakenteet olivat pakkasten alkaessa hyvin märkiä, ja leutona käynnistynyt pakkaskausi kasasi niihin jääkerroksia. Päätekijä kevään vaikeaan kelirikkotilanteeseen on kevään käynnistyminen äkillisellä lämpöaallolla, joka sai tierakenteet sulamaan nopeasti. Sulanut vesi ei ole ehtinyt haihtua tiestä, minkä seurauksena teiden rakenteissa oleva vesi heikentää teiden kantavuutta ja aiheuttaa pintakelirikkoa.

Kelirikon haittoja yritetään vähentää ennakkoon muun muassa lumivalleja kaatamalla ja sohjo-ojia tekemällä, jotta tierungot kuivuisivat nopeammin. Kuivatuksen toimivuudesta huolehditaan ympäri vuoden. Keväällä jäätyneitä sadevesirumpuja avataan kuivumisen nopeuttamiseksi.

Lähde: LVM

5 thoughts on “Teiden kelirikkotilanne vaikein 20 vuoteen

 • 26.4.2018 at 11:37
  Permalink

  Ei tässä ole mitään ihmeellistä. Tämä kertoo vain sen tosiasian että asfalttifirmat ovat tehneet viimeiset 20 vuotta luokatonta työtä ja että Suomen valtio on ostanut hyvä-veli yrityksiltä vain kauneuspaikkauksia. Tieverkostomme kunto on tahallisesti tuhottu niin että nyt tiestö pitäisi pohjustuksesta lähtien rakentaa uudestaan. Ja tämä on mahdollistettu sekä akrkealla asfaltilla josta vesi menee läpi tien runkoon aiheuttaen routimista. Sekä sillä etä korjaustarpeisia pintoja ei ole aikoinaan uusittu. Menetelmä on täysin sama kuin millä lääkärit ovat saaneet Suomeen potilasjonot 30 vuodessa: Ei korjata aikoinaan kun vika olisi pieni vaan päästetään hajoamaan jollloin työ- ja kustannukset ovat suuria. Sekä toipumisaika pitkä.

  Monella tiellä on routamontut niin syviä ja tiestö niin moneen kertaan paikattu että ainoa järkevä teko on paikata urat ja rikkinäinen asfaltti valamalla montut täyteen kuiteubetonilla: K38 tai aluminaattibetonina. Sen levitys ei maksa paljoa eikä maksa itse ainekkaan. Korjaukset ovat nopeita ja yhden yön jälkeen niillä voidaan ajaa. Betonikorjausten päälle voidaan sitten laittaa sileä-asfaltti. Joka ei päästä vettä tien runkoon eikä pidä ääntä. Ja kestää kulutustakin paremmin kuin karkea-asfaltti. Joka hajoaa 5×5 – 10x10cm palasiksi.

  Muuten, mistä kumpuaa se aivopieru että ”ojat pitää olla”?? Jos meillä on syvät ojat niin sinne vesi kertyy sekä tien rungosta että ympröivästä maastosta. ”Vesitasapaino” ei muutu koska ojat harvoin virtaavat minnekkään. Ja koska meillä on kapilaari-ilmiö maapallon pyörimisestä johtuen, nousee vesi aina ojasta sinnepäin missä on kuivempaa. Eli sinne minne se pääsee. Tämä ojitus takaa että tien runko on aina märkä ja talvella se routii.

  Ainoa tapa jolla tie saadaan routimattomaksi on se että runkoon järjestetään kapilaarikatko. Ja tien runko nostetaan 40cm muuta ympräistöä korkeammalle. Silloin meillä on automaattisesti 40cm ojat. Eikä ojien kaivuuseen tarvi investoida rahaa, joka poikkeseketta tien prannauksista on 70%.

  Tie saadaan riutimattomaksi ja kestäväksi esim. jyräämällä pintamaa pois. Tuomalla tilalle rompoolia 60-100mm joka toimii tien ”iskunvaimentimena” ja mahdolistaa veden kertymisen rikkomatta tiestöä. Sen päälle tulee sora 30-50mm ja sen päälle kerros hienoa hiellaa 0-30. Tämän jälkeen tehdään tien pohja joko betonilla tai karekalla asfaltilla jonka päälle kerros säänkestävää asfalttia. Ja meillä on tie joita tehtiin esim. -70 luvulla. Eivätkä ne vieläkään ole rikki tai routineita.

  Erinomaisena esimerkkinä toimiin Tampereelta lähtevät 11km moottoritien pätkä kohti Helsinkiä. Ruotsalaiset tekivät tuon 11km moottoritietä yhden talven aikana, liittymineen , siltoineen ja pintoineen. Keväällä se avattiin liikenteelle. Ja jos katsotte tien vaakatasoont ehtyä tunkoa, se on suora yhä edelleen, pahempia uria ei ole eikä routakaan ole tehnyt tepposia. Mitä ruotsalaiset osaavat sellaista mitä suomalaiset eivät?

  Reply
 • 26.4.2018 at 13:17
  Permalink

  Syynä ei ole kevät rospuutto, vaan noita-akka nimeltä Anne Berner uskontokunnasta, joka palvoo kultaista vasikkaa ja siinä sivussa Jahvea kun ajat käyvät koviksi. Jos silloinkaan.
  Suomen tiet ovat paska kunnossa, koska niiden kuntoon saattaminen ei ole nk. humpuukia, taidetta ja maailmanparantamista, vaan oman kansakunnan tilan parantamista siten, että läpi elämänsä työtä tekevät kansalaiset saisivat vastinetta sosiaalidemokraattiselle verotukselle nähden edes silmänurkallaan veroeurojen riiston tuloksena sen, että noista verirahoista sataisi edes säällinen määrä oman isänmaan olojen kohentamiseen tie- ja rataverkon kunnossapitoon, joka kertautuisi pelkästään taloudellisesti ajateltuna suoranaisena investointina logistiikan paranutumisena, joka johtaa talouselämän tuottavuuden kasvamiseen, joka taas omana kerrannaisvaikutuksena lisää vaurautta ja kansantuotetta, josta järki-ihmiset latoisivat euroja uuteen itseään vahvistavaan kierteeseen, joka ei vie kansantaloutta pankrottiin, vaan päinvastoin nousuun, josta ei loppua näy. Mutta tästä ilon aiheesta huolimatta sen lakikorkeus täyttyy sillä hetkellä kun nykyisenkaltainen hallitus astuu virkaansa huoraamaan kaiken kanssa mikä liikkuu vain siksi, että mikään ei ole sen hauskempaa kuin istua toisen perseellä valkeeseen.

  Reply
 • 26.4.2018 at 13:27
  Permalink

  Berneriltä neuvo ”maalaisille” älkää ajako huonoilla teillä.

  Reply
 • 26.4.2018 at 14:00
  Permalink

  Ei Berner ehdi teistä välittämään kun täytyy kahmia veronmaksajien rahoja omiin taskuihin.

  Reply
 • 26.4.2018 at 15:03
  Permalink

  Kyllä se Berneri jotain IDIOOTTIMAISTA keksii, se on varma!

  Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.