THL ajaa huumeiden käytöstä rankaisemisesta luopumista keinona huumeiden haittojen vähentämiseen

9
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL julkaisi helmikuussa kannanoton sen puolesta, huumausaineiden käytöstä rankaiseminen lopetettaisiin. Käyttörikos jättää THL:n mukaan ”ikävän” jäljen henkilön rekistereihin ja rekisteritietoa käytetään aina, kun poliisilta pyydetään turvallisuusselvitys tai henkilö joutuu hankkimaan rikostaustaselvityksen koulutus- tai työpaikalleen. Hiljattain julkaisemassaan artikkelissa THL jatkaa samoilla linjoilla, joskin esittää myöskin muita ratkaisuja.

THL:n mukaan moni on ollut huolissaan siitä, lisäisikö käytön rangaistavuudesta luopuminen huumeiden käyttöä. Kuitenkin myöskin moni on tukenut käytön rangaistavuudesta luopumista yhtenä keinona huumausaineista johtuvien haittojen ehkäisyyn. Artikkelissa esiteltyjen todisteiden mukaan se voisi edesauttaa huumeiden käyttäjien hakeutumista tuen ja avun piiriin.

– Kaksikymmentä maata ja 35 000 vastaaja kattavan tuoreen tutkimuksen mukaan huumeiden käyttäjien luottamus palvelujärjestelmään on selkeästi suurempi maissa, joissa käyttäjiin suhtaudutaan lievemmin säännöksin kuin maissa, joissa käyttö on tiukasti sanktioitu.

Suomi huumekuolemissa muuta Eurooppaa edellä

Vuonna 2016 Suomessa kuoli välittömästi huumeiden vuoksi 194 henkilöä, mikä merkitsee 53 kuolemaa miljoonaa 15–64-vuotiasta asukasta kohden. Tämä on yli kaksi kertaa enemmän kuin Euroopan keskitaso. THL:n mukaan kansallisten tilastojen vertailu keskenään on hankalaa, sillä maiden välisissä tilastointitavoissa ja tarkkuuksissa on merkittäviä eroja.

Kiistellyt ”käyttötilat”, eli yhteiskunnan varoin kustannetut ja ylläpidetyt huoneet, joissa huumeiden käyttäjät voivat terveydenhuollon yms. ammattilaisten valvomana käyttää huumeita, esitetään THL:n toimesta yhtenä ratkaisuna huumekuolemien ehkäisemiseksi sekä huono-osaisempien käyttäjien hoitoon saamiseksi.

Edellisen kerran huumepolitiikka oli suuremmin tapetilla yli 20 vuotta sitten 1996-97, kun ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa kansallinen huumestrategia laadittiin Suomeen. Huumeiden käyttö on sen jälkeen lisääntynyt ja ilmapiiri suurilta osin muuttunut käytön suhteen vapaamielisemmäksi ja THL näkee mm. edellä mainitut keinot osaksi ratkaisua THL kuvailee huumeiden käytön ja niiden aiheuttamien haittojen vähentämistä ”yhteiseksi päämääräksi”.

Lähde: THL, THL2

9 KOMMENTIT

 1. Huumehöyryistä kansaa on helpompi hallita ja yksityistetyt katkaisuhoidot + lääkkeet ovat miljoonien bisnes.

  -Siitä tässä ”vapauttamisessa” on kysymys. Narkkari on eliitille pelkkä tuontanto elukka jota pidetään hengissä koska siitä voi repiä RAHAA!

  • Se on sitä jo nyt, mutta asiaa ajavat alkon monopoli viina, psyykelääkkeet ja muut ”lailliset” mömmöt. Kansa on helppo pitää tyytyväisenä internetin ja ”lehdistön” mielen muokkauksella koska sitä hallitsee jo melko pieni piiri ja pienemmäksi menee.

 2. Kuulostaa siistiltä! Olenkin aina halunnut kuunnella Bob Marleyta sohvalla poliisin kanssa.

 3. No jo oli aivopieru Tuhoisan Huolenpidon Laitokselta. Mutta mitä sieltä muta voi odottaa? Puska ehti mädättää aikanaan laitoksen ja nyt sitten niitetään sitä minkä Puska kylvi.

  Toisaalta, jos seurataan samaa logiikkaa niin nythän poliisinkin pitäisi lopettaa rangaistukset alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta, osana alkoholiongelman vastaista taistelua.

  Miten on poliisit? Otatteko haasteen vastaan?

 4. Talojen palamista voidaan ehkäistä ja vähentää siitä aiheutuvia vaurioita ja vahinkoja, kun talon nurkan alle sytytetään pieni valkea. Siis ”vastavalkea”.
  Tämä on selvää kädet pystyyn nostamista, joka johtaa siihen, että – jos edes on tarkoituskaan – mahdollinen huumeiden vastainen valistustyö lasten ja nuorten parissa on yhtä tyhjän kanssa kun siltä putoaa pohja alta.

 5. 2030 Suomi on siis savuton (tupakaton) maa jossa huumeiden käyttö on vapaata? Ja että huumeiden käyttäjillä on oikein omat veronmaksajien kustantamat olohuoneet joissa huumeita on mukavaa vedellä. Ja kaikki tämä sen vuoksi että miljoonasta kansalaisesta 53 tuhoaa itsensä, kappas pentelettä, itseään tahallisesti tuhotessaan.

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.