Maatalouteen etsitään vuorineuvoksen avulla kannattavuutta

5
Pääministeri Juha Sipilä sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kutsuivat ruokaketjun toimijoita Kesärantaan 19. kesäkuuta keskustelemaan maatalouden kannattavuuden parantamisesta. Tilaisuuden yhteydessä kerrottiin, että ministerit ovat kutsuneet vuorineuvos Reijo Karhisen selvityshenkilöksi keinojen löytämiseksi. Tavoitteena on laatia lista toimenpiteistä, joilla maatalouden yrittäjätuloa parannetaan 500 miljoonalla eurolla.

Selvitystyö pyrkii kokoamaan laajasti suomalaisia toimijoita ratkaisemaan yhdessä pitkään jatkunutta vaikeaa haastetta. Jokaisella suomalaisella ja jokaisella viljelijällä on ministeriön mukaan arvokas näkemys maataloudesta. Kuuleminen toteutetaan avoimesti ja läpinäkyvästi verkkoalustalla.

”Hallitus on pannut toimeen useita keskeisiä, pitkäänkin odotettuja uudistuksia kannattavuuden parantamiseksi. Tästä huolimatta tavoitteisiin kannattavuuden parantamiseksi ei kuitenkaan ole päästy. Onkin hienoa, että Kesärannan tilaisuudessa vallitsi tosiasiat tunnustava ja ratkaisuhakuinen ilmapiiri. Nyt on yhdessä haettava kaikki keinot käyttöön maatalouden kannattavuuden parantamiseksi. Kuluttajien vankka tuki suomalaiselle ruuantuotannolle pitää saada näkyviin tilatasolle saakka,” ministeri Jari Leppä kertoo.

Selvitystyön avulla pyritään löytämään uusia ratkaisuja. Ne voivat koskea yksittäisten yritysten omaa toimintaa, olla poliittisia päätöksiä tai perinteiset toimialarajat ylittäviä laajoja yhteishankkeita. Viimeksi toukokuussa EU ilmoitti aikovansa vähentää maatalouden tukia ja siten epäterveet maataloustuotteiden markkinat jäävät aiempaa vähemmälle EU:n tarjoaman laastarin suhteen, joten tilanteen saatetaan odottaa huonontuvan entisestään.

Erillistä sidosryhmistä koostuvaa työryhmää ei perusteta

”Selvitystyön aikana tullaan sähköisen osallistamisen lisäksi järjestämään tapaamisia ja työpajoja keskeisten sidosryhmien kanssa. Lisäksi tulemme ministerin kanssa jalkautumaan maakuntiin muutaman tilaisuuden muodossa,” selvityshenkilö Reijo Karhinen tietää kertoa.

”Tavoitteenamme on päästä suoraan vuoropuheluun erityisesti ammattiviljelijöiden, sekä muiden ruokaketjun tekijöiden kanssa,” hän jatkaa.

Selvitystyö tullaan käynnistämään laajalla sähköisellä kuulemisella, ja työ valmistuu vuoden loppuun mennessä. Esitettävien toimenpiteiden toteutusta on tarkoitus seurata säännöllisesti.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

5 KOMMENTIT

 1. Ei sitä tarvitse etsiä, minä voin sen kertoa. Ihan yksinkertaisuudessaan se on niin että poistetaan matalouden tukiaiset kokonaan. Ja jokianen viljelijä hinnoittelee tuotteensa sillä tavalla että nykyhintoihin lisätään tukiaisten osuuus. Näin tukkukauppa joutuu ostamaan korkeammalla hinnalla jolloin ketkujen ja tukkujen aikaansaama oravanpyötä (myntihinta on halempi kuin tuotantohinta) saadaan rikottua.

  Halutessaan maataloudet voisivat jo nyt rikkoa oravanpyörän harjoittamalla suoramyyntiä. Mutta kun tuotteiden myyntihinta toreilla on korkampi kuin kaupoissa niin tavara ei mene kaupaksi. Ja silloin sen hinta pitää laskea halvemmaksi kuin viereisessä marketissa ja taikatemppu on tehty. Esim. tukut ostavat perunaa 8c/kg. Jos sitä myy esim. 60c/kg saa moninkertaisen voiton ja hinta on halvempi kuin kaupoissa. Viljasta maksetaan 0.5-0.8c/kg. Jos Osttirolin myllyllä (maksaa 3700e) jauhaa sen jauhoksi ja pussittaa niin jauhatuskustannuksia kanssa sen hinnaksi tulee 1c/kg. Myyntihintana esim. 40c/kg sisältää hirvittävän katteen mutta on puolet halvempaa kuin kaupassa. jne jne jne. Meillä on kylässä kaksi liha-nautatilaa. Toinen myy lihaa keskihinnalla 7e/kg ja toinen 15e/kg. Hmm… arvatkaapas kummastako hetaan enemmän lihaa. Johan tuolla 15e/kg sitä saa kaupasta.

  Tämä on monien asioiden summa.

  • Hyvä ajatus!
   Minä muistan vielä sellaisenkin ajan kun kaupat olivat asiakkaita varten.
   Nythän asiakkaat ovat kauppaa varten.

  • Hmmm? Olisipa kiva tietää miten 7€/kg myyvä tila toimii. Veikkaan ettei lihaa saa tuolla hinnalla suoramyynti kelpoiseen muotoon. Taitaa perustua toiminta tukien varaan.
   Lihoissa on myös laatu eroja ja laadun tuottaminen on kalliimpaa.
   Olen kyllä samaa mieltä siitä, että ainoa tapa saada maatalous järkevään malliin olisi tukien lopettaminen,
   mutta se pitäisi tehdä globaalisti. Suomesta loppuu maatalous ja elintarviketeollisuus, jos vain suomalaisilta
   tuottajilta lopetetaan tuet.
   Nuori tuottaja voi käsittääkseni saada navettainvestointiin 55% tukea, eikä se ilmeisesti silti kannata,
   kun koko ajan luodaan kaikennäköisiä kriisitukia. Kertonee aika hyvin tukijärjestelmän toimivuudesta.

   Kaikessa pitäisi palata pienempiin markkina-alueisiin ja olla tyytyväinen perus toimeentuloon.
   Jatkuvan kasvun tavoittelu luo ylikansallisia hirviöitä kuten Monsato ja muut jotka sitten pystyvät
   hallitsemaan rahoillaan kaikkea. Jatkuvan kasvun valinnut ostelee muilta maat ja sitten pankin orjana
   painaa pitkää päivää ja siinä sivussa vielä elättää välillisin veroin työttömäksi jääneet naapurinsakin.

 2. Ellei Vuorineuvos osaa lypsää kaikki on aivan turhaa. Mutta niinhän kaikki Juha Sipilän selvitysmiehet ovat. Niin, paitsi serkkupojat. Kuinka saada hymy Juha Sipilän kasvoille ja peuhaamaan kuin isännän/emännän tullessa kotiin? Sanomalla: Angela Merkel!

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.