Isänpäivästä virallinen liputuspäivä?

Tämä olisi askel kohti tasa-arvoisuutta. Isille kuuluu kunnioitus, samoin kuin äideille.

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko luovutti Vuoden Isä -palkinnon kolmelle isälle 8. marraskuuta Helsingissä. Tilaisuudessa Saarikko teki avauksen isänpäivän korottamisesta viralliseksi liputuspäiväksi.

– Tänään juhlimme isyyttä, muutama päivä ennen varsinaista isänpäivää. Osana isien juhlistamista Suomessa liputetaan tulevana viikonloppuna. Mutta ei kuitenkaan virallisesti vaan vain suositusluonteisesti. Minusta isät ansaitsevat virallisen liputuspäivän siinä missä äiditkin. Haastan sisäministeriön valmistelemaan isänpäivän korottamisen viralliseksi liputuspäiväksi. Minun on vaikea keksiä syytä sille, miksei äitejä ja isiä pitäisi kohdella tasavertaisesti tälläkin tavalla, ministeri Saarikko sanoi Vuoden Isä -palkitsemistilaisuudessa.

Vuoden Isä -palkinto jaetaan vuosittain isänpäivää edeltävällä viikolla. Ministeri Saarikko muistutti puheessaan isän merkityksestä lapselle ja lapsen merkityksestä isälle.

– Isyys tuottaa sellaista hyvänolontunnetta ja elämän tarkoitusta, jota ei voi saada mistään muualta. Isäksi tulo voi tuottaa ennen kokemattomia positiivisia tunteita ja lisätä miehen itsetuntemusta. Monet miehet ovat myös ottaneet uudenlaista vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan turva-takseen olemassaolonsa perheen parissa.

Isien ääni on julkisessa keskustelussa heikko.

– Miten kiinnostavaa olisikaan kuulla enemmän siitä, millaista on olla isä 2010-luvun Suomessa, ihan tavallisten miesten ajatuksia ja tarinoita soljuvasta arjesta perheen ja työelämän keskellä. Tänään palkittavat isät ovat omalla esimerkillään tehneet aktiivisen isyyden ja miehenä toimimisen näkyväksi – kiitos teille siitä, ministeri Saarikko sanoi.

Syntyvyyden raju lasku Suomessa on havahduttanut sen äärelle, että lapsettomuus korreloi miehillä hyvin vahvasti heikon koulutustason kanssa. Samalla kun jääminen peruskoulun varaan aiheuttaa nuorille miehille työelämästä syrjäytymisriskin, on alhainen koulutus myös lapsettomuusriski.

– Isän roolin vahvistaminen perhepolitiikassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on yhteinen tehtävämme. Haluamme vahvistaa isyyttä, tukea työn ja perheen yhteensovittamista, edistää lapsen etua sekä miesten ja naisten tasa-arvoa, ministeri Saarikko totesi.

Vuoden Isä -palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota isän merkitykseen ja rooliin vanhempana sekä yleisen ajattelutavan muuttumiseen isyydelle kutsuvammaksi. Tänä vuonna Vuoden isä -palkinto myönnettiin kolmelle isälle: Kais Zayalle, Risto Tuomiselle ja Topi Linjamalle.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

5 thoughts on “Isänpäivästä virallinen liputuspäivä?

  • 9.11.2018 at 23:08
    Permalink

    Isille kyllä todellakin kuuluu oma liputuspäivä! 🙂

    Reply
  • 10.11.2018 at 05:21
    Permalink

    en pahalla mutta mikäs tämä kais z..onko taas lisää porvoolaisia ???? eikö tosiaan löydy heikkejä tai penttejä listalle?

    Reply
  • 10.11.2018 at 08:42
    Permalink

    Johan nyt toki.
    Isyys on lapsia tehneen miehen tärkein tehtävä. Isyys on vastuu, joka ajaa kaiken muun edelle. Jos työura on ykkösenä olisi parempi käydä vasektomiassa.
    Huonosti pestinsä hoitaneiden miesten lapsista tulee isä kaipuun riivaamia anarkisteja, vihervasemmistolaisia sekä tietenkin miehiä vihaavia feministejä.

    Reply
  • 10.11.2018 at 14:57
    Permalink

    Punikit ja vihreät tulevat vastustamaan ja kaatamaan lain patriarkaalisena ja naisia alistavana suorana hyökkäyksenä feminististä tasa-arvoa vastaan, jossa feministit ajavat myös miesten etuja yhteiskunnassa. Äänekkäimmän vastalauseen esittää sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen, joka asemoituu mentorinsa Tarja Halosen laajaan seurakuntaan.

    Tämän päivän Suomessa etenkin koululaitoksen naisistuminen jo vuosikymmenien ajan on ollut erittäin vahingollinen tendenssi, koska tämä on merkinnyt poikien kasvattamista, – sillä yhdellä asialla – jota en nyt tässä arvokkaassa yhteydessä halua mainita. Pojat eivät ole saaneet olla kouluissa terveellä tavalla poikia, vaan heistä kasvatetaan ja he ”kasvattuvat” mekko-einareiksi, koska naisvaltaisessa yhteiskunnassa, joka kuten mainitsin koskee erityisesti kouluja ja etenkin niiden ala-asteita pojat joko opettajien haluamatta tai joko tarkoituksellisesti puristetaan tyttöjen käytös mallin mukaiseksi eikä nk. ”poikamaisuuksia” sallita tunneilla eikä välitunneilla, jossa poikien rajumpi käytös syyllistetään tyttö -kantelupukkien taholta silloinkin ”kiusaamiseksi” kun esim. jonotettaessa keinuun omalle ”keinu vuorolle” tytön etuillessa ja poika pitää vuorostaan kiinni aivan kuten kuulua pitääkin oikeudenmukaisuuden nimissä. Tästä tyttö suuttuu ja menee naisopettajalle rääkymään, jolloin ope ripittää pojan ja kotiin vielä lähtee lappu ”koulukaverin kiusaamisesta ja epäsosiaalisesta käytöksestä”. Tätä sitten toinen nainen eli pojan äiti kummastelee syystä, että on kuullut poikansa kertomuksen siitä, mitä TODELLA tapahtui. Edellinen esimerkki on tosi tapaus ja varsin uskottavaa muutenkin ottaen huomioon nykyisen ”yhteiskunta ilmapiirin”.

    Vielä eräs seikka, joka mitä kipeimmällä tavalla huutaa miesopettajien perään on se, että yhteiskunnassamme on paljon avioero perheitä eli yksinhuoltaja vanhempi on useimmissa tapauksissa nainen eli äiti. Kyse on ns. ”miehen mallista”, joita hyvin usein pojat jäävät vaille riitaisten erojen tuloksena joko isän todellisesta ”renttuisuudesta” ja tunnekylmyydestä johtuen tai sitten siten, että pitkällisen työn tuloksena isä on onnistuttu ”vieraannuttamaan” lapsistaan, josta kuten mainitsin etenkin pojat kärsivät ”isättömyydestään”. Tätä kehitystä suosii se minkä me kaikki miehet jo tiedämme, sellaisetkin jotka eivät ole edes koskaan eronneet.

    Muutoinkin kehotan suomalaisia miehiä siitä huolimatta että olemme menneet pois ”muodista” jo aikaa sitten ja tosiasiallisesti asemoidumme kauas partaleguaanin ja hyppy päästäisen tuolle puolen puhumattakaan tuikitavallisista kissoista ja Kiinan palatsikoirista, jotka näkevät tissivaon paljon useammin kuin me suomalaiset miehet – niin – pitämään kiinni oikeuksistamme ja etenkin siitä, että emme tule luopumaan milloinkaan saunakaljasta ja siitä milloin lähdemme ja kun me lähdemme sen me teemme pystypäin saappaat jalassa ja meistä kasvaa lopulta pitkää ja tuuheaa mäntymetsää.

    Aamen!

    Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.