Suomalaisilta huijattu lähes viisi miljoonaa euroa ulkomaisten huijauspuheluiden avulla

Digitalisaatio muuttaa työelämää ja arkea pikavauhtia. Kehityksen mukana muuttuvat myös rikolliset. Keskusrikospoliisin mukaan poliisille on tehty Suomessa jo yli 100 rikosilmoitusta ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista. Viranomaisten tietoon tulleiden tapausten yhteenlaskettujen rahallisten menetysten summa hipoo jo viittä miljoonaa euroa.

– Toiminta vaikuttaa kansainväliseltä, ja huijauksista tai niiden yrityksistä on ilmoitettu ympäri Suomea. Useimmiten uhriin on oltu ensimmäisen kerran yhteydessä puhelimitse +44-alkuisesta numerosta, mikä on saanut näyttämään siltä, että puhelu tulee Isosta-Britanniasta. Viime aikoina puheluita on tullut myös muista kansainvälisistä sekä suomalaisista numeroista, kertoo rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista.

Ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintynyt soittaja on ensin pehmitellyt uhriaan ja kysellyt mm. tämän varallisuudesta ja tarjonnut tälle sijoitusmahdollisuuksia ulkomaiseen yhtiöön huomattavia voittoja lupaillen. Tämän jälkeen uhria on monessa tapauksessa lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen ja pyydetty lisäsijoituksia. Myöhempi yhteydenpito ja tiedonvaihto ovat tapahtuneet sähköpostitse.

– Uhria on pyydetty maksamaan sijoitettava pääoma ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Ensimmäinen summa on ollut yleensä 200–300 euroa. Joissain tapauksissa uhrille on maksettu pian takaisin kaksinkertainen summa ja väitetty sen olleen tuottoa aiemmasta sijoituksesta, Leponen jatkaa.

– Alun pienempi sijoitettu summa ja väite siitä, että summasta olisi saatu kaksinkertainen tuotto, on vain huijausta. Todellisuudessa summaa ei ole sijoitettu mihinkään, vaan tempun on tarkoitus saada koukutettua uhri sijoittamiseen ja houkuteltua tämä sijoittamaan lisää rahaa. Osa uhreista on ottanut sijoituksiin jopa lainoja, mistä voi koitua ikävyyksiä pitkäksi aikaa, Leponen varoittaa.

Huijarit eivät katso ikää – Kunhan rahaa tulee

Joitakin uhreista on pyydetty asentamaan tietokoneeseensa etäkäyttösovellus, jonka avulla epäillyillä on ollut pääsy uhrin tietokoneelle sekä mahdollisuus hallita uhrin tietokonetta, ilmeisesti uhrin tätä tietämättä. Etäyhteys on tarjonnut mahdollisuuden seurata maksuliikennettä ja jopa tehdä maksuja uhrin puolesta.

– Etäkäyttösovellusta on perusteltu sillä, että sen kautta pystyy tarjoamaan asiakkaalle parempaa palvelua. Kenenkään ei kuitenkaan pidä antaa asentaa omaan tietokoneeseensa etäyhteyttä pelkän puhelinsoiton perusteella.

Poliisin tietoon tulleet uhrit ovat olleet enimmäkseen 1940–1960-luvuilla syntyneitä, mutta uhrien joukossa on ollut myös 1980-luvulla ja 1990-luvuilla syntyneitä. Tästä voidaan päätellä, ettei sen enempää digi-kasvatus kuin virkavallan toistuva varoittelu mm. nettihuijareista ole näiltä osin purrut toivotulla tavalla.

– Sijoitushuijauspuheluita on tullut kaikenikäisille. Ihan jokaisen kannattaa olla varuillaan. Varojaan ei tule koskaan siirtää tuntemattomille henkilöille eikä tahoille tietämättä näiden taustaa tarkasti, ja muutenkin sijoitusasioihin liittyvissä yhteydenotoissa ja asioissa kannattaa olla hyvin varovainen. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Virkavallan ohjeet ovat myöskin nettihuijaustapauksissa melkolailla samat kuin muissakin rikoksissa. Jos epäilee joutuneensa sijoitushuijauksen uhriksi, kannattaa tehdä rikosilmoitus netissä sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai paikallispoliisille poliisiasemalla.

– Jotkut saattavat jättää kertomatta läheisilleen tai poliisille, koska eivät haluaisi myöntää tulleensa huijatuiksi. Nopea ilmoittaminen on kuitenkin tärkeää, koska se auttaa poliisia pääsemään epäiltyjen jäljille, ja joissain tapauksissa osa rahoista on ripeän ilmoituksen ansiosta onnistuttu palauttamaan uhrille.

Lähde: Keskusrikospoliisi

4 thoughts on “Suomalaisilta huijattu lähes viisi miljoonaa euroa ulkomaisten huijauspuheluiden avulla

  • 27.3.2019 at 13:27
    Permalink

    Vihapuhetta etsitään netistä suurennuslasilla, mutta nettihuijarit saavat temmeltää vapaasti.
    Kokoomuslaisilla sisäministereillä on kyseenalainen arvopohja.

    Reply
  • 27.3.2019 at 19:37
    Permalink

    Minäkin olen uhri, mutta sellainen, joka ei uinut ”katiskaan”. Soitettiin nimenomaan Isosta-Britanniasta Lontoosta, jossa supliikki mustaihoinen englantilaismies kauppasi suuria voittoja, nopeita naisia ja kauniita auotja. Vai oliko se toisinpäin?

    Kuinka niin mustaihoinen. Sen voi kuulla äänestä, vaikka ”puuvillapelto” -aksenttia ei ollutkaan.

    Pommittavat jatkuvasti, mutta ei kannata vastata. Toissa päivänä puhelimesta näki, että yritettiin ottaa yhteyttä Milanosta Italiasta.
    Netissä haulla sain tietoa, että huijarit ovat taas asialla saman asian kanssa.

    Ei kannata liioin ottaa kiinalaista postipaketti -morsianta, koska kuva on kaunis, mutta todellisuudessa ”liha ei ole heikko”.
    Ei omakohtaista kokemusta!

    Reply
    • 27.3.2019 at 20:54
      Permalink

      Tuskin oli britanniasta, satavarmasti oli intiasta.

      Reply
      • 28.3.2019 at 19:12
        Permalink

        En tiedä sitten, mutta suunta +44… Aksentti ei ollut intian englantia, sen kyllä tunnistaa, vaikka pimeässä.

        Joka tapauksessa oli mistä hyvänsä, ei kannata mennä lankaan, puhumattakaan iänikuisista nigerialais -kirjeistä, joita tipahtelee sähköpostiin raharikkaalta, jolta ovat väliaikaisesti rahat kaikki, mutta siellä ja siellä pankissa on miljoonia.

        Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.