Trendaavat teknologiat Suomessa 2020

Voiko kehityksen kelkassa enää pysyä kiinni vai pitääkö jäädä tuleen makaamaan alati
muuttuvien älylaitteiden kanssa? No ei todellakaan. Tekniikan kehityksen kelkassa pysyy
varmasti kiinni kunhan ajoittain lukee tietoa sekä informaatiota uusista asioista sekä
teknologiasta jota julkaistaan.

Vuoden 2020 uskomme erittäin vahvasti, että useat eri teknologiset innovaatiot tulevat
syrjäyttämään aikaisemmin suosittuja teknologisia asioita. Vaikka tätä saattaa olla vaikea
uskoa, ei vielä 1980-luvulla uskottu sitä, että jokaisella ihmisellä olisi tietokone omassa
kotonaan. Vielä harvempi uskoi sitä, että kosketusnäytöistä tulisi jokaisen ihmisen saatavilla
oleva teknologinen ihme kun Apple julkaisi ensimmäisen iPhone puhelimensa vuonna 2007.

Yleensä teknologiset syklit tapahtuvat noin 15 vuoden välein. Viimeisimmistä suurista
innovaatioista kuten langattomasta verkosta tai kosketusnäytöissä on vierähtäyt jo hetki.
Näiden innovaatioiden avulla 2020-luku lähtee varmasti käyntiin.

Uudet nopeat 5G-verkot rantautuvat vihdoinkin käyttöön

5G-verkoista on jo pitkään puhuttu 4G-verkkojen korvaajana. Ainakaan vielä ei ole saatut todellista osviittaa siitä, että milloin nämä verkot todellisuudessa rantautuvat kuluttajien käyttöön Suomessa. Suurin etu 5G-nopeudella on se, että se takaa jopa 1 Gigabitin siirtonopeuden verrattuna 4G:n noin 100 megabitin nopeuksiin.

Maailmalta on kuulunut paljon positiivisia uutisia Nokian 5G-teknologiaan liittyen. Kuluneiden
vuosien aikana Nokia on onnistunut solmimaan yhteensä peräti 63 eri sopimusta maailman
johtavien verkkoyhtiöiden kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloista mukaan ovat lähteneet kaikki
suurimmat toimijat eli AT&T, Sprint, T-Mobile sekä Vodafone. Tämän lisäksi korealainen Telecom sekä sijoittamiseen orientoitunut Softbank ovat vain muutamia 5G-teknologian ensimmäisistä mukaan lähteneistä yrityksistä.

Juuri nyt näyttää siltä, että Ericsson tai Huawei ei pysty haastamaan Nokiaa 5G-teknologian
julkaisussa. Etenkin Huaweita pidetään epätodennäköisenä valintana useaan maahan kuten Japaniin tai Koreaan sen Kiinan kytköksistä johtuen. Nähtäväksi jää, että milloin Nokia saa
verkkonsa oikeasti toimivaksi. Ainakaan vielä se ei ole tapahtunut mutta uskomme erittäin
vahvasti, että sen virallinen julkaisu tapahtuu tämän vuoden aikana.

Verkossa maksaminen nopeutuu entisestään

Kaukana ovat ne ajat kun postin katalogeista piti tilata tuote, odottaa sen saapumista jotta
sai laskun jonka jälkeen piti vielä erikseen lähteä pankkiin suorittamaan tilisiirto tuotteen
myyjälle. Aikaisemmin tätä asiaa nopeuttivat pankkikortit joiden avulla maksun pystyi
suorittamaan välittömästi.

Maksukorttien ongelmana on kuitenkin niiden rahojen hidas palautus. Jos halusit perua
tuotteen tilaamisen tai se ei koskaan saapunut, kesti rahojen takaisin saamisessa viikkoja tai
jopa kuukausia. Nyt kotiutuksen nopeuksiinkin on tullut huomattavia parannuksia esimerkiksi
ruotsalaisen Trustlyn toimesta.

Trustly on ruotsalainen maksupalveluita tarjoava yritys jota kaikki parhaat pikakasinot
käyttävät varojen palautukseen. On erittäin todennäköistä, että myös suomalaiset
verkkokaupat ottavat tämän teknologian käyttöönsä 2020-luvun aikana. Kun tuotteen
palauttaa saa rahat takaisin tililleen alle viidessä minuutissa.

Tämä asia tulee varmasti parantamaan eri verkkokauppojen sekä sivustojen luotettavuutta
sekä kynnystä ostaa tuote netistä. Kun rahojen takaisin saamisessa ei kestäkkään enää
viikkoja on myös asiakkaalla turvallisempi olo käydä kauppaa netissä kun tietää sen, että rahat saa aina tilille muutamassa minuutissa.

3 thoughts on “Trendaavat teknologiat Suomessa 2020

  • 5.2.2020 at 09:06
    Permalink

    Hmm… Minä kyllä uskoin että tietokoneet tulevat olemaan joka kodissa jo 80-luvulla. Sillä minulla ja monella kaverillani oli jo silloin. Ja vuonna 1984 tein töitä 20″:sta monitorista jossa oli resoluutiona 1600*1200. Värejä ei kyllä ollut kuin kaksi. Mutta jo vuonna -88, minulla oli värejä neljä. Ja vain muutama kuuakausi sen jälkeen kun Compaq oli julkistanut 386-prosessoripohjaiset tietokoneen, minulla oli se. Suomen ensimmäisenä. Siinä saikin allekirjoittaa kaikenlaisia vakuutuksia siitä että tietoknetta ei anneta Neuvostoliittolaisten käyttöön eikä käsiin. Tuo prosessori kun luokiteltiin sotilasteknologiaksi. Näytöistä voidaan siis ylimalkaan todeta että se teknologia ei juurikaan ole kehittynyt noista päivistä.

    No joo, se siitä. Mainittu ja paljon puhuttu 5G on varmasti hyvä tuote kaupungeissa. Mutta haja-asutusalueilla se tuskin koskaan yleistyy sillä mastojen välimatkat kulutajiin ovat ovat liian pitkät. Eihän esim. 4G:n signaali avoimessa mastossa 1800MHz taajuudella edes 1.5km:ia nimellisnopeudellaan. Saati siten että kantoaaltona oli 2800MHz taajuus. Vain 800MHz taajuudella signaali kantaa häiriötä ja säästä riippumatta vahvalla signaalilla, mutta silloin ollaan radiomaston ja päätelaitteen välisen siirtokyvyn alarajoilla.

    Toisaalta, eihän se näiden kahden pisteen välinen etäisyys ole siirtonopeuden pullonkaula. Se on se runkoverkko siitä mastosta eteenpän. Se on alimitoitettu jokaisella operaattorilla. Hyvänä esimerkkinä voi mainita sen että aikoinaan lankapuhelinverkko mitoitettii siten että 10% tilaajista puhui samanaikaisesti. Nykyään verkonmyyjät kertovat ”Meillä verkko myydään vain 30-kertaan, mutta on operaattoreita jotka myyvät sen 50-kertaankin”. En nyt sitten tiedä onko tuo kehu jos kertoo että antaa 3.3% nimellisnopeudesta asiakkaalle. Se on lähes yhtä paha kuin 2%.

    Tämä näkyy suurempien kaupunkien ulkopuolella mihin ei haluta investoida edes rahalla vaikka kaupunkilaisille kaikki laiteinvestoinnit ja nopeuden nostot tehdään ”ilmaisiksi”. Kaupungeista ylimääräisiksi jäävät päätelaitteet voitaisiin tuoda haja-asutusalueiden ja pienempien kuntien mastoihin, mutta sitä ei haluta tehdä ja se näkyy siirtonopeuksissa. Kaikkein huonoimpana tiedonsiirtonopeudessa on Ruotsalainen Telia. Sen 150MB/s liittymällä sai 1-2Mb/s latausnopeuden. Seuraavaksi huonoin oli Elisa, jonka liittymällä sai 2-5Mb/s. Ja sitten tuli DNA jonka liittymällä saa sentää 40-50Mb/s, joka sekin on säälittävät 30% nimellisnopeudesta.

    Tämä langaton tiedonsiirto ei itsessään ole ongelma. Se on siirtoverkko sillä jokainen langaton yhteys on langaton vain siihen ensimmäiseen tukipisteeseen. Siitä eteenpäin se on langallista siirtoa. Ja siksi, niin kauan kunnes siirtoverkostomme saadaan 20- tai 30-kertaa tehokaammaksi, ei uusista tiedonsiirtotavoista maston ja päätelaitteen välillä ole juurikaan hyötyä. Enkä usko että ulkomaalaiset operaattorit haluavat investoida Suomeen niin kauan kun täältä saa euroopan parasta katetta. Operaattoreiden asennetta kuvaa sekin että Soneralla oli sisäinen määräys:”Mitään sellaista ei saa myydä jonka voi tuottaa palveluna”. Miettikääpä nyt kun Sonera ja Telia kavoivat ja kaivavat näitä kyläverkkoja… Kuka hoitaa laskutusta, kuka vikapäivystystä, kuka toimii projektivastaavana, kuka ylläpitää kaapelikarttaa…

    Reply
  • 5.2.2020 at 18:28
    Permalink

    5 G on ihmisen terveydelle hyvin vaarallista, sillä asiaa ei ole nk. viralliset tahot eli 5 G-verkon lobbaajat ole suotuneet tutkimaan mitenkään. Kuin antamaan ympäripyöreitä lausuntoja asiasta tai he ovat myöntäneet avoimesti etteivät ole tutkineet kovinkaan syvällisesti. Tätä ihmetteli mm. senaatin kuulemisessa amerikkalainen kongressiedustaja kysyessään 5 G:n tervyesuhista ja että onko tätä tutkittu. Kuulusteltavina olleet ”5 G ihmiset” olivat asiasta pintapuolisen ”tietäviä”.

    5 G on sotilasteknologiaa ja siksi se ajaa kaiken yli yhteiskunnissa, sekä poliittiset johdot kannattavat tätä kuten rahamaailmakin.

    Käteisrahan lopettaminen antaa ”isoveli” mahdollisuuden urkkia täydellisesti kansalaisten tekemisiä ja liikkumista sekä tietenkin sitä mitä hän ostaa ja milloin.

    Kehitystä ei voi pysäyttää ja siirtyä kveekkeri -tasolle, mutta se maailma alkaa olemaan tosiasia, josta George Orwell (1903-1950) kirjoitti kirjassaan ”Vuonna 1984”. Tämä on jo todellisuutta Kiinassa ja EU on pyrkii rakentamaan samanlaisen totalitaristisen tyrannian, joka valvoo kansalaisiaan 24/7.

    Reply
    • 6.2.2020 at 00:33
      Permalink

      Telekom-yritysten korruptoimat vastuussa olevat viranomaiset ovat kymmenien vuosien ajan olleet hiljaa kuin kusi sukassa EMF- kuten kännykkäsäteilyn terveyshaitoista:

      ”#002: More than 2000 Documents prior to 1972 on Bioeffects of Radio Frequency Radiation

      The value of the Glaser 1972 document is to counter the statements that “credible” research does not exist showing non-thermal effects. This is a false statement promoted by those who are either unaware of the literature or unwilling to admit this radiation, at levels to which we are currently exposed, can be harmful.

      Credible research does exist; it has been around for decades; and it has been largely ignored by those responsible for public and occupational health.”

      https://magdahavas.com/pick-of-the-week-1-more-than-2000-documents-prior-to-1972-on-bioeffects-of-radio-frequency-radiation/

      Reply

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.