Ajokorttiasetukseen tulossa muutoksia

Liikenne- ja viestintäministeriö valmistelee muutoksia ajokorteista annettuun valtioneuvoston asetukseen. Muutosten taustalla on EU-direktiivi. Ministeriö pyytää asetusluonnoksesta lausuntoja. Lausuntoaika päättyy 8. syyskuuta 2020.

Ajokorttilain mukaan henkilö, joka suorittaa kuljettajantutkinnon ajokokeen tai käsittelykokeen automaattivaihteisella ajoneuvolla, saa lähtökohtaisesti kuljettaa vain automaattivaihteista, tutkinnon luokkaa vastaavaa ajoneuvoa.

Poikkeuksen muodostavat C-, CE-, D- ja DE-luokan ajo-oikeudet, jos henkilö on aikaisemmin suorittanut jonkin asetuksessa määritellyn ajoneuvoluokan ajokokeen manuaalivaihteisella ajoneuvolla. Näihin poikkeuksiin ehdotetaan lisättäväksi ajoneuvoyhdistelmien kuljettamiseen oikeuttavat BE-, C1-, C1E-, D1- ja D1E -ajokorttiluokat.

Koska nykyisin raskaskalusto on tyypillisesti automaattivaihteista, helpottaisi uudistus tutkintoajoneuvojen saatavuutta sekä lisäisi oman ajoneuvon käyttömahdollisuutta ajokokeessa.

Lisäksi tutkintoajoneuvojen vaatimuksia ehdotetaan muutettavaksi A2-luokan moottoripyörän osalta. Asetusmuutoksella päivitettäisiin tutkintoajoneuvon kuutiotilavuutta koskevat vaatimukset nykytilannetta vastaavaksi ja helpotettaisiin tutkintoajoneuvojen saatavuutta. Muutoksen myötä myös puolustusvoimissa koulutetut voisivat saada A2-luokan ajo-oikeuden.

Lähde: Liikenne- ja viestintäministeriö

24 thoughts on “Ajokorttiasetukseen tulossa muutoksia

 • 12.8.2020 at 19:29
  Permalink

  Taas EU byrokratia kukoistaa. Autoa on aivan sama ajaa pienen harjoittelun jälkeen oli siinä automaattivaihteisto tai vaihdekeppi. Eiköhän oli syytä tarkistaa lakia vielä paremmaksi. Saa ajaa vain sillä autolla, millä on suorittanut kortin. Autothan ovat erilaisia.
  Luultavasti takapiruna on sähköauto ja niihin siirtyminen pakottaen.

  Reply
  • 13.8.2020 at 08:27
   Permalink

   Luitkos ollenkaan mitä artikkelissa kerrottiin? Tässähän nimenomaan ollaan _keventämässä_ byrokratiaa, siis SALLITAAN jatkossa – nykyisestä poiketen – manuaalilla ajo myös rekkakortin hankkijoille jotka suorittavat ajokokeen automaattirekalla. Kun aiemmin moinen oli mahdollista ainoastaan nuppikortin hankkijalle. Molemmissa on edelleen edellytyksenä, kuten nuppikortin suhteen aina ennenkin, että jokin ajokorttiluokka on aikaisemmin ”koeajettu” manuaalilla. Mutta aiemmin tämä oikotie ei ollut rekkakortin hankiijoille mahdollista laisinkaan, nyt on, kiitos EU:n, niin paljon kuin sitä muuten vihaankin. Mutta älkää hyvät ihmiset pilatko meidän EU-vastustajien mainetta parjaamalla asioista joita ei ole tapahtunut, tai vetämällä herneitä nenukkaan ja hyppimällä seinille _hyvistä_ uudistuksista, vain siksi kun sattui kuulemaan sanan EU.

   Asiasta sinänsä voi olla montaa mieltä, ja mielestäni tämä on hyvä kyllä, että sallitaan tällaisessa tapauksessa jossa manuaalin käyttö on jo opeteltu ja näytetty kertaalleen jollakin ajoneuvoluokalla. Tuosta sen sijaan olen eri mieltä että ihan kylmiltään pitäisi sallia manuaalilla ajo ilman että mitään ajokoetta on manuaalilla antanut (jollaista ei ole koskaan sallitukaan). Sillä vaikka se ”pienen harjoittelun jälkeen” toden totta onkin ihan sama, niin se tosiaankin vaatii sen ”pienen” harjoittelun. Tätä ”pienuutta” ei ehkä muista jos omasta ajoharjoittelusta on vuosikaudet ja parhaimmillaan jo pentuna peltoautoillut. Mutta kun ihan aikuisten oikeasti muistelee omaa ajoharjoittelua, niin olihan vielä inssissäkin ja aikansa sen jälkeenkin kepin ja kytkimen käyttö sellaista kengurua, luistatusta, sammuilua, ja viipyvää vaihteenvaihtoa, että vaikka noilla jo ajeli, niin jos koko ajoharjoittelu ja inssi olisi pelkällä automaatilla ajettu, niin ei siinä kylmiltään manuaalilla todellakaan olisi mitään asiaa liikenteen sekaan ollut.

   Reply
   • 13.8.2020 at 10:45
    Permalink

    ”Ajokorttilain mukaan henkilö, joka suorittaa kuljettajantutkinnon ajokokeen tai käsittelykokeen automaattivaihteisella ajoneuvolla, saa lähtökohtaisesti kuljettaa vain automaattivaihteista, tutkinnon luokkaa vastaavaa ajoneuvoa.”

    Tuoko ei muka vaikuta mitenkään pelkän b.kortin ajajalle, luulitko että kaikki ajaa perkele rekkakortin?

    Se on yksi sama ajaako automaattilootaa vai keppilootaa, vain vammainen joka ei kuulu tienpäälle ei osaa noilla ajaa kun yhtä on ajanut.

    Ite ajoin ajokortin -80 vuonna, itellä on automaatti ja manuaalivaihteiset autot.
    En ollut automaattilootalla ajanut ennen, kun hommasisn kyseisen auton, ei totuttelua ollut ollenkaan sillä sitä ei tarvitte.
    Jos ei osaa ajaa kun manuaalilla tai automaattisella, turha edes lähteä liikenteeseen muulla kun polkupyörällä.

    Reply
 • 12.8.2020 at 20:35
  Permalink

  Apinat vauhdissa, ei noin saakeliin tyhmiä voi olla olemassakaan.
  Mitä seuraavaksi, jos paskoo vaikka metsikkoon, ei ikinä voi enää vessaa käyttää, tai jos juo vettä, ei voi ikinä enää muuta juoda.

  Reply
  • 12.8.2020 at 20:40
   Permalink

   Suomi on menetetty maa.. kommunismi voitti järjen

   Reply
   • 12.8.2020 at 20:49
    Permalink

    Kyllä alkaa tuntumaan tuolta pikkuhiljaa.
    Kohta alkaa olemaan se hetki tulemaan että pitää lähteä köyden kanssa ettimään sopivaa närettä.

    Reply
   • 13.8.2020 at 08:38
    Permalink

    Kuinka niin? Tässähän ollaan _helpottamassa_ nykyistä byrokratiaa, jos suinkaan luit artikkelia. Niin yllättävä veto kuin se EU-kommareilta onkin.

    Reply
  • 13.8.2020 at 08:29
   Permalink

   Lue artikkeli ennenkuin hypit seinille. Tuo kuvaamasi oli nimenomaan _nykyinen_ laki, jota uudistuksella nyt _helpotetaan_.

   Reply
  • 13.8.2020 at 08:31
   Permalink

   Lue artikkeli ennenkuin hypit seinille. Kuvaamasi tilanne on nimenomaan _nykyinen_ laki, jota nyt ollaan _helpottamassa_.

   Reply
 • 12.8.2020 at 22:17
  Permalink

  Kohta ihmiset eivät osaa edes keittää vettä!

  Miehiltä (oikeilta) voi vaatia manuaali -vaihteiden käyttöä, sillä on nillä ennenkin ajettu. Nykyiset matkustajakoneiden lentäjätkään eivät hallitse tosiasiallisesti alkeellisimpiakaan lentotaitoja ja siihen liittyviä lainalaisuuksia, koska koneet ovat toiminnoiltaan niin automatisoituja, että ne käytännössä lentävät ”itse”.
  Sitten kun kun tulee hätä (ei vessa) syystä tai toisesta. Kovassa paineessa ja stressitilassa lentäjät ovat kädettömiä. WWII aikaisten pommikoneiden ohjaimissa piti olla tekemissä raudan kanssa hartiavoimin samalla kun ilmatorjunta ala-puolella jyskytti ja torjuntahävittäjät trulittivat piippuje4nsa täydeltä!

  Reply
 • 13.8.2020 at 09:08
  Permalink

  Tämä uudistus hevonp:stä. eu poistakoon vaatimuksen pakollisesta kurssista ammattiliikenteeseen. Ajoin -85 A BE CE D1E kortin, mutta ei ollut varaa viimeistää 2010? suorittaa direktiivin mukaista kurssia (5pv 1200€) Kortillani saan ajaa omaa rekkaa tai pikkubussia mutta en ammatikseni. Lääkärintarkastuksissa täytyy silti käydä 5 vuoden välein vaikken voi raskasta kalustoa ajaakaan ammatikseni !!??!!
  Ja kohta ei varmaan tarvitse enää ajaa millään koska näihin 5v lääkärintarkastuksiin ei saa aikoja koronan takia, joten kortti menee vanhaksi…
  Kari Tapio: Ajan taas…

  Reply
 • 15.8.2020 at 00:40
  Permalink

  Olisko taas yksi syy lukuisten entisten syiden lisäksi lähteä koko natsiunionista, ja samalla ajaa koko helvetin trafi alas. Eiköhän siellä Vegeliuksen hevostallilla ole paskan luojan hommia trafin väelle tarjolla, siis pääsisivät siihen ainoaan hommaan, joka ehkä heiltä luonnistuu. Koko uudistettu liikennelakikin haiskahtaa jo pitkälti siltä, ettei kaikille trafin suojatyöläisille löytynyt minkäänlaista hyödyllistä tekemistä, että näille piti siten keksiä tekemistä uuden liikennelain parissa, ja täysi pelleily saatiin aikaan siitäkin.

  Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *