Tältä näyttää uusi Olympiastadion!

Helsingin ja koko suomen kansan ikoninen maamerkki, Olympiastadion on nyt entistä ehompi. Nelivuotinen urakka on viimeinkin valmis. 2016 alkanut remontti kesti yhtä kauan kuin stadionin rakentaminen, neljä vuotta.

Stadionia alettiin rakentamaan alunperin vuonna 1934, se valmistui vuonna 1938. Alunperin tavoitteena olivat vuoden 1940 kesäolympialaiset, mutta kaikki muistavatkin muut kiireet vuosina 1939-1945. Olympialaiset siirtyivät lopulta 12 vuodella, niitä vietettiin vuonna 1952.

Ennen renovaatiota stadionille mahtui lähes 40 000 katsojaa. Remontti on kuitenkin pienentänyt katsojamäärää hieman yli neljällä tuhannella paikalla. Uudet tuolit vievät enemmän tilaa kuin vanhat katsomon lauteet.

Olympiastadion siis saatiin kuin saatiinkin pelastettua rappeutumiselta ja purkamiselta. Kansallisstadionista on siis uudistettu moderni ja upea monitoiminen areena. Mutta yksi asia on jäänyt kaivamaan monen kansalaisen hammasta. Stadion on auttamattoman pieni kansainvälisille urheilutapahtumille.

Stadionin klassinen tyyli ja kuuluisa torni päätettiin säilyttää, sen historiallisen jykevä ulkomuoto loistaa siis jatkossakin Helsingin katukuvassa. Stadionille mahtuu jatkossa urheilukokoonpanossa 36 000 katsojaa, kapasiteetiltaan se on siis auttamattoman pieni. Uskomatonta, ottaen huomioon 300 miljoonan euron hintalapun joka stadionin remontille tuli. Uhreilukansan haaveet kansainvälisistä suurtapahtumista jäävätkin siten vain haaveiksi.

Eurooppa liigan finaalin vaatimus katsojakapasiteetille on 50 000 ja Mestarien liigan 60 000. Näistä peleistä on siis jatkossakin turha haaveilla. Super Cupin vaatimuksiin sentään päästiin, vaikka Uefa myöntikin vuoden 2021 Super Cupin Pohjois Irlantiin, saa Helsingin olympiastadion pientä arvokisahumua vuoden 2022 Super Cupilla. Huuhkajien tarpeisiin Stadion on mainiosti mitoitettu. IAAF-n eli kansainvälisen yleisurheiluliiton kriteerit ovat onneksi jalkapalloliittoja löysemmät joten edes yleisurheilukisoja voi Helsinkiin hakea.

Stadionilla on kuitenkin käyttöä myös urheilun ulkopuolella, konsertit ja tapahtumat kuuluivat jo aiemminkin “Stadikan” tuttuihin tapahtumiin, ja jatkossa kapasiteettia on vielä enemmänkin. Voi olla, että maailman kärkinimiä musiikin puolelta voidaan pian nähdä Olympiastadionin melskeessä.

Olympiastadion tunnetaan kotimaisen urheilun kehtona, ja urheilun faneille maistunee varmasti paras valikoima parhaita nettikasinoita! Kannattaa käydä siis tutustumassa Villen Vinkkien valikoimaan!

Kohua on herättänyt myös remontin hintalappu joka nousi noin 300 miljoonaan euroon. Nähtäväksi jääkin, miten remontti maksaa itsensä takaisin. Hanke joutui jo alussa ongelmiin ja valtio sekä helsingin kaupunki joutuivat paikkaamaan noin 50 miljoonalla budjettivajetta. Alkuperäinen arvio piti sisällään noin 209 miljoonaa euroa kustannuksiin, ja lisäyksien jälkeen arvio oli jo yli 250 miljoonaa euroa. Helsingin pormestari arvioi kuitenkin remontin loppulaskun nousevan yli kolmensadan miljoonan.

Stadion vihittiin käyttöön 22.8 mutta ennen sitä PK-35 ja HJK ottivat Stadionin nurmen käyttöönsä paikalliskamppailussa. Ottelu oli rakentajille ja uudistustöissä mukanaolleille hetki täynnä iloa ja merkitsi projektin päättymistä.

 

VASTAA: Nykysuomi.com käyttää sekä automaattista, että manuaalista moderointia kommenttiosiossa. Jokainen vastaa omista kommenteistaan ja nykysuomi.com pidättää oikeuden moderoida asiatonta keskustelua tarpeelliseksi katsomallaan laajuudella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.