Louhikosken pienvesivoimalaitoksen purku avaa Saramojoen vesistön Pielisen järvitaimenille

Valtio osallistuu Nurmeksen Saramojoessa sijaitsevan Louhikosken voimalaitoksen purkuhankkeeseen, jossa vanha pienvesivoimala puretaan ja joki vapautetaan. Joen vapauttamisen mahdollistaa voimalan omistajan Pohjois-Karjalan Sähkön päätös purkaa voimala vastikkeetta ja se, että voimalan purkaminen ei aiheuta yhtiölle pato-, säännöstely- tai muita rasitteita.

Pieliseen laskeva Saramojoki on yksi merkittävimmistä järveen laskevista vesireiteistä. Louhikosken vesivoimalaitoksen purkaminen avaa laajan jokivesistön vaelluskalojen käyttöön, sillä Saramojoessa ei ole muita merkittäviä kalan kulkua haittaavia rakenteita.

Purkuhanke palvelee erityisesti erittäin uhanalaiseksi luokitellun Vuoksen järvitaimenen luontaista lisääntymistä ja heikossa tilassa olevan kannan vahvistumista Pielisessä. Hanke on luonteeltaan moninaiskäyttöhanke, jossa yhdistyvät kalatalouden etujen lisäksi myös matkailun kehittämisen tavoitteet sekä vesivoimatalouden uudelleenjärjestelyjen tarpeet. Hankkeen vesitalouslupa jätetään aluehallintovirastoon lähiviikkoina.

Louhikosken voimalan purkuhanke on käynnistynyt Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n aloitteesta, kun yhtiö etsi vaihtoehtoa voimalan peruskorjaukselle. Purkamisen kokonaiskustannukset ovat noin 1,7 miljoonaa euroa. Valtion tuen suuruus Louhikosken voimalaitoksen purkamiseksi on noin 25% hankkeen kokonaiskustannuksista.  NOUSU-ohjelman lisäksi Louhikosken voimalaitoksen purkuhanketta ja jokiuoman vapauttamista ovat rahoittamassa useat julkiset tahot ja yksityiset lahjoittajat.

– Louhikosken hanke on ensimmäinen NOUSU-vaelluskalaohjelman rahoitusta saava pienvesivoimalaitoksen purkuhanke. Saramojoen vapauttaminen mahdollistaa ainutlaatuisella tavalla laajan jokivesistön kalatalouden, virkistyskäytön ja luontomatkailun kehittämisen. Hanke on malliesimerkki alueen toimijoiden yhteisestä ponnistuksesta virtavesien ja vaelluskalojen hyväksi, sanoo maa- metsätalousministeri Jari Leppä.

Ministeri Leppä tapasi tänään 11.9.2020 Nurmeksessa keskeisiä Nurmeksen ja Pielisen vesistöalueen toimijoita ja tutustui Louhikosken vesivoimalaitokseen ja laitoksen purkusuunnitelmiin.

– Valtion vahva sitoutuminen sekä Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n, jokivarren kuntien ja lukuisten muiden toimijoiden laaja yhteistyö on mahdollistanut tämän erityislaatuisen, Pielisen ja Saramojoen vesistöalueiden arvoa kasvattavan hankkeen toteuttamisen, toteaa kaupunginjohtaja Asko Saatsi Nurmeksesta.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

One thought on “Louhikosken pienvesivoimalaitoksen purku avaa Saramojoen vesistön Pielisen järvitaimenille

  • 15.9.2020 at 01:31
    Permalink

    Tämä ”purku” ei taida mennä tällä kertaa Marinin hallituksen piikkiin!

    Reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.